Nest of Plagues PREMIER – MEMENTO FOR HER DEEDS

Robban a Nest of Plagues első hivatalos videoklipje!

December 1-jén, az 5. születésnapi bulijukat követő napon egy új mérföldkövet ér el a magát deathcore/groove metal stílusban képviseltető Nest of Plagues: megjelenik első hivatalos videoklipjük a „Memento For Her Deeds” című számra, ami egy single-ként fog napvilágot látni. A klip és a dal olyan mentális problémákat jelenít meg, amivel fontos lenne minél többet foglalkozni társadalmi szinten. A függőség és a tőle való félelem témakörét dolgozza fel, amikor ez annyira elhatalmasodik az ember felett, hogy nem marad más választása, mint szembenézni vele.

A klip kapcsán kérdezgettem a zenekart:

Hogy lehet, hogy az ötéves pályafutásotok alatt még sosem forgattatok videóklipet?

Máté: 2016-ban a debüt kislemezünk megjelenésekor nem merült fel ennek a kérdése, még nem foglalkoztunk ennek a jelentőségével. Következő évben, 2017-ben adtunk ki egy új dalt (The Faceless Ones) single-ként, amihez végül „csak” dalszöveges video-t készíttettünk. Igazából nem éreztük olyan erős dalnak, hogy csináltassunk egy videóklipet hozzá nagyobb költségvetéssel. Utána 2018-ban adtuk ki az első nagylemezünket (End of The Comedy), aminek a menete utólag eléggé szervezetlenül lett megoldva. Lényegében 7 hónap alatt írtuk meg és vettük fel stúdióban az egészet. A megjelenés menetét – két hetente, havonta kidobálni egyesével a számokat valami klippel vagy szöveges videóval – egyáltalán nem terveztük meg. Csak túl akartunk lenni rajta. Utólag visszanézve nagyon nem volt jó döntés.

Dani: Nem volt meg az infrastruktúra hozzá. Voltak számok korábban, amihez akartunk, de talán most a legjobb, hogy összejött hozzá minden anyagi dolog, mert ebben a számban most nagyon bízunk. Klippel együtt ez szerintem nagyon ütni fog.

Mi vezérelt arra, hogy kiadjatok egy single-t? Nem illett albumkoncepcióba ez a szám, vagy csak szerettetek volna már új anyaggal előrukkolni?

Máté: Valójában a „Memento For Her Deeds” dalt már egy éve megírtuk. Új koncepció, új hangolás stb., az eddigiekhez képest. Úgy kezeltük a dalt, hogy ez van annyira erős és kiforrott, hogy megállja a helyét single-ként egy videóklippel. Az egyik irányba, amit szeretnénk a jövőben folytatni, abba beleillene, de mindenféleképpen szerettük volna külön kiadni, hogy ne teljen el sok idő a következő megjelenésig.

Dani: Igazából beleillett volna egy albumkoncepcióba, csak az annyira odébb lesz, hogy addig úgyis írunk több más számot, ami jobban rá fog férni. Addig meg mindenképp akartunk most már egy klipet kiadni. Ez az, ami nagyon hiányzott nekünk eddig.

Várhatunk tőletek új albumot a közeljövőben? Pár koncerteteken elhangzott, hogy egy kicsit poposabbra, dallamosabbra veszitek a figurát. Ez az álláspont továbbra is fennáll?

Máté: Igen, írjuk az új dalokat. Idén nyárig az volt az elképzelés, hogy a „Memento For Her Deeds” féle irányt vigyük tovább, ami deathcore/metalcore keverék kiegészítve szintikkel, ilyesmik. De nyáron beütött a “paraszt-érzet” „sajnos”, és írtunk 2-3 deathcore/hardcore-féle betegebb dalt. Úgyhogy jelenleg úgy tervezzük, hogy a legközelebbi anyag, ami megjelenne, az egy kislemez lesz ezekkel a keményebb számokkal. Utána meg nagylemezként a dallamosabb (talán) szélesebb körben elfogadottabb deathcore/metalcore féle dalok. Pontos dátumot vagy menetet még nem tudunk, hogy lesz. Egyelőre szeretnénk megírni 10-12 számot a két lemezhez összesen.

Dani: Az a vicces, hogy rögtön ahogy felvettük a klippet, elkezdtünk olyan számokat írni, amik a legsúlyosabb és legsötétebb dalokra sikerültek a zenekar történetében. Mind szövegileg, mind zeneileg. Vannak dallamosabb új számok, és azok is íródnak meg fognak is, de most úgy néz ki, hogy egy EP erejéig ki fogunk térni valami nagyon gonosz irányba. Ezeket az új számokat fogjuk is játszani az elkövetkezendő koncerteken, hogy a rajongók egy kicsit bele is lássanak és hallgassanak az új számok világába.

Mi inspirál titeket a zenétek fejlődésében? Magatoknak szeretnétek inkább megfelelni és hűek maradni az elképzeléseitekhez vagy fontosabb, hogy minél szélesebb körökben befogadható legyen, amit alkottok?

Máté: Engem jelenleg az élő koncertjeink, az undeground zenei tér és az új dalok zenei iránya, amik inspirálnak. Annyira nem választom el ezt a két oldalt egymástól, hogy ha befogadhatóbbat írsz, akkor szélesebb körben elfogadottabb leszel vagy így nem leszel hű magadhoz. Szerintem egyrészt, ami benned van, azt add ki a zenédbe, aztán vagy bejön másnak vagy nem. Szóval hűnek maradni számomra fontos. Viszont emellett könnyen örömet nyújt, ha hallok vagy látok egy olyan irányt, amit eddig nem vettem észre és akár szélesebb körben is működik. Akkor azt azért vinném bele a zenénkbe, mert meg szeretném élni és ez esetben passzol a pop irány kiváltságaival is. De nem következik az egyik a másikból, vagy fordítva.

Dani: Van egyfajta megfelelési igény ebben nekünk, hogy minél befogadhatóbb legyen a zenénk, és több emberhez eljusson. Nem egy könnyű stílust választottunk ehhez, de én abban bízok, hogy a mi dalaink alkalmasak arra, hogy ezt a súlyos gonosz érzést vegyíteni lehessen egy dallamosabb világgal.

 

Megtaláltátok itthon a közönségeteket, vagy szemeztek külfölddel is?

Máté: Ebben az évben koncertek terén is fejlődtünk. Egyre nagyobb közönséget találtunk itthon, illetve most már szervezünk saját bulikat külföldre, egyelőre a határhoz közelebb. Jövőben is szeretnénk egyre messzebb jutni belföldön és külföldön is.

Dani: Undergroundon belül van egy közönségünk, akik követnek minket és sok pesti és vidéki bulin ott vannak. Ráadásul azokat a zenekarokat is sikerült megtalálni öt év alatt, akikkel együtt tudjuk járni a hazai utakat, ezen felül idén elkezdtük megcélozni a külföldi helyeket. Már volt egy Temesvár, Bécs, Zenta, Szatmárnémeti buli is. Jövőre foglalva van egy pozsonyi buli, onnan meg reméljük, egyre távolabb sikerül jutnunk.

Készítette: Norah