fbpx

Meghallgattuk a Blood Incantation új lemezét

A denveri Blood Incantation második lemezén  scifi tematikájú klasszikus death metalt játszik. Az oldschoolnak hozzáállás nem csak a zenére vonatkozik, de hallhatóan minimális az utólagos editálás, triggerelés, üdítően emberi a hangszeres játék, különösen a dobok dinamikája.

A nyitó Slave Species of Godsnál azonnal hallható, milyen lett volna a Domination-korszakos Morbid Angel Chuck Schuldiner-rel és nem lehet nem végigmosolyogni az egész albumot egy ilyen erős kezdés után.

A kritikákban gyakran említik őket progresszív death metalként, de ez inkább technikás komplexitás. Az előhaladó útkeresés helyett sokkal helyénvalóbb a 90’es evek hőskorszakának legszebb hagyományainak felelevenítéséről beszélni. A másolást elkerülve olyan zenei utalások vannak minden dalban, amik tiszteletbeli szalutálásként működnek inkább a stílus aranykora felé.

Azért is különleges dolog ez, mert a korabeli zenekarok között rengeteg volt a “szaros másoló”, itt pedig nyilvánvaló hatásokat sikerült egyfajta pszichedelikus hangulattal saját karakterré formálni. A felvételi technológia fejlődése egy fényesebb és tisztább hangzást tett lehetővé, de nem estek sem a túlpolírozottság, sem a hangerőverseny csapdájába. Erősen javasolnám mindenki figyelmébe, akik gyakran előszedik az Individual Thought Patterns, vagy Domination lemezeket és keseregnek a régi idők bezzeg-zenekarainak hiányán.

Értékelésünk: 9/10

– Vikomt

 

// //