fbpx

Marcello’s Mystical Mind

SZERKESZTŐSÉGÜNK MINDEN HÉTEN KIVÁLASZT EGY BANDÁT, AKIT MEGTESZ A HÉT ZENEKARÁNAK. ENNEK KERETÉN BELÜL AZ ALAP INFORMÁCIÓKON ÉS HALLGATNIVALÓN TÚL OLVASHATTOK EGY RÖVID INTERJÚT 5 ALAP+PÁR SPECIÁLISAN A BANDÁRA VONATKOZÓ KÉRDÉSSEL. A BANDÁK KIVÁLASZTÁSÁNÁL SEM AZ ISMERTSÉG FOKA, SEM A METALON/ROCKON BELÜLI MŰFAJ, SEM A SZAKMÁBAN ELTÖLTÖTT IDŐ NEM SZÁMÍT. AZ EGYETLEN KITÉTEL, HOGY HAZAI VAGY MAGYAR VONATKOZÁSÚ LEGYEN, AZ EGYETLEN FOKMÉRŐ PEDIG A MINŐSÉG. ÍGY MEGISMERKEDHETTEK SZÁMOTOKRA EDDIG ESETLEGESEN ISMERETLEN, SZÍNVONALAS TEHETSÉGEKKEL, REMÉNYTELJES FELTÖREKVŐ TITÁNOKKAL, ILLETVE RÉGEBBI ISMERT BANDÁKRÓL IS SZEREZHETTEK ÚJ INFORMÁCIÓKAT.

NÉV: Marcello’s Mystical Mind

MŰFAJ:  Progressive rock, Art rock

MEGALAKULÁS ÉVE: 2010

VÁROS: Budapest

Még ennyi idő után is meglepődik az ember néha, hogy milyen innovatív zenekarokat tartogat a hazai szcéna. Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet erre az igencsak eklektikus, rengeteg stílusból építkező, de végső soron nagyon karakteres rockzenekarra. Dalaikat először hallgatva már rögtön érezhető volt, hogy nem csak zeneileg, hanem szöveg és képi megjelenés terén is valami átlagosnál mélyebb tartalomvilággal dolgoznak a srácok. A vizuális eszköztárukról így nyilatkozik a zenekar:

“Az MMM-nél hagyományosnak számít a képzőművészeti alkotásokat felhasználó borítódesign, amely szintén a lélek bonyolult, mély tartalmainak felszínre kerülését jeleníti meg. Az élő koncerteknek tudatfolyam-szerű art-rock jelleget adnak a lemezeken is hallható hangjátékok és a művészi igényű kivetítés.”

A zenekar jelenleg 2 EP-vel és egy 2017-ben megjelent nagylemezzel koncertezik. Első LP véleményünk szerint egy megdöbbentően profi anyag, kis utánaolvasás után jöttem rá, hogy a szakma már a megjelenéskor konstatálta ezt, csak nekünk kerülte el a figyelmünket a zenekar sajnos. Ami késik, nem múlik, tartja a mondás, úgyhogy azóta behoztuk a lemaradásunkat és csak ajánlani tudjuk a budapesti négyes fogatot.

“2017-ben jelent meg a zenekar nagylemeze Vortex Of Nonsense címmel. Az új anyag zeneileg valamivel tömörebb, konzekvensebb, a szövegek pedig jóval személyesebbek és direktebbek. Összességében mégis a korábbiakhoz hasonlóan odafigyelős, egyben hallgatós, kalandos lemez.” – fogalmazta meg a zenekar és mi sem tehettük volna szebben.

A lemezhez készült klip után olvashatjátok interjúnkat a Marcello’s Mystical Mind zenekar frontemberével.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Amikor a zene és a szöveg összeér, és kölcsönösen erősíti egymást, akkor jön létre az a koherens történetmesélés, amire törekszünk. Fontos, hogy a zenéből is érthető legyen az a hangulat, mondanivaló, amit a szöveg aztán kibont.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Eget verő álmaink valahogy sosem voltak, elsődlegesen mindig az volt a cél, hogy létrejöhessenek azok a szerzemények, amik bennünk vannak, és az elképzeléseknek megfelelően szólalhassanak meg. A többi jutalomjáték 🙂
Azért természetesen örülünk, hogy egyre több emberhez jut el a zenénk, az online platformokon keresztül is, fizikai formátumban és élőben is. Legyen ebből minél több! És persze szeretnénk minden olyan színpadon játszani, ahol ez a műfaj otthon érezheti magát.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Nagyon fontosak a szövegek, és jó esetben tökéletesen tükrözik a zene milyenségét és viszont. Általában pszichikai folyamatokról szólnak, amiket jó eséllyel szinte mindenki tapasztal, de nyilván különbözőképpen él meg. Magányosság, elidegenedés, hangulatváltozások, vágyakozás, helykeresés, személyes és társadalmi felelősség vagy épp mámoros képzelgés, (rém)álmodozás. Szóval annyiban mindenképp összefüggnek, hogy leginkább elementáris érzelmekről és lelkiállapotokról szólnak.

Számíthatunk magyar dalszövegekre vagy egyértelműen az angol az irány? Külföldre tudtok nyitni ezekkel a komoly szövegekkel?

Nincs kizárva magyar nyelvű anyag, de egészen egyszerűen angolul jutnak eszembe a szövegek, akármennyire is nehéz ezzel itthon érvényesülni. Természetesen vonzó a nyugati színtér, de ahhoz, hogy valóban értelme legyen oda menni, először komoly kapcsolatépítésre van szükség.

Élőben vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Számomra izgalmasabb a dalszerzés/stúdiózás, amikor optimális körülmények között kialakul a zene szövete, de erre valószínűleg mindegyikünk más-más választ adna. Persze a koncert is nagyon jó és fontos élmény, amikor érezni a hallgatóság reakcióit, ezért, főleg az utóbbi időben, az élő előadásunk minőségén is dolgozunk.

Mennyire vagytok nyitottak a metal-on kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Éppen most indítottunk a Facebook csatornánkon egy sorozatot, ahol megmutatjuk, milyen fontos zenei hatások értek minket. Számomra is meglepő, hogy milyen radikálisan szerteágazó háttérből építkezünk. Egyúttal nagyon inspiráló is, érdemes végighallgatni.

Zenétek igencsak összetett, rengeteg stílus elemeiből építkezik. Mennyi időt vesz igénybe ezek teljes összecsiszolása? Sok időt töltötök a teremben?  

A dalszerzési szakasz általában eltart pár évig, egyrészt a szerzemények összetettsége, másrészt az időhiány miatt, hiszen mindannyian munka mellett zenélünk. Az összepróbálásra is sok időt szánunk, hogy végül tényleg minden a helyére kerüljön, és ne legyenek kényszerek. Végül is nem szorít a nagy lemezkiadói szerződés határideje 🙂
2017-ben jelent meg első nagylemezetek Vortex Of Nonsense címmel, aminek a szakmai platformon igencsak jó lett a fogadtatása. Hogy éltétek meg a megjelenést? Milyen visszajelzéseket kaptatok a közönség részéről?

Igazából az első két EP (Save the Brainforest, Changing Moods) sem volt rövid, szóval mi nem éreztünk akkora különbséget, de a Vortex azért egyértelműen érettebb, koherensebb anyag, zeneileg és szövegileg egyaránt. Szerencsére ennek megfelelő volt a visszajelzés is, főleg a klipes dalok esetében. Sokan értékelik ezt a belső utazást tükröző zeneiséget, amit igyekszünk élőben is reprodukálni. Persze olyan is van, akinek fárasztó vagy nehezen követhető, dehát ez ízlés és megszokás kérdése is. A dalszövegekre különösen jó visszajelzéseket kapunk, anyanyelvi beszélőktől is. Szóval összefoglalva: büszkék vagyunk a lemezre, és örömmel játszuk a dalokat. Külön öröm, hogy ezen a szűk piacon, ebben a réteg-stílusban is lehet értő, kedvelő hallgatókra találni. Persze nagy részük maga is zenész 🙂

2 EP, 1 nagylemez és 1 klip van a hátatok mögött. Mi várható a jövőben? Készültök új hang vagy képi anyaggal?

Igazából már a második EP címadó dalához is készült egy homokanimációs klip, illetve a Vortexhez egy koncertklip és egy jó elborult művészklip. Látható, hogy viszonylag ritkán jelentkezünk új képi- és hanganyagokkal, de akkor szeretünk ütős, érdekes, hangulatos dolgokat produkálni.
Mostanában inkább koncertekben gondolkoztunk, de tervben vannak új anyagok, különböző jellegű EP-sorozatra lehet számítani, de egyelőre megtippelni sem tudom, mikor tudnak megjelenni.

Köszönjük!

Alább megtaláljátok a srácok elérhetőségeit és streamelhetitek is a nagylemezt. Jó szórakozást hozzá és szép hetet!

Facebook

Youtube

Spotify

Deezer

Képek forrása: Bands Through The Lens, további képek itt!

// //