fbpx

Lies of the Machine

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap+1 speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

 

LotM - Freakshow Front Cover Artwork NoLogo

A hét zenekara: Lies of the Machine

Műfaj: Steampunk

Alakulás éve: 2013

Város: Budapest

 

A sokak által csak gőzbetyárokként emlegetett Lies of the Machine egy igazán üde színfoltja a hazai metal szcénának. Megalakulásuk óta számtalan koncerten láthattuk már őket a hazai klubok színpadán, de külföldön is megállták a helyüket a nagyérdemű előtt. Sajátos stílusuk és színpadi megjelenésük garantálja az élményt a szkeptikusok számára is. A stúdióban sem lazsálnak a srácok, ugyanis 2016-ban jelent meg első nagylemezük, Freakshow címmel. Na de nézzük, hogyan válaszol Buza „Don” Balázs a kérdéseinkre:

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Batman.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Olyan kifejezett végső célunk nincsen. Megyünk előre, amíg tudunk, amíg élvezzük ezt az egész őrületet. Ez volt a cél a legelején is (kis kategóriaépítés, néptérítés és gőzbetyár-vallás alapítása mellett), és továbbra is kitartunk emellett. Persze a világhír, ingyen pia, magánrepülő nem jönne rosszul, de ha azt nem, megelégszünk egy világuralommal is.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Mekkora a szerepe? Ha engem kérdezel, hatalmas. Ha Bazsit, a gitárláda mellett, semennyi, mert úgysem hallja. 😀

Egyébként igen, nagyon hangsúlyos a szövegek szerepe a dalainkban, mindegyik egy-egy szomorú/őrült/szerelmes/belezős/alkoholgőzös történetet mesél el… Kb. azt, amit egy ilyen horrorcirkuszban várnál. Konkrét összefüggés nem nagyon volt, ezek általában mind különálló történetek voltak….eddig! Épp most fejeztük be a legújabb dalunkat (aki velünk tart a Steamfesten, az hallhatja is), amiben visszatér az egyik legelső, közönségkedvenc dalunk főszereplője. Ennyit mondhatunk.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Élőben. Hands down.  Minket élőben kell megtapasztalni. Ez persze nem azt jelenti, hogy fülhallgatón keresztül nem lennénk zseniálisak (khm), de a gőzbetyárok egész koncepciója, a dalok szerkezete, a lendület, mind az élő koncertekre van kihegyezve. Rengetegen jöttek oda hozzánk koncertek után, hogy lemezen egyáltalán nem tetszettünk nekik (pillanatnyi elmebaj lehetett), viszont élőben ledurrantottuk a kobakját… és ennek mi örülünk. Mi a színpadon vagyunk elemünkben. Nem mondom, hogy a stúdiózást ne élveznénk, mert azt is végig őrültködjük, de a színpadi rész az, ahol igazán megmutatkozik a pszichocirkusz veleje.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítettek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Teljesen nyitottak vagyunk a legtöbb stílusra. Volt olyan vidéki koncertünk, amire úgy érkeztünk meg, hogy max hangerőn bömböltettük a buszból a gangsta-rappet!

Mivel alapvetően mi minél változatosabb, elborultabb zenét szeretnénk játszani, gyakran nyúlunk hozzá a metal zenével alapvetően nem feltétlen kompatibilis dolgokhoz. Van, amikor valami ismertebb, köztudottan működő kombót használunk, például amikor szláv eredetű népzenéhez nyúlunk, de van, amikor elgurul a gyógyszer, és jön a funky, a karibi témák, a csujjogatás, vagy a klezmer. Ezt mindig a helyzet, meg persze az ihlet válogatja…vagy az elfogyasztott alkohol mennyisége.

Mitől steampunk zene a steampunk zene? Miben elevenedik meg ez az irányzat a zenétekben?

Háhá, hogy ezt hányszor kérdezték már tőlünk! Effektíve konkrét kategóriahatárai nincsenek úgy ennek a műfajnak, mint mondjuk a metal zenének. Ez sokkal inkább konceptualitásban, valamint életérzésben nyilvánul meg.

Nálunk ez három szempontból van jelen: egyrészt a dalok tematikája, szövegei vannak egy steampunk világ köré felépítve. Másrészt a zenekar megjelenése, kiállása, színpadi elemei mind steampunk elemekkel vannak telítve. Harmadrészt a steampunk egyik központi eleme az anakronizmus, a stílusok ütközése, ami a mi zenénkben is vassssstagon ott van, elég csak meghallgatni pár dalt a lemezünkről.

18199200_1300272613402793_1543884268358285161_n

Köszönjük!

Ezen a héten a Lies of the Machine kalauzolt el bennünket a gőzben született stílus rejtelmeibe. Bárkinek tudjuk ajánlani ezt a fajta megközelítését a metálnak, mert mindenki meg tudja találni benne a magának megfelelő részleteket. Aki kedvet kapott csekkolni a gőzbetyárokat, az legközelebb június 10. -én megteheti a budapesti Steamfest keretien belül, ahol egyéb zenekarok, cosplayesek is feltünnek egy igazi steampunk kirakadóvásár hangulatát idézve.

 

Weboldal: http://liesofthemachine.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/LiesOfTheMachine/

Youtube: http://www.youtube.com/liesofthemachine

Freakshow (2016) album meghallgatása itt: 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLWx53Wauslumq-j7yl8PPh5OTnkrsvxIB

 

// //