fbpx

Képzelt Város

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy rövid interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon/rockon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai vagy magyar vonatkozású legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

1_kepzelt_varos_2017_komroczki_diana

A hét zenekara: Képzelt Város

Műfaj: Post-rock

Alakulás éve: 2005

Város: Budapest

A 2005 óta létező budapesti Képzelt Város egy amolyan hangulatos, pszichedelikus, magával ragadó post-rock-ban utazó zenekar. Első nagylemezzel 2009-ben jelentkeztek (Mit nekem), melyet további három követett; Hélium (2012), Anatolij (2013), Köd (2016), valamint további két kislemezük is megjelent; Csend utca (2012), valamint IO címmel. Utóbbin akusztikus dalok hallhatóak (2013).

A banda tagjai: Bos Michaela Lilla (cselló), Gál Dániel (dob), Győrffy Máté (basszusgitár, gitár), Kovács Ákos (ének, gitár, billentyűk), Miskolczi Márton (gitár, billentyűk).

Mostanság tökéjre fejlesztett és csiszolt új számaikat egyesével, apránként adagolják, magas minőséget képviselve (pl.: Lights Out, Homing). Hét Zenekara kérdéseinkre Kovács Ákos András és Győrffy Máté válaszoltak.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Kovács Ákos András: Az, hogy megfelelőképp fejezhessük ki magunkat, hogy közösségben olyat tudjunk alkotni, amire utána azt mondjuk, hogy megérte együtt létrehozni.

Győrffy Máté: Igen ez a szép benne, hogy alapvetően mindenki önmaga legtitkosabb dolgait, érzéseit teszi bele a zenébe, de ezt mégis úgy teszi, hogy együtt van másik négy emberrel, és a végén valahogy összeáll a dolog egy egésszé.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Kovács Ákos András: Nincs végső cél konkrét értelemben. Sokaknak jelent valamit ez a zene, amíg ez így lesz, addig motiváció is van. Persze mindenki, aki létrehoz valamit, legyen az zene, irodalmi alkotás, illetve bármi, azt szeretné, ha minél többen megismernék. Nem panaszkodhatunk, a visszajelzések alapján sokaknak jelent valamit az, amit csinálunk és ez nekünk is fontos.

Győrffy Máté: Folyamatosan változunk, hiszen egyre többet tapasztalunk meg a világból, ha meghallgatod az eddig négy lemezünket, mindegyik más valamiben, persze attól még nagyon erős a kapocs közöttük. A cél szerintem maximum annyi lehet, hogy ne is álljon meg ez a változás, hiszen az csak annyit jelentene, hogy nem történik velünk semmi olyan ami hatna ránk.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Kovács Ákos András: Teljesen eltérő inspirációink vannak. Volt már konceptuális lemezünk (Anatolij), de nem kizárólag ez a jellemző. Inkább arról írunk, ami aktuálisan érdekel, és ami hozzáad a zenéhez. Ugyan nem ének- és szövegközpontú a zene, de mindig igyekszünk tartalmat adni neki.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Kovács Ákos András: Mindkettőnek megvan a varázsa és mindegyiket szeretjük is. A koncert energiáit semmi nem tudja helyettesíteni, a közös alkotás viszont olyan élmény, amit mindenki ismer, aki valaha alkotott közösségben. Mindkettő rengeteget ad nekünk.

Győrffy Máté: Mindig az a fontosabb amelyik fázisban éppen vagyunk, de igyekszünk mindegyikre azonos hangsúlyt fektetni, mert nincs egyik a másik nélkül.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Kovács Ákos András: Természetesen, a screamo, a folk, a dark jellegű dolgok szintén nagyon közel állnak hozzánk. De szeretjük a filmzenéket és a kicsit törzsi, repetitív motívumokat is.

Győrffy Máté: Inkább azt mondanám, hogy a metálra is nyitottak vagyunk. Van egy közös halmaz, amit mindenki szeret a zenekarban, de szerencsére ez nem jelenti, azt, hogy azokban a zenékben is mindenkinek ugyanaz tetszik, az nagyon unalmas lenne. Sokszor megküzdünk egymással zene írás közben, de ettől lesz izgalmas a végeredmény.

Idén tavasszal és nyáron nem sokat koncerteztek, ám eddig két fellépést bejelentettetek. Egyik ezek közül május 23.-án lesz, ahol a svéd pg.lost előtt létek föl. Hogyan jött össze ez az este?

Győrffy Máté: Eddig is sokszor előfordult, hogy külföldi post-rock zenekarokkal játszunk. Ide kedves barátunk, Katrinák Márk hívott, aki ezt az estét szervezi. Azóta amúgy lett egy harmadik fellépő is, ez indiai Aswekeepsearchig fogja nyitni az estét, eléggé kihagyhatatlannak ígérkezik a dolog, mi legalábbis nagyon várjuk és készülünk rá új számokkal, hiszen írjuk a következő lemezt. Ezért van ilyen kevés koncert őszig.

Augusztusban pedig a Mátrában újra megrendezésre kerülő Fekete Zaj Fesztiválon adhattok koncertet. Azért ez egy eléggé kultikus helyszín és esemény, mit vártok attól a koncerttől?

Győrffy Máté: Nagyon várjuk, ez már, ha jól számolom az ötödik Zajos fellépésünk lesz, ebből három volt a Mátrában, ami ezekhez a zenékhez a legjobb helyszín, amit el lehet képzelni. Nagyon örültünk, amikor kiderült, hogy idén újra lesz fesztivál.

Kovács Ákos András: A magyar underground olyan, lényegében egyetlen és egyedülálló helyszíne és eseménye ez, amire nagyon szívesen térünk vissza, nagy megtiszteltetés nekünk.

Közben meg folyamatosan készülnek az új dalok. Mit árulhattok el erről nekünk?

Kovács Ákos András: Annyit mindenképp, hogy igyekszünk nagyon átgondolni őket, hogy utána azt tudjuk mondani, hogy sikerült létrehozni azt, amit akartunk. Legutóbbi klipes dalunk, a Lights Out például ilyen lett.

Köszönjük!

Ha megtetszett nektek a Képzelt Város zenéje akkor bátran kattintgassatok a lenti linkekre:

Képzelt Város elérhetőségei:

FacebookInstagram – YouTube – Bandcamp

// //