fbpx

Katara

Először a bukaresti Colectiv Club-beli tragédia utáni jótékonysági koncerten lépett fel ez alatt a név alatt a Romániából, Aradról származó Katara nevű zenekar. A Sheol romjain megalakult metalcsapat görög nevének jelentése egyébként elátkozás. Még csak most jelentették meg első nagylemezüket, de zenéjük a romániai underground körökben már igencsak ismertté vált – épp ideje, hogy megismerje őket a magyar(országi) közönség is! A hét zenekara a Katara!

A zenekar ismét visszatér Magyarországra:

Április 20 Szeged – https://www.facebook.com/events/386779782122388

 Május 25 Pécs – https://www.facebook.com/events/356469858290723

Név: Katara

Műfaj: Melodic Death Metal / Progressive death metal / Fusion metal

Megalakulás éve: 2014

Város: Arad (RO)

 

Zenekartagok:

Bíró Arnold – vokál, hegedű

Kiss Althar  Arthur– gitár

Both Róbert – basszusgitár

Beni Ursulescu – dob

 

Mi vagyunk az aradi Katara együttes. 2014 januárjában találkoztunk először egy eszmecserére, s ezalkalomból zenéltünk is. Az első koncertünkre 2015. november 14-én került sor, úgyhogy ez a dátum a zenekar hivatalos születésnapja.

     2017-ben a zenekar benevezett az OSTRING tehetségkutató versenyre, ami hét országban zajlott. A zenekar Romániában az első helyen végzett, a nemzetközi döntőben pedig a második helyet szerezte meg. A mostani felállásban először 2018 június 30-án az úgynevezett aradi Flex Feszten léptünk fel, ahol Arnold még nem énekelt csak hegedült, és Beny, a dobosunk ott vette át a régi dobos helyét.

Idén, 2019 január 4-én hivatalosan megjelent a bemutatkozó albumunk, aminek a neve The End.

A kérdésekre Both Róbert válaszolt.

Ha jók az infóim, 2014-ben alakultatok, de csak 2018-ben jött ki az első albumotok. Mi ennek az oka?

Körülbelül 2016 nyarán kezdtünk el dolgozni az első albumon, amikor sikeresen felvettünk három számot, amelyeket az oldalunkon közzé is tettünk. Sajnos abban az időben többen is elhagyták az együttest, s ezek a cserék vezettek a lemezünk késői megjelenéséhez. De mint tudjuk, az életben mindennek ára van – nekünk talán az volt az ár, hogy ilyen formában tudjuk kihozni ezt az albumot!

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Természetesen a zene az, amit nagyon szeretünk, ezen belül minden műfajt meghallgatunk, persze mindenkinek más és más a stílusa. Mondhatjuk, hogy a klasszikus zenétől a jazzen át a blues, rock jöhet. Egy mondatba foglalva mondhatjuk, hogy zenei téren mindenevők vagyunk.

Kik a fő inspirációitok? 

Ez a kérdés elég gyakran felmerül, erre nemigazán tudunk válaszolni! Nagyon sok zenekarhoz hasonlították már az együttest, többek között egy nemrég megjelent romániai cikkben az At the Gates első albumához.

Az énekesetek hegedűvel vagy metallal kezdte a zenélést?

Arnold már gyerekkorában megszerette a hegedűt. Hétéves korától játszik a hangszeren, de az előző zenekarában, az Unknown Scar-ban csak énekelt, nem nyúzta a húrokat.

Mondhatjuk, hogy a zenétek két korszakra osztható? Az egyik nekem inkább egy blackened death metalnak tűnik, viszont számomra úgy tűnik, hogy van egy második, előrehaladottabb státusz, ami kicsit Ne Obliviscarisos, progresszívabb de egyben dallamosabb is. Ez mennyire állja meg szerintetek a helyét? Vagy inkább arról van szó, hogy két ember is ír dalokat?

Na, ez egy igazán aktuális kérdés! Kezdetben a melodic death metal stílusába sorolták be a Katara-t, ami szerintünk nemigazán állja meg a helyét, úgyhogy az utóbbi időben sokat foglalkozunk ezzel a kérdéssel. Mi inkább azt mondanánk, hogy „fusion metal”-t játszunk. A dalokat általában közöse írjuk, általában gitáron kezdünk dolgozni rajtuk, és abból kiindulva mindenki hozzáteszi a saját elképzelését.

A zenekarban több tagcsere is megtörtént, román és magyar zenekartagok is jöttek-mentek, de végül stabilizálódni látszik a felállás?

Igen, jól érezzük magunkat ebben a felállásban. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez az a csapat, amit tényleg már egy bandának tudunk nevezni. 2018 őszére tudtuk elérni, hogy tényleg olyan tagokból álljon össze a zenekar, akik ugyanazért küzdenek, és mindenki ugyanazon cél felé halad. Úgyhogy mondhatjuk, hogy teljes az összhang!

Ha összehasonlítjuk a román és magyar metal szcénát, milyen különbségeket és hasonlóságokat tudnátok mondani?

Ez egy igazán nehéz kérdés, mivel eddig öt-hat alkalommal léptünk fel Magyarországon, és ebből a tapasztalatból nem tudunk, és nem is szeretnénk általánosítani, és egyelőre következtetést sem szeretnénk levonni, mert az nem lenne helyes. Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy minden alkalommal nagyon jól éreztük magunkat, és továbbra is szeretnénk minél több helyre eljutni Magyarországon – minél több klubba, és fesztiválokra egyaránt!

Mindkét országban igen pozitív visszajelzéseket kaptunk, és nagyon szívesen fogadtak mindenütt. Az utóbbi időben a magyarországi Mors Silens zenekarral szervezünk közös koncerteket a határ mindkét oldalán, és egyetértettünk abban, hogy őket is nagy szeretettel fogadta a román közönség, és minket is a magyar közönség!

Szeretnétek még valamit hozzátenni?

Annyit még fontosnak tartanánk megjegyezni, hogy a zenekar minden tagja rendelkezik egyfajta zenei múlttal. A két alapító tag, Robi és Althar 2006 óta zenélnek együtt, ezelőtt a Sheol nevű együttesben játszottak körülbelül hét évet. Arnold előző zenekarai az Unknown Scar, Smog. Emellett hamarosan bővül az együttesünk egy második gitárossal is.

Emellett nemsokára megjelenik az első videoklipünk a Within című számunkra, amit már le is forgattunk!

2020 tavaszán, azaz maximum egy év múlva szeretnénk felvenni az új lemezünket, amin már nagy erőkkel dolgozunk. Nemsokára elérhetőek lesznek a dalaink a Youtube oldalunkon is, úgyhogy aki elsőként szeretne értesülni az együttesről, annak nincs más dolga, mint feliratkozni a csatornánkra!  A dalaink fent vannak Bandcampen is!

Köszönjük!

// //