fbpx

Kalevala – Metel’ (2017)

a0216922926_10


Előadó
: Kalevala (Калевала)

Album: Metel (Метель)

Származás: Oroszország

Megjelenés éve: 2017

Stílus: Folk metal

Értékelés: 6.5/10

 

Miért van egy orosz zenekarnak finn neve? Na ez az, amivel most a cikkünk nem fog foglalkozni. (Egyébként azért, mert a tagok egy része finnugor gyökerekkel is rendelkezik, plusz dalaikban merítenek a finnugor mondavilágból is.) Az oroszok 2013-as, Luna i Grosh címre keresztelt albuma nem annyira nyerte el a tetszésemet, kicsit pont durvábbra sikerültz, mint ami az én ízlésemnek jó, így igencsak kíváncsian vártam az “utódot”. Négy évvel később és tagcsere után (ezekből meglehetősen sok van a csapatban, kb. azt lehet mondani, hogy csak két állandó tag van), megjelent a Метель (Métyel, Hóvihar).

Tíz plusz kettő dalt tartalmaz, ebből az utolsó kettő csak újrafelvétel. A Брошусь птицей (Brosúsz ptyícej) és a Ярым оком (Járim okom) még a Nevid-es korszakból származik, a 2000-res évekből. Ksenia Markevich  hangszíne azóta sokkal hallgatóbarátabbra forrotta ki magát, hálás vagyok ezekért a verziókért, a rengetegszer eljátszott Ярым оком egyébként is megérdemelt már egy újrafelvételt. Ezeket a dalokat egyébként még nem Nikita Andrianov írta, nem teljesen értem a motivációt, hogy pontosan miért is kerültek fel az albumra, de nem gond (akkor már lehetett volna inkább az Овсень és a Ожог). Na de beszéljünk inkább a saját dalokról. Jellemzők egyébként a népdalfeldolgozások, a Не отдай меня, мать! (a Как хотела меня мать… c. népdal feldolgozása) és rögtön a kezdő Я на камушке is ilyen jelző alatt szerepel az albumon.  Természetesen feldolgozni egy népdalt nem tűnik túl nagy kreativitást igénylő, vagy nehéz munkának, de azért igenis elismerendő, hogy egy ilyen dalocskát ennyire jól át tudnak ültetni metalra. Az orosz népi harmónika által tuningolt szám egyébként az album egyik legjobb dala.

1

A legrosszabbról nem szeretnék túl sokat szólni – Матушка Россия (Matuska Rasszija, Oroszország-Anya) bár inkább ne lenne az albumon…! A megénekelt hazaszeretettel és büszke patriotizmussal az égvilágon semmi problémám nincs, de ne, ezt ilyen formában ne! Ezekkel az “Oroszország, Oroszország!” bekiabálásokkal nagyon el lett rontva a dal. A zenei alap is eléggé semmilyen, bár Vladimir Reshetnikov (aki az Arkonából lehet ismerős) dudája kellemes, de sajna a vokál inkább csak egy idegbajos kiabálásra hasonlít.

Az album legvidámabb és legkalevalásabb dala a Падал cнег (Padal sznyeg), a refrénje bár ennek sem túl erős, de a hegedűszó által dominált zene nagyon szép, ilyennek szeretem a Kalevalát. Az “Én hajóm” elnevezésű dalocska (Мой корабль) zeneiségében kicsit a kalózmetálos és ír punkos zenei világot idézi, az átvezetők kimondottan keltások. Itt érdemel dicséretet a zenekar, hogy úgy hozott összte egy vegytiszta kalózkodós dalt, hogy az mégsem az agyonjátszott kalózmetal klisés stílusjegyeit spamolja.

Байкеры (Bájkeri) egy másik csoportosulás kultúráját idézi – kitaláljátok melyikét? 🙂 Szintén kellemes hegedűszóval ubdítm örülök, hogy ezen az albumon egy picit azért visszavettek a dudából, mert ha az megszólal, túlságosan uralja a dalokat. Szintén egy vidám dal, nagyon fülbemászó dallammal. Az egyetlen szomorú dal az albumon egyébként a Весна (Veszna), kellemes, elvágyódós ballada.

2

A régi Kalevalára leginkább a В зеркалах свободных рек (V zerkalah szvabodnih riek) emlékeztet – szintén vidám, de legalább nem olyan gyermekdal-dallamú, feldobottságú dallam, hanem szerencsére annál egy kicsit összetettebb témát visz a harmonika, amit szuperül kiegészít a balalajka – hiszen ezek nélkül nincs is orosz zene. Szerencsére ebben a dalban a csűrdöngölés sincs túltolva (I’m looking at you, Все бабы дуры! és Зелёный змей…), így ezt a számot később is biztosan szívesen fogom hallgatni.

Sok egyediséget nem mutató, de decens albumot hozott ki a Kalevala, kellőképp beemelik és felidézik az orosz és a finnugor folklórt és a saját dalaik is továbbra is minőségiek. Nem egy újító anyag, ám kellemes hallgatnivaló bármikor – sok figyelmet nem igényel, inkább csak lehetőséget ad arra, hogy kicsit élvezzük az orosz zenét, és a kacskaringózó dallamokat.

// //