fbpx

Jinjer – MACRO (2019)

ELŐADÓ: Jinjer
ALBUM: Macro
SZÁRMAZÁS: Ukrajna
MEGJELENÉS ÉVE: 2019
STÍLUS: Progressive metal, extreme metal, groove metal
HONLAP: http://jinjer-metal.com/
ÉRTÉKELÉS: 7.5/10

Utóbbi idők egyik, ha nem légfeltörekvőbb zenekarának számít az ukrán Jinjer, ám sikerük titka több összetevős. Az egyik, hogy irtózatosan sokat turnéznak, de tényleg, az utóbbi években olyan intenzíven szórják szét magukat, hogy az ember csak kapkodja a fejét: „Nézd, jön megint a Jinjer!”. Így van ez idén is, ebben az évben Magyarországon háromszor is el lehet őket kapni. Ami nem gond, márpedig azért sem, mert amit csinálnak, az egyszerűen jó. A maguk progresszív stílusa olyan jól ötvözi a metalcore, death, groove és más stílusokat, hogy azt kell mondanunk, rátaláltak egy olyan jó extreme metal receptre, ami világ szinten sikeres. Nem csoda tehát ha tele van velük szinte minden zenemegosztó portál több lejátszási listája is. Visszatérve a turnékhoz, a koncertek intenzívek, látszik hogy zeneileg kitanulták azt amit ki kellett ahhoz hogy a minőségi dalokat minőségi koncertekké tudják konvertálni élőben.

Nem utolsó sorban meg kell említeni azt is, hogy azt a korszakot éljük, amikor az úgynevezett „female fronted metal bands” (metal zenekarok női énekessel) mondhatni trendiek. Ám ez önmagában kevés lehet, viszont Tatiana Shmailyuk egy igazi jelenség, hiszen ki ne nézne szívesen egy csinos… nem inkább dögös, gyönyörű és tetovált lányt ahogyan maximális nőiességgel, igéző tekintettel és legnagyobb kecsességgel éppen leordítja mindenki fejét. Nos, ez a nő elvarázsol minden férfit (vagy akár nőt is). De ami a hab a tortán, hogy a hölgy hihetetlen énektudással rendelkezik. Elképesztő könnyedséggel vált balladás énekből a legdurvább death metal zenekarokat is elismerésre kényszerítő hörgésre. Ennek tanúbizonysága, hogy 2017 márciusában felvették a Pisces dalukat élőben, egy stúdióban és azóta is folyamatosan robban az internet, eddig több mint 28 millióan nézték meg és tele van web vele azóta is.

Na de vajon tartható ez a menetelés hosszabb távon? A Macro album válaszul szolgálhat. A korongot egyébként először egy Micro névre keresztelt EP-vel vezették fel, ám erről csak pár dal került fel a korongra. Nos, az album nem okoz nagy meglepetést. Ugyanaz az recept, ugyanaz a stílus és atmoszféra, mindezt talán egy érettebb dalírás és ének különbözteti meg az eddigi albumoktól. Az lemez tele van kapós, többször pörgethető dalokkal, ilyen az On The Top és a Pit Of Consciousness is, amik ugye kaptak klipet is.

A sokszínűséget mutatja, hogy például a Judgement (& Punishment) dalban konkréten reggae betétek vannak. Tetszik érteni? Reggae! Ami hirtelen átcsap igazi dzsindzseres agresszivitásba. Egyébként nekem ez a dal az egyik abszolút favorit. Aki azt hinné, hogy unalmas a lemez, az a Retrospection első másodperceiben újra felkaphatja a fejét, mert Tatiana oroszul énekel nekünk, de nyugi utána jön újra az angol szöveg, mindenesetre pöpecül hat. Ezt egyébként szimbolikusnak is lehet tekinteni, talán így tekintenek vissza arra hogy honnan is indultak (Ukrajnából), mert ugye a szám címe is magyarul „visszatekintés”. Számomra a másik tetőpont a Noah, egy olyan refrént tesznek le elénk, ami belemászik az ember agytekervényeibe. Az utolsó nagy megmozdulás a The Prophecy, ami a nagy utolsó bólogatás is egyben a lezárás előtt, ami a lainnereP névre hallgat és a Micro EP-n hallható Perennial kiforgatása lenne, egy outrósított változata. Szóval 9 dal, 41 perc, ez a Macro.

Az biztos, hogy az előző King of Everything lemezhez képest ez az album nem olyan pörgős, mondhatni kevésbé punk-os, viszont továbbra is van benne súly, de lassabb a tempó. Magam sem értem, de valamiért olyan mint ha túl sok Tool-t (vagy Tool sok Toolt…? Úristen, bocsánatot kérek mindenkitől) hallgattak volna a lemez írásakor. Szóval a végeredmény progresszív, de kevésbé darálós, ellenben sokszínűbb, mégis néha egyhangú egyveleg, egyedül az igényesen megírt dalok és az ének (egyaránt a tiszta és a hörgős) minősége ami stabil. Összességében ez az album gyengébbnek mondható elődjeihez képest, kicsit erőtlennek hat, lehet talán a túl sok elvárás miatt van ez vagy még maguk is keresik az utat, esetleg éppen most térnek le róla, akár akarva, akár akaratlanul. A továbbra is őrülten tehetséges formáció mindenesetre nagyot alkotott újra, de nem ezzel a lemezzel fognak világuralomra törni.

Viszont december 22-én a Hammer Concerts elhozza őket a Barba Negra Track színpadjára, mindenki adja meg nekik az esélyt élőben aki egy kicsit is szereti a Jinjert, az biztos hogy nagyot fognak menni.

Írta: Bányu

// //