fbpx

Hatalmas sikert aratott a 4. Budapesti Metal Halloween!

Három napon keresztül kínált szórakozást a kimondottan metalosoknak megálmodott Metal Halloween, ami a teljes hosszúhétvégét kitöltötte jobbnál-jobb koncertekkel. 19 magyar és 3 külföldi zenekar lépett fel a modern és death metal, és a core nevében, úgyhogy egyesével mindről beszámolni nem lenne sem ész-, sem célszerű. Az első két nap az S8 Underground Clubban került megrendezésre, két teremben váltásban, esetenként párhuzamosan (sajnos), a zárónap pedig a Dürer Kert 041-es, középső termében.

Következzék pár highlight:

A helyszínek: Hallani lehetett már rossz szót az S8-ról, viszont szerintem ezek közül a legtöbb olyanoktól származik, akik már nagyon rég nem járhattak ott, ugyanis ez az egyébként metróvonalon található metalos klub kvázi hónapról-hónapra fejlődik, folyamatosan kerülnek beszerzésre az újabb hang- és fénytechnikai eszközök, amiknek hála, szemmel és füllel érzékelhetően egyre inkább emelkedik a minőség, és a Halloweenes koncerteknek is remek helyet adott az egyébként jó kialakítású és hangulatú klub.

A szervezés: ennyi bandát lekoordinálni ennyi napon át hatalmas feladat lehet, de még így is, a 4. Metal Halloween gyakorlatilag (nagyobb) gikszer nélkül zajlott le, szinte mindig pontos kezdésekkel. Sajnos volt egy családi okok miatt történő lemondás, húrszakadás, egy koncertet hamarabb abbahagytak, ilyesmik, de ez egy ennyi bandás rendezvénynél leginkább a „semmiség” kategóriájába tartozik.

A halloweeni hangulat, a jelmezek, beöltözött emberek: nagyon sokan érkeztek egészen zseniális, sokszor akár nem várt jelmezekben is. Nemcsak a klisék, hanem igazán kreatív ötletek is képviseltetve voltak, sokan valóban kitettek magukért, ami mind-mind emelte az est színvonalát.

A zenekari gagek: mindig van, aki a bandák közül is komolyan veszi a Halloweent: az, amúgy utolsó koncertjét adó 58, akik most állítólag „egy hosszabb téli álomra vonulnak”, bármit is jelentsen ez pizsamában lépett színpadra („mert ezután aludni megyünk”), sok volt a kifestett zenész, a mindenféle maskarák, az egyébként zseniális koncertet adó Dreamgrave énekesnőjén található, szinte már koncepcióba illő boszorkánykalap, a Heedless Elegance-nek (akik ráadásul közvetlen utánuk léptek fel! :D) beöltöző Flout, akik nemcsak, hogy vizuálisan készültek, még a HE egyik legjobb dalát (mondjuk az egész debütalbum zseni, itt írtunk róla kritikát), a There is no if-et is lejátszották. Egyébként a Flout végre a nekikjáró nagyságú közönség előtt lépett fel, az egész első nap tömeg előtt zajlott, a sold out táblát is ki kellett tenni, és nagy öröm volt több zenekart sokadszorra úgy látni, hogy végre megkapják a kijáró elismerést. A szintén ellllképesztő zenét játszó Arkas mondjuk sajnos még pont kistermes maradt, pedig amit az az összvissz két emberke a hangszerein letol, az szavakkal leírhatatlan, ha van magávalvivős zene, akkor ez az.

Természetesen nemcsak a gagek miatt mentünk, hülyéskedés nélkül is teljesen meggyőző koncertet adott a Collisborn (akit szintén már vagy harmadszorra csípek el, és egyre jobbak, kár, hogy az énekes srác nem látszik ki a haja mögül, de legalább a gitárhangszíneket profin variálgatja), vagy éppenséggel a The Tumor Called Marla, akikkel kapcsolatban mindig újra és újra rájövök, hogy a legtöbb daluk NAGYON működik élőben, jó zenészek és jó előadók is, és remekül bemelegítettek az Olaszországból érkezett Prospective-nek, akik aztán nem voltak restek leszakítani a tisztes hallgatóság fejét. (Arról nem is beszélve, hogy az esemény záróbulijára a cseh Horrible Creatures olyan circle pitet kerített, hogy csak nézkéltünk… That was unexpected 😊)

Ide jöhetne még egy „honorable mentions” bekezdés, az összes többi zenekarról, akik jelenlétükkel színesítették és zenéjükkel megmozgatták ezt a halloweeni forgatagot, de zárógondolatnak túl sok lenne felsorolni mindazt az általam megtekintett nagyszerű zenekart, akik a már említettek mellett becsületesen és faszán letolták a bulijukat.

Inkább csak annyit mondanék, hogy soha rosszabb tradíciót, a metallal eddig is valamennyire összeköthető volt a halloween, ugyanis mindkettő esztétikumába beletartoznak a halálfejek, a fekete, a boszorkányságok, a sötétség és az ijesztgetés, beöltözni és bulizni meg ki nem szeret?! Ezt remekül mutatja a 300-400 fős látogatottság, a sold out bulik, és ez a hatalmas érdeklődés, gyakorlatilag mondhatni, hogy a Kill Monday Management piaci rést talált, amit a legkiválóbb módon és eszközökkel tudott betömni.

Az biztos, hogy 2020-ban is találkozunk, az minijubileumi ötödik eseményt itt találhatod, számítsatok még több külföldi, és még jobb magyar bandákra!

Írta: Vica

Fotók: Dani és zenekari FB oldalak

// //