fbpx

Hænesy

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy rövid interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon/rockon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai vagy magyar vonatkozású legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

Ezúttal egy igazi underground csemegét választottunk a Hét zenekarának. A Hænesy Sándor Henrik egyszemélyes atmoszferikus black metal projektje, mely 2017 nyarán öltött testet. Henrik az As Karma Brings és az Ashley Noise nevű csapatokból már ismerős lehet, a Hænesy képében azonban egy másik oldalról is megismerhetjük a zenei világát. Egyszemélyes, élőben eddig elő nem adott instrumentális zene lévén a szokásos kérdéseket kicsit átírtuk, Henrik pedig készséggel – és kissé szűkszavúan – válaszolt is rájuk.

Mi a zenéd legfőbb mozgatórugója?
Mivel ez egy hangulatzene amelyben nincsenek technikás zenei megoldások, ezért azt mondanám, hogy a fő mozgatórugója az ösztönös és ihletett témaírás.
Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladsz, változtak a célok az idő múlásával?
A bandának nagyjából az a célja, hogy a lehető legjobb minőségben készítse el hangzóanyagait. Valamint szeretnénk ezt minél több befogadó felé eljuttatni.
A kezdetektől fogva instrumentális zenében gondolkodtál? A dalszöveges zenének az ötlete sem merült fel?
Az eddigi anyagokon a vokál csak egyfajta hangulat kiegészítésként funkcionált. Illetve 1-2 dalban már fel lehet fedezni szöveges vokálokat is. De igen, a jövőben szeretnénk magyar nyelvű vokálrészeket elővezetni.
Gondolkodtál azon, hogy színpadra vidd a Hænesy zenéjét, vagy csak stúdiófelvételekben gondolkodsz?
A gondolatkísérlet erejéig sikerült elvinnem a live produkció lehetőségét. Kaptam jelentkezéseket is zenészektől, úgyhogy nem zárkózunk el ettől a jövőben.
Mennyire vagy nyitott a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítesz inspirációt más stílusokból a saját munkádhoz?
Okvetlenül is hatással vannak az emberre azok a zenék, amiket kedvel. Tehát ezt nem lehet elkerülni. Számos féle-fajta zenét hallgatok, ahogy szerintem mindenki. De direktben nincsenek hatással a Hænesy-re, mert akkor az már valami ízlésficamos koncepció lenne.
Hogyan kerültél kapcsolatba a Black Mourning Productions kiadóval? Mennyiben segítette a kiadó a zenéd terjesztését?
Ő egy külföldön élő magyar srác, Iváncsik Attila, aki fizikai formátumokban utazik. Szerette volna a ‘Mortals’ c. albumot kiadni CD-n és mondtam neki, hogy semmi akadálya. A jó kapcsolat megmaradt és az új anyagot is kiadtuk CD-n. Ami szépen fogy, de még mindig elérhető a zenekar és a kiadó bandcamp oldalán. Ha szeretne valaki egy hard copy-t, ott beszerezheti.
Mit takar a Hænesy, illetve a Katruzsa elnevezés?
A Hænesy névnek nincs konkrét jelentése. A Katruzsa pedig egy szőlődűlő neve Nódrád megyében.
// //