fbpx

Ha szeretnéd javítani az életminőséged, hallgass naponta legalább 78 percnyi zenét!

Egy friss közvéleménykutatás szerint az egészséges élethez naponta legalább 78 percig zenét kellene hallgatnunk. A tanulmányban 7500 megkérdezett zenehallgatási szokásait vizsgálták, valamint azt, hogyan befolyásolja a zene fizikai és mentális állapotukat. Az eredmény szerint az egészséges életmódhoz a rendszeres mozgás, a káros szenvedélyek elhagyása, és a tudatos táplálkozás mellett is hosszátartozik, hogy naponta 78 percnyi zenét hallgassunk. Persze nem ússzuk meg két Napalm Death-lemezzel, ugyanis a kutatás szerint öt különféle hangulatra van szükségünk ennyi idő alatt: felemelő, pihentető, szomorú, motiváló és stresszkezelő dalokat egyaránt érdemes hallgatni.

Az “zenediéta” összetétele a következő:

14 perc felemelő hangulatú zene – a napi ajánlott mennyiség 18 %-a.

16 perc nyugtató hatású zenéből – a napi ajánlott mennyiség 20,5%-a.

16 perc olyan felvételekből, amelyek segítenek úrrá lenni a szomorúságon – szintén 20,5 %.

15 perc olyan zenékből, amelyek segítenek motiválni a hallgatót, és hasznosak az összpontosítás szempontjából – 19%-a a napi adagnak

17 percnyi zene stresszkezelés és -levezetés céljára – a napi adag 22%-a.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy átlagosan 11 perc zenehallgatás elég ahhoz, hogy érezzük a zene pozitív hatásait, és már öt perc elég ahhoz, hogy jobb kedvünk legyen, ami a fele a Tool egy átlagos dalának.

Lyz Cooper, a British Academy of Sound Therapy – a kutatást brit tudósok készítették, az év meglepetése – kutatója így fogalmazott a kutatással kapcsolatban:

“A zenének vannak olyan tulajdonságai, amelyek hatással vannak testre és lélekre egyaránt. Ha minden nap különféle érzelmeket kiváltó zenét hallgatunk, az rendkívül kedvezően befolyásolhatja a közérzetünket. A boldog, vidám hangulatú dalok hallgatása növeli a véráramlást az agynak azon a részén, amely az örömérzetért felelősek, és csökkenti ugyanezt az amygdala részen, ami az agynak az a része, amely a félelemérzetért felelős.”

Bár a magunk részéről minden olyan kutatással szemben szkeptikusak vagyunk, amely brit tudósoktól származik, és amelynek eredménye a megrendelő eladásainak vagy marketingüzeneteinek gépezetét olajozza – ebben az esetben a Deezer volt az, aki fizette a projektet – azt már a nagy magyar zeneszerző és -pedagógus, Kodály Zoltán is megmondta:

“A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.”

Az intézet különböző dalokat is ajánlott egyes kategóriákra, stesszmenedzselésként például az AC/DC Highway To Hellje is szóba jöhet, vagy akár a Rammstein és a Metallica egyes dalai. Ugyanakkor a komplett listát nem közölnénk, hiszen a kutatás gyenge pontja azonnal felsejlik, ha arra gondolunk, hogy bár nyilván sokakat jókedvre derít Pharrel Williams vagy Ed Sheeran hallgatása, legalább ennyien vannak, akiknek azonnal stresszkezelésre van szükségük egy-egy daluk után, és bizony bőven vannak, akiknek a legsűrűbb death és black metal zenekarok hallgatása okoz igazi felszabadultságot. Ezzel együtt ha valaki, mondjuk egy hallókészülékeket forgalmazó cég szeretne közvéleménykutatást arról, hogy vajon az egész nap full hangerőn egész bömböltetett Cannibal Corpse, Morbid Angel, vagy Hate Eternal-lemezek károsítják-e a hallóidegeket, szívesen nekiállunk a kérdőív összeállításának, és kis plusz keretből akár mélyinterjúkat is készítünk. Komoly érdeklődők jelentkezését az impresszumban található e-mail címen várjuk. A végére pedig jöjjön egy kis – igény szerint – felemelő, motiváló vagy stresszkezelő zene a nap további részére.

Forrás: Kerrang (csak hogy lássátok, nem mi találtuk ki.)

// //