fbpx

Flout

SZERKESZTŐSÉGÜNK MINDEN HÉTEN KIVÁLASZT EGY BANDÁT, AKIT MEGTESZ A HÉT ZENEKARÁNAK. ENNEK KERETÉN BELÜL AZ ALAP INFORMÁCIÓKON ÉS HALLGATNIVALÓN TÚL OLVASHATTOK EGY RÖVID INTERJÚT 5 ALAP+PÁR SPECIÁLISAN A BANDÁRA VONATKOZÓ KÉRDÉSSEL. A BANDÁK KIVÁLASZTÁSÁNÁL SEM AZ ISMERTSÉG FOKA, SEM A METALON/ROCKON BELÜLI MŰFAJ, SEM A SZAKMÁBAN ELTÖLTÖTT IDŐ NEM SZÁMÍT. AZ EGYETLEN KITÉTEL, HOGY HAZAI VAGY MAGYAR VONATKOZÁSÚ LEGYEN, AZ EGYETLEN FOKMÉRŐ PEDIG A MINŐSÉG. ÍGY MEGISMERKEDHETTEK SZÁMOTOKRA EDDIG ESETLEGESEN ISMERETLEN, SZÍNVONALAS TEHETSÉGEKKEL, REMÉNYTELJES FELTÖREKVŐ TITÁNOKKAL, ILLETVE RÉGEBBI ISMERT BANDÁKRÓL IS SZEREZHETTEK ÚJ INFORMÁCIÓKAT.

Név: FLOUT

Műfaj: Modern Metal

Megalakulás éve: 2016

Város: Budapest

Tagok: 

Debreceni Márk – ének

Matula Dávid (Matu) – gitár

Kocsis Szabi (Szabolcs) – gitár

Lengyel Dávid (Dáci) – basszusgitár

Kmetyó Levente (Levi) – dob

A zenekarunk 2016 második felében jött létre, alapító tagjai: Kmetyó Levente dobos, Lengyel Dávid basszusgitáros és Matula Dávid gitáros. Az alapítást követően megkezdtük az első számok megírását, valamint csatlakozott a zenekarunkhoz Debreceni Márk énekes, 2017 őszén. A jelenlegi felállásunk 2018 júliusában lett teljes, mikor belépett a bandába Kocsis Szabolcs gitáros. Modern, dinamikus metalt játszunk, a thrash metal, a nu-metal és a metalcore műfajok elemeit vegyítve.
Néhány házilag készített demófelvételt követően a 2018-as év koncertezéssel telt kisebb klubokban. Legnagyobb sikerünket a 2018-as, II. S8 Underground tehetségkutató jelentette, ahol többszáz zenekar közül a döntőig jutottunk, és a harmadik helyezést szereztük meg a zsűri és a közönség szavazata alapján. Miután a tehetségkutató véget ért, stúdióba vonultunk, ahol felvettük a közönség által legkedveltebb számokat az első kislemezünkre, ami 2019 februárjában jelenik meg “FLOUT” néven, az eMOTIV aRTS gondozásában.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Márk: Alkotni valami egyedit, valami maradandót, amire az utódaink is büszkék lehetnek majd.

Dáci: Mint a legtöbb zenésznek, nekem is az önkifejezés az egyik legfontosabb a zenén keresztül. Sok feszültség felgyülemlik az élet során, így nekünk is egyfajta feszültséglevezetőként, vagy terápiás eszközként szolgál a zene. Megpróbálunk a zenénkkel rávenni másokat is, hogy tombolják ki magukból a feszültségüket. Mindezek mellett fontos célnak tartom a zene, főleg a metal zene megszerettetését az emberekkel.

Milyen érzés volt helyezést elérni az S8 tehetségkutatóján? Nyíltak meg új lehetőségek?

Márk: Az esélytelenek nyugalmával vágtunk neki az egésznek. Úgy voltunk vele, hogy ha már pár új emberhez sikerül eljuttatni a zenénket, már nyert ügyünk van. Kaptunk korábban is sok visszajelzést, hogy jól csináljuk, amit csinálunk, de arra nem számítottunk, hogy a szakmai zsűrinek és a közönségnek is ennyire tetszeni fog. A sok pozitív visszaigazolás eredményeképp minél előrébb haladtunk a tehetségkutatón, annál többet dolgoztunk azon, hogy jobbak legyünk, és minden fordulóra készültünk valami újjal. Ebben az időszakban kovácsolódott érzésem szerint igazán össze a FLOUT.  Itt találkoztunk Gerő András Péterrel (Hekkai) akinél (eMOTIV aRTS) felvettük az első kislemezünket, és azóta is egyengeti a zenekar útjait.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Márk: Magyarországon a metalzenével kapcsolatban sajnos még mindig sok esetben negatív sztereotípiákkal találkozik az ember. Személyes kis célom megmutatni, hogy a magyar metal zene igenis lehet jó, nem csak fékevesztett csörömpölés.

Dáci: Mi sosem voltunk az a „hobbizenekar”, mindig is az volt a célunk, hogy minél több emberhez eljuttassuk a zenénket, minél többen megismerjenek, és ez nem változott. Végső célt nem tudnék mondani, szerintem mindig lesz hova fejlődni, mindig lesz egy újabb lépcsőfok, amit meg kell mászni.

Csak magyar nyelvű dalszövegekben gondolkodtok? Miért?

Márk: Egyelőre igen. Először itthon kell magunknak egy biztos követői bázist kialakítani, ha az már meg van, akkor lehet külföldre kacsintgatni. Nem határolódok el attól, hogy legyenek angol nyelvű dalaink, de személy szerint úgy gondolom magyar embert magyar szóval kell megszólítani. Gyönyörű és kifejező nyelvünk van, tele szinonimákkal és érdekesebbnél érdekesebb ritmusú szavakkal, ami miatt nehéz feladat magyarul írni. De nekem fontos az, hogy a hallgató értse, amit írok, hogy ne csak a dallam, hanem a mondanivaló is megmaradjon neki.

Van metalzenei múltatok?

Dáci: Márknak volt metalcore zenekara, Matunak is voltak kisebb zenekarai metál stílusban, Szabolcsnak 5 éves tribute zenekari előélete van (Running Wild, Anthrax). Levinek viszont ez az első zenekara, kezdő dobosként kezdtünk zenélni. Jómagam nem rendelkezem metalzenei múlttal, inkább a rock és a punk világából jöttem.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Márk: Személy szerint én jobban kedvelem a koncertezést, és az előtte való alkotói folyamatot, mint elmenni a stúdióba és dalokat felvenni. Úgy gondolom élőben jobban is tudok teljesíteni, mint steril környezetben, ugyanis az az energia, amit az emberek árasztanak magukból, olyan adrenalinfröccsöt ad, amit stúdióban, ha akarnék se tudnék reprezentálni.

Dáci: Tagadhatatlan, hogy élőben jobban át tudjuk adni a zenénk hangulatát, energiáját, vagy mondanivalóját, de természetesen a stúdióanyag tökéletesítése is fontos. Ahogy Matu megfogalmazta: „Nem lehetünk ott mindenki mellett full felszereléssel, ha épp hallgatni akarja valamelyik számunkat”.

 

Hogy álltok a nagylemezzel?

Márk: Jelenleg 2 project fut nálunk párhuzamosan. Az egyik egy tematikus kislemez, ami egy történetet mesél el több szálon futtatva, öt dalon keresztül. A másik a nagylemez, amihez 3-4 dal már csak az utolsó simítgatásokra vár. Ez koncepcióját tekintve egy önismereti lemez lesz.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Márk: Én nagyon kedvelem a hazai rap zenét. Minden dalszövegem versként kezdi pályafutását, a rap zene pedig zenei alapra ritmusos verselés. Levi drum’n’basst szokott hallgatni, Matu funky kedvelő, Szabi az egyik alakulóban lévő dalunkhoz dzsessz zenéből nyert ihletet, Dáci pedig majdnem mindenevő.

// //