fbpx

FEZEN – Jövő héten ismét Székesfehérváron szól a metal!

 

 

Jövő hét szerdán ismét elstartol Székesfehérváron a FEZEN Fesztivál, amely a rock/metal kedvelőinek idén is komoly nevekkel kecsegtet, garantálva azt, hogy július második felében se maradjunk fesztivál nélkül, sőt! Mondhatnánk, hogy az eddig talán legkomolyabb felhozatallal vár minket a Fezen színpada, azonban ezt rátok bízzuk hogy eldöntsétek, mi csak annyit mondunk, hogy nagyon tartalmas négy napnak nézünk elébe, így szinte alig lesz időnk kipihenni a Rockmaratont. Nincs is ezzel semmi baj, a nyár egyet jelent a fesztiválszezonnal, nem igaz? 🙂

Arra már nem is vállalkozunk, hogy teljes egészében felsoroljuk az idei fellépőket, mivel abból egy kisebb könyv is kerekedne, inkább csak a kecsegtető külföldi neveket említjük meg, hiszen ha csak a metal-szcénát nézzük a hazai fellépőkből, az is szép számra rúg. Na, de kik azok a fő húzónevek, akikért tényleg érdemes a Fezen mellett döntened jövő heti program gyanánt, ha netalán még vacilálnál? (Itt megsúgjuk, ne tedd, ugyanis alig maradt bérlet, és napijegy a rendszerben, és mire ezt a cikket végigolvasod, reméljük, már meg is vetted a bérletet, vagy legalább 1-2 napijegy a virtuális kosárban figyel!)

Július 24-én az induló nappal együtt az első komolyabb húzónév is megérkezik az ausztrál Airbourne személyében, akik le se tagadhatnánk az AC/DC hatásokat, ami érte őket! Heavy metalos-hard rockos zenéjükben pimaszul jól ötvözik a régisulis zenét modernebb húzásokkal, amihez élőben olyan színpadi képet tolnak, amit nem érdemes kihagyni. A srácokkal 2016-ban már találkozhattál a Rockmaratonon, és igaz, az a buli hideg, esős időben köszöntött ránk, reméljük, most igazán forró hangulatot fognak kelteni a fiúk!

Másnap egyaránt evezünk keményebb, hörgős vizekre, majd kötünk ki progresszív talajon is, hiszen a dallamos death metal színtérről egy régi ismerős érkezik az Arch Enemy személyében, élükön az acélos torkú Alissa White-Gluzzal, na meg a tarsolyukban legutóbbi nagylemezük, a Will To Power nótáival egyaránt. Igaz, nem egy fehér holló jelenség errefelé a csapat, na de ha itt a lehetőség, akkor minek kihagyni?

A Dream Theater éppen ebben az évben csillogtatta meg önmagát egy új lemezen, mely szerint van még muníció a prog-legendákban, három évvel a nagyon megosztó The Astonishing anyag után. A mostani lemezzel egy gramm szégyenkeznivalót nem tudhatnak a magukénak, gondoltak is egy merészet, és turnéra indultak vele. Sokáig nem gondoltuk, hogy felénk is elugranak egy “röpke” koncertre, de mégis, így július 25-én élőben hallgathatjuk meg a sokszor libabőrözős szerzeményeket a prog-mesterektől.

Július 26-án a sötétebb vizek felé evezünk, hiszen az A38-as koncert után ismét visszatér a Cradle of Filth, akik mostanában ugyan nem jelentettek meg új stúdióanyagot, ellenben a hazai bulijaik mindig emlékezetesek, így szinte garantáljuk, hogy ez idén sem lesz másként! A maszkok mögött az érző lelkeken túl profi zenészek is lakoznak, így a hangulatra – ami azon túl, hogy a meleg júliusi este ellenére is sötét lesz – nem hinnénk hogy sok panaszod lesz!

A ’90-es évek emblematikus alternatív metal bandája, a Life of Agony is ezen a napon borzolja majd a fülek kedélyeit, tavaly októberben már a turnéjuk során beköszöntek hozzánk, ám akkor talán még kevesen voltunk, akik gondoltak volna egy ilyen rövid időn belüli viszontlátásra. A nem túl szokványos zenét játszó csapatot látni egyébként mondani sem kell, hogy mindig öröm látni, így Mina Caputoval az élükön teljes erőbedobással fognak lecsapni Székesfehérváron is.

Ne feledkezzünk el a kalózmetalos Alestorm csapatáról sem, akiknek mostanában a nemzetközi fesztiválszíntéren is igazán jó hangulatban, nagy adag humorral megspékelve mennek a bulijaik, így ha metalkodnál, közben persze eleresztenél egy-két mosolyt is, akkor az Alestormot erre a napra neked hívták meg!

Minden jónak a lezárását általában nagy bulival végezzük, ez szinte törvényszerű, nem lehet ez másképp akkor sem, ha fesztiválról van szó, így utolsó napra a szervezők nagyon bekeményítettek, csoda, ha egy lélegzetvételnyi időnk fog jutni, annyi jó programnak nézünk elébe! Például mondanunk sem kell, mekkora dobásnak számít, hogy a görög gitárvirtuóz, Gus G jön el a Firewind ”színeiben”, hogy ne csak a szűkös A38 fedélzetén, hanem szabadtéren is játsszon néhány keresett hangot a gitáron. Nem ismeretlen egyébként előtte a Fezen színpada, a 2015-ös évben már bemelegítette a nagyszínpadot, igaz, akkor a Black Label Society legénysége előtt.

Úgy tűnik, ebben az évben nem aprózták el a progresszív fellépőket, így utolsó nap még a Queensryche is beköszön hozzánk. A mostanában ismét ereje teljében lévő csapat The Verdict lemezével mutatta meg a még bennük lakozó energiabombát, de mint tudjuk, a puding próbája az evés, így csekkold le élőben is, bizonyosodj meg te magad!

Az Ignite már csak a magyar ajkú frontember, Téglás Zoli miatt is gyakori vendég a hazai színpadokon (idén amolyan évindítóként ráadásul dupláztak az Akvárium Klubban), na de mindez nem valósulhatna meg a hazai közönség szeretete nélkül, így idén duplázás helyett egyenesen tripláznak itthoni pályán! Ha elegen leszünk aznap, akkor ki tudja, talán még egy negyedik találkozás is eljön az évben? Na, de ne legyünk telhetetlenek, koncentráljunk erre a bulira, tuti, hogy hatalmasat fog szólni!

Ezeken a külföldi fellépőkön kívül több tucat hazai fellépőre bulizhatsz, kevés lenne a hely felsorolni is, helyette csekkold a fesztivál hivatalos honlapját, ahol napi bontásban is megtalálod a fellépőket, és tájékozódhatsz az aktuális információkról! Ide kattintva már kényelmesen beszerezheted a jegyedet is, és továbbra is arra hívjuk fel a figyelmedet, hogy nagyon siess, hiszen nyakunkon a fesztivál, már nem alszunk sokat! Nos? Találkozunk Székesfehérváron (is)? 😉

A FEZEN hivatalos Facebookját ide kattintva eléred, kövesd be a naprakész hírekért!

 

 

// //