fbpx

EVERGREY – A melankolikus progresszivitás zászlóvivői az A38-on!

Szeptember 17.-én, vasárnap a svéd progresszív-metal császárai a Concerto Music szervezésében visszatérnek Magyarországra egy óriási, egyszerre komor és felemelő bulit adni az A38 hajón! Az Evergrey legutóbb tavaly október 23.-án adott koncertet a Barba Negra Music Clubban, ám akkor a Delain és a Wisdom vendégeként csak egy rövidebb szettet kaphattunk tőlük, így a banda rajongói már igazán ki vannak éhezve egy hosszabb Evergrey csapásra. Sokat már nem kell várni!

Az este első bemelegítői az osztrák Vinegar Hill lesznek. A 2007-ben alapított, melodic death metalban utazó öt tagú formáció már egy rutinos bandának számíthat, igazán aktívnak 2008-2009-től számítanak, ám azóta rendszeres fellépői az osztrák fesztiváloknak, a közép-európai klubboknak.

VinegarHill_Promo1_lq

Eddig négy hanghordozójuk jelent meg; egy demójuk még a kezdetekkor 2007-ben, valamint egy EP-jük (From Deathbeds We’ll Rise 2009) és két nagylemezük (The Road to Grace 2012, Monohobia 2015). Kellemes bemelegítés lehetnek a hasonló zenékre fogékonyaknak.

Az Evergrey mellett az egész turnén vendégeskedik a 2004-ben alakult görög Need.

need

Az athéni csapat eddig négy teljes albumot tudhat maga mögött: The Wisdom Machine 2006, Siamese God 2009, Orvam – A Song for Home 2014 és az idén megjelent Heigaimas – A Song for Freedom. Ezt megelőzően az Orvamot a 2015-ös amerikai ProgPower fesztiválon egészben előadták, melyről egy különleges live kiadvány is született. Ezzel, valamint legújabb lemezük fogadtatásával komolyabb hírnévre tett szert a banda progresszív metal berkeken belül, elég csak annyit említeni, hogy új számaikat a Dream Theater, valamint a Fates Warning legjobb pillanataival említik egy lapon. Így a hasonló stílusú bandák kedvelőinek érdemes lesz megtekintenie őket, ahogy az Evergrey fanoknak is bőven okozhatnak kellemes perceket!

Az est fénypontja egyértelműen a főzenekarként helyet kapó Evergrey lesz. A banda tavaly ősszel adta ki 10. stúdióalbumát The Storm Within címmel. A korábbi anyagokon megszokott stílust, igényességet, progresszivitást, sötét, erősen melankolikus légkörű muzsikát ezen a lemezen egy magasabb szítre sikerült emelniük; nyoma sincsen esetleges egyhangúságnak vagy töltelék daloknak. a The Storm Within ennél fogva egy kifejezetten erős anyag lett, dalait már a legnagyobb rajongók élőben is meghallgathatták tavaly ősszel, ahol bebizonyosodott; nem hiába nevezzük a 2016-os év egyik-, ha nem a legjobb metal lemezének.

evergrey02

A lemezről Tom S. Englund énekes így nyilatkozott:

“Eljutottunk oda, hogy míg korábban egyáltalán nem volt szándékunk lemezt írni, a Hymns For The Broken készítése alatt hatalmas inspiráló erők dolgoztak bennünk. Tényleg nem éreztük még ilyen jól magunkat. Ennek megfelelően a rá következő új is lemez átütőre sikerült, nincsenek rajta töltelék számok.”

evergrey03

Egyértelműen egy prog-metal alapvetésről beszélhetünk, ám amellett, hogy mintaszerű az album, több különleges adalék és megoldás is szerepel a dalokban. Ilyen például a Nightwish énekesnőjének, Floor Jansen-nek a bevonása, akivel az In Orbit című számban hallhatunk egy duettet. Englund mester Floor vendégszerepléséről így nyilatkozott:

Floor bevonása igazából a feleségem, Carina ötlete volt, egy pohár bor mellett beszélték meg ezt a lehetőséget. Floor személyes jó barátunk, aki követi és kedveli az Evergrey pályafutását.”

Mellékes, de az In Orbit mellett Floor Jansen-t az album Disconnect című számában is hallhatjuk, bár itt csak vokálozva, kevésbé előtérbe helyezve a hangját. Az In Orbit-hoz egyébként a svéd metal klippek atyja Patric Ullaeus készített videót és az Evergrey tagsága mellett az akkor még várandós Floor-t is megcsodálhatjuk benne.

További különlegesség az albumon, hogy a megszokott szürke, komor hangulatú témák mellett itt került először górcső alá a szerelem, illetve annak elvesztése, annak elmúlása, az azt követő gyász, depresszió és felépülés. A frontember erről így vélekedett:

“A szövegek szokás szerint a saját életünkben történteken alapulnak. A lemez készítésének idején elég sok párkapcsolati válság volt az ismerősi körömben, sokan vesztették el addigi partnerüket. A The Storm Within saját identitásunk kereséséről szól; arról, hogy hogyan próbálunk ismét egész emberré válni, miután félig üresnek éreztük magunkat – ráadásként a lemezen ezt a küzdelmet csillagközi térbe helyeztük át.”

Az albumon Carina Englund, az Evergrey énekes felesége is vendégeskedik. Ő már visszatérő szereplő az Evergrey számokban, ezúttal a Paradox Of The Flame című nótában segítette ki gyönyörű háttérénekéve a férjét.

Az énekes elmondása szerint véletlen egybeesés, de a 10. album egyben a zenekar 20. jubileumához köthető. Akárhogy is, de az biztos, hogy méltó album, akár erre az ünnepi célra is. Tom az Evergreyben eltöltött 20 évről, dalaikról és a jubileumról ezt mondta:

“Amikor elkezdtük az Evergrey-t, az volt a tervem, hogy készítsünk 10 albumot, ami kitölti ezt az életre szóló tervemet. Nem gondoltam volna, hogy valaha teljesítem ezt a célt. Lenyűgöző érzés 20 éve egy zenekarban lenni, és átlagon felüli lemezeket alkotni. Amikor kiszámoltam, hogy a 20 év alatt 10 lemezt csináltunk, egészen elképedtem. Büszkén mondhatom, hogy minden dal és hangjegy, amit közzétettünk eddigi pályafutásunk során, az adott pillanatban a legjobb tudásunkat és szándékainkat tükrözte.”

Reméljük kedvet kaptatok az eseményhez, higgyétek el, érdemes lesz ellátogatni rá! Komoly és értékes progresszív-metal estének nézünk elébe, találkozzunk az első sorokban!

Concerto Musichttp://concerto.hu

Evergrey: http://www.evergrey.net

Need: http://www.needband.net

Vinegar Hill: https://www.vinegarhill.at

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1689908681316618/?fref=ts

 

(Készítette: Vágány Norbert)

// //