fbpx

Dalriada

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alapinformációkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

24774799_10159825219190438_3423794670403098780_n

A hét zenekara: Dalriada

Műfaj: Epikus folk metal

Megalakulás éve: 2003

Város: Sopron

A Wisdom mellett a másik, külföldön is nagy hírnévnek, itthon pedig szeretetnek örvendő magyar csapat a soproni-budapesti Dalriada. Másfél évtizedes, nagyon termékeny karrierjük alatt bejárták a folk metal poweresebb, speedesebb de még gótikusabb oldalát is, az elmúlt lemezek során pedig a megállapodtak a nagyon kifinomult, megmunkált, fúvósokkal és vonósokkal megtámogatott, sűrű hangzású epikus folk metal mellett. A csapat a hazai kis és nagy klubokon kívül bejárta Európát, és a 70.000 Tons of Metal fesztivál keretein belül a Karib-tengert is, áprilisban pedig Japánba készülődnek, ami azért elég nagy szó egy magyar, ráadásul magyar nyelven éneklő csapat kapcsán! A Binder Laura és Ficzek András hangjával képviselt csapatot most főként a január 19-én érkező új albumuk, a Nyárutó kapcsán kérdeztük, a válaszokat köszönjük szépen a zenekarvezető-gitáros-énekes Andrásnak és a billentyűs Szabó “Szög” Gergelynek!

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Ficzek András: A belső közlési kényszer. Hiszünk abban, hogy amit csinálunk, egy kerek egész, tehát tartalmi és zenei értelemben is fontos üzenetet közvetít, és ezt az üzenetet át szeretnénk adni.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

András: Végső célról nem tudok, de a kitűzött célok tekintetében már válaszoltam az előző kérdésben: átadni a saját üzenetünket, a lehető legteljesebb módon, a lehető legtöbb embernek. Ebben az évben az új lemezzel mindenhol ott szeretnénk lenni! 🙂

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

András: A dalszöveg a fele az egésznek. Dalszerzéskor nagyon fontos, hogy a tartalmi egység kiegészítse a zenei eszközöket, amelyeket alkalmazunk, és ez a szándék az idő előrehaladtával, tehát lemezről-lemezre egyre erősebb. Ez egyben azt is jelenti, hogy igyekszünk már nem véletlenszerűen összepárosítani egymáshoz nem illő dolgokat, vagy ha ezt tesszük, akkor ki is emeljük, nyilvánvalóvá tesszük. Az új lemezen egyébként nincs ilyen “ütközés”.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

András: Mind a kettő fontos. Az élő hangzásunk tökéletesítése egy folyamatos munka, és egyáltalán nem egyszerű feladat, de technikailag is igyekszünk lépést tartani a szakmával, pont az idei év egyik legfőbb célja lesz egy teljesen más rendszerre való átállás, ami nagyban megkönnyíti majd a zenekar hangosítását is. A lemezeink hangzását pedig mindig az aktuális produkcióhoz igazítjuk, és abból próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni, ebben óriási segítségünkre van Töfi és a Denevér stúdió. Ők személyesen is rengeteget tesznek hozzá a zenekar megszólalásához, ráadásul Töfi, a stúdió vezető hangmérnöke a nagyobb, kiemelt bulikon hangmérnökként is jelen van, a 19- i Barba Negra bulin is Ő kever majd minket.

Szabó „Szög” Gergely: A felvételek alatt bármikor lefeküdhetek egy kényelmes kanapéra, és onnan mondhatom a magamét, szóval stúdióban sokkal kényelmesebb. Bár a színpadra csak fel kéne vinnem egy fotelt, aztán nyert ügyem van – elgondolkodom rajta…

A viccet félretéve: mindkettő ugyanúgy fontos. A stúdiózás egy hosszú, görcsös és fárasztó folyamat, de maximalisták vagyunk e téren, ezért is ügyködünk akár több hónapon át egy-egy lemezfelvétellel – azonban hallván a végeredményt, ez mindenképp megéri. Koncerten az örömzenélésen, a rajongókkal való interakción és a vizuális dolgokon egyaránt nagy a hangsúly. Hihetetlen energiák szabadulnak fel ilyenkor. Hangzásban és látványban is szeretnénk fejlődni, a lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk ennek érdekében.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

András: A népzenétől a komolyzenén keresztül a blues-on át bármi jöhet, és bármi megfoghatja az embert, nyitottnak kell lenni. Az elektronikus zenei műfajokat mondjuk rosszul viselem, ez tény, de ezen kívül tényleg mindenevő vagyok.

Szög: Én személy szerint egyre kevesebb metal zenét hallgatok az utóbbi időben, sőt, mondhatnám alig. Legfőképp a klasszikus-, film- és világzene inspirál, de hallgatok pop, soul és blues előadókat is. Számomra a „jó” zene stílusfüggetlen – a lényeg, hogy megfogjon, és adjon valami pluszt, valami különlegeset.

d

Milyen meglepő megvalósításokra számíthatunk az új albumról?

András : Lesz minden, mint a búcsúban. 🙂 A dalcsokor stílusilag eléggé szórt, a zenekar minden korszaka megidézésre kerül, nagyon változatos, viszont nagyon egységes is az anyag, és úgy szól, mint az atom!

Szög: Kifejezetten meglepő dolgok nem várhatóak. Talán most maxoltuk ki leginkább az „epikus” jelzőt – pl. sűrű kórusok, harci effektek vagy épp harang képében, azaz néhol befigyel egy amolyan Manowar-jelleg. Míg az Áldás javarészt a „több néha több”elv szerint működött, addig a Nyárutón minden hangszernek még jobban megtaláltuk a maga helyét. Az egyik dalban pl. egyáltalán nem szerepel folk hangszer, csak zúzás, vér és verejték, ugyanakkor néhány nóta kifejezetten a népi vonósokra épül, méghozzá teljesen autentikus módon.

Hogyan jött össze a Rising Talent Agency-s együttműködés?

András: Szerencsés módon passzoltak össze a dolgok, adódott a céghez egy kapcsolatunk, és az addig is meglevő együttműködés hivatalos lett, igazából semmi extra megfejtés nincs. Az új, hivatalosan is egy nemzetközileg ismert booking céghez való tartozásunk ad egy kis előnyt, súlyt,  nyilván ez is a cél.

Ha ki kellene két számot emelnetek az albumról, melyikek lennének azok és miért?

András: Én nem emelnék ki dalt, mert a komplett anyagra rettenetesen büszke vagyok, de a több szinten értelmezhető szövege miatt nagyon fontos nekem a Thury Györgyről íródott két dal, abba a két tételbe mindent beleírtam, és beleadtam, amit tudok, és amit szerettem volna. Egyebekben a lemez a maga egységében értelmezhető a legjobban, a sorrendnek is fontos szerepe van, illetve a bookletben közreadott részletes dal-infóknak is.

Szög: Nehéz kérdés… Talán a Nyárutó és az Áldja meg az Isten. A címadó már demózáskor a szívemhez nőtt: mintha tényleg ott állnék egy sziklaszirten, miközben azon merengek, hogy mi lesz a saját és népem sorsa. Minden benne van, ami Dalriada. Utóbbinál kiemelném a gyönyörű refréndallamot és a mondanivalót, illetve Andrisnak ez az eddigi egyik legjobb énekteljesítménye. Hibátlan nóta, kiváló zárása a lemeznek.

Kalotaszeg direkt kapott most ilyen nagy hangsúlyt, vagy véletlen alakult így, hogy többször is helyet kap az albumon?

András: Nincsenek véletlenek. 🙂

Köszönjük szépen!

[Az interjú elkészültének másnapján a zenekar hivatalos közleményben jelentette be, hogy 18 év közös munka után kiválik a zenekarból a dobos Rieckmann Tadeusz, akinek a helyét a Vesztegzár-tag Monostori Ádám veszi át. Tadeusszal az utolsó koncertet január 19-én adja a csapat, Ádám bemutatkozó bulija a január 20-i pécsi koncert lesz, a turné onnantól vele folytatódik.]

A Nyárutó előzetese január 8-án jelent meg, amit megtekinthettek itt:

A zenekar lemezbemutató koncertje január 19-én lesz a Barba Negra Music Clubban, a Firkin és a Niburta társaságában:

k

// //