fbpx

Christian Epidemic, Heroic, Blizzard, Gylliath, Bohemyst – beharangzó

2019. március 14-én (figyelem, csütörtökön!) újra összegyűlik az magyar underground death-black metal élet színe-javának egy része a Planetnoir Industries égisze alatt a Yukban, hogy már-már görög eposzokba illő méretű seregszemlét tartson. Nézzük csak gyorsan, hogy mik is lesznek ennek az ókori léptékű drámának az állomásai!1. Expozíció (elindul a történet) – a vendég cseh Bohemyst fellépése. Nem kisebb zenekarok, mint a Nifelheim, sőt, a cseh nemzeti ikon, a Master’s Hammer társaságában állhattak színpadra:

2. Enumeráció (seregszemle) – egy kicsi, de annál ütősebb sereg szemléje. A klasszikus black metalt játszó pécsi Gylliath-nak ugyan csak egy promóanyaga jelent meg, ugyanakkor kifejezetten erős koncertzenekarként ismertek. Mindenkinek javasolt, aki szereti a skandináv keményvonalas fekete fémet magyar tolmácsolásban:

3. Deus ex machina (isteni beavatkozás) – vagy inkább istentelen beavatkozás, másképp szólva a pécsi-komlói Blizzard fellépése. Ez a társaság sem ma kezdte a műfajt, több, mint húszéves fennállásuk eredménye négy kislemez és egy stúdióalbum; itt egy kis ízelítő, Baudelaire után:

4. Csodás lények jelenléte – black metalos pogány death muzsika a Heroic tolmácsolásában, akiket több kritika a magyar Primordial-ként emleget (tegyük hozzá, létezik azért számos ennél sok rosszabb ajánlás). Eddig két albummal örvendeztették meg a nagyérdeműt – hallgassunk csak bele a Barbár Himnusz-ba:

5. Peroráció (a mű cselekményének lezárása) – a Keresztény Ragály, közismertebb nevén Christian Epidemic. Remélem, hogy nem kell részletesen értekezni róluk, hiszen az elmúlt huszonsok év alatt volt számos lehetőségünk látni-hallani őket. A felállás tavaly tavasszal bővült, és az est során Tajti-Szántó Anett billentyűjátékát és Kapuszta Tibi dudorászását hallgathatja a nagyérdemű. Hadd osszam itt meg egyik személyes kedvencemet:

Szóval, feleim, készüljetek!

// //