fbpx

Cadaveres klip PREMIER és interjú

A Hét zenekara a Cadaveres, akik ennek örömére egy klip premierrel is készültek a #13 című számukhoz, mi pedig pár aktuális kérdéssel bombáztuk Körmit, amit alább olvashattok.

A most debütáló videoklip előzménye az augusztusban megjelent kislemez CD, mely két számot rejtett magában, és a korongon található Ghost Ridershez már augusztusban elkészült a klip. Amikor a kislemez CD ötlete körvonalazódott bennetek, már akkor egyértelmű volt számotokra, hogy mindkét nótához klip is fog készülni, vagy ez időközben fogalmazódott meg?

Ennél azért jóval árnyaltabb a dolog. Igazság szerint, ha maradtunk volna az eredeti elképzeléseinknél, akkor a 2016-os Fifth House nagylemezünket és a 2017-es Live DVD-nket egy Rap EP követte volna még tavaly, de a tagcserék és az oda vezető út meggátolták ezt. Nagyon nehezen és lassan haladtunk az anyaggal, majd igazàból ez is generált némi zenei ellentétet a zenekaron belül, illetve inkább nem egyformán éreztük ennek a létjogosultságát, viszont nem volt más irányú törekvés sem saját zenék írására. Szóval nem éreztük sem egymást, sem az egészet …..  Ennél a pontnál már végképp megingott a zenekari egyensúly.  Mások voltak az elképzeléseik, irányok, célok.  A remekül sikerült januári koncertünk után, békében váltunk el.  Miután megtörténtek a tagcserék, pihenőre került egy időre ez a projekt, hiszen próbálni kellett a régebbi nótákkal, hogy összeálljon a koncertprogramunk, illetve szerettünk volna bemutatkozni az új felálással is, lehetőség szerint már tavasszal. Voltak lekötött dátumaink, lemondani nem akartuk őket.  Nagylemeznyi anyagot nem akartunk összevárni viszont és a mi esetünkben nem is biztos, hogy van most értelme ennek.   Jobban hiszünk most abban, hogy pár havonta megjenítünk anyagokat, akár kislemezt vagy EP-ket.  Meglátjuk …. aztán majd nem kizárt, hogy összaállnak egy nagylemezzé ezek az anyagok. Tavasszal voltak az első közös koncertjeink Zsoltival és Vincével és közben megíródott ez a két nóta. Ekkor már biztosak voltunk a kislemezben és a két videoklipben is. Eltérő képi megvalósítást  szerettünk volna  más alkotóktól, de mindenről határozott elképzeléseink voltak. Mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a nóták mellé készült vizuális alkotásokra.  A legtöbb elég jól sikerült és viszonylag sok is van belőlük. Az előző klipünk a Ghostriders nótánkra készült, ami a friss felállás bemutatkozó nótája lett.  Elégedettek vagyunk a számmal és a videóval azóta is, viszonylag nagy nézettséget produkált rövid idő alatt, illetve az élő bulijaink egyik csúcspontja  lett  az utóbbi időben. Nagyon hosszú lett volna kivárni egy nagylemez összekovácsolását, amihez lassan készültek volna a videók , addig értelme sem nagyon lett volna fellépnünk, főleg olyan nótákkal, amiket nem ismer a közönség. Úgy érzem jó döntés volt a kislemez és így a két videóval szépen összeállt minden.

A Cadaveres sorát egy ideje már Pápai Zsolt, és Tajti Vince erősíti. Ahelyett, hogy a csere, és a felállás-változás okairól kérdeznélek benneteket, inkább pár szóban meséljetek, hogy találtatok egymásra? Egyből megvolt a közös „zenei összhang”?

Mikor hármasban maradtunk Kálmival és Balikával, teljes mértékben egyet értettünk abban, hogy nincs értelme folytatni ugyanazt az útat, amerre akkor haladt a zenekar Zolival és Dáviddal. Úgy gondolom, hogy amit lehett elérni és megvalósítani zeneileg, mi megalkottuk az eltelt 9 év alatt és a 3 nagylemezen. Mi ennél többre hárman már nem voltunk képesek, főleg úgy hogy már nem volt meg közöttünk a szikra és az összhang sem. Minden esetre az utolsó velük készült nagylemez a Fifth House  a  Soul of a New Breed mellett a legjobb és legfontosabb lemezünk lett. Hasonló karaktert nem akartunk, és butaság is lett volna egy Zoli klónt keresnünk, nem is lett volna egyszerű ugye …. a terveinkhez igazodva inkább egy vadabb, keményebb ének hangot akartunk, egy teljesen más jellegűt.  Az első két lemez irányát céloztunk be határozottan, illetve szeretnénk még pár keményebb nótát írni, olyanokat amilyenek még  nem igazán voltak. Ádám 2008-as távozása után Varga Zoli (SongSong Production) javasolta Zolit. Most is maradtunk ennél a jól bevált módszernél: felhívtam Varga Zolit. 🙂 Zsolt volt az egyetlen énekes, akivel próbáltunk azóta. Dobos fronton egy vad, technikás, modern dobost szerettünk volna  akivel,  ha kell  tovább tudunk lépni még extrémebb irányba. Vincét kb 6-7 éve ismerem, utóbbi években a Slipknot tribute sorait erősítette, ahol volt mit tanulnia és volt hová fejlődnie. Ilyen stílusú és hozzáállású arcokat kerestünk és hálásak vagyunk nekik, hogy részesei lettek ennek a 14 éve tartó mizériának. Nagyon jó most a hangulat, vannak célok, lelkesedés és akarat is mindenre. Büszke vagyok, hogy megint ilyen zenésztársaim vannak, Kálmi és Balika is megtalálták megint a Szent Grált. 🙂

Ha jól tudom, akkor a felvétel körüli munkálatok több helyen zajlottak, és végül is a No Silence stúdió falai között nyerték el a végleges formát. Mi volt az oka menetközben a helyszíncserének? Nagyon hátráltató tényezőnek éreztétek?

Nem volt hátráltató, nyilván nehezebb volt 4 helyen dolgozni, mint 1, de így alakult és nem bántuk. Elégedettek vagyunk a végeredményel.  Viszonylag hirtelen dőlt el a bemutatkozó anyagunk életre hívása a tagcserék után, így el kellett gyorsan indulni valamerre. Természetesen Varga Zolival beszéltem elsőként. Vele készült az összes eddigi Cada anyag 2006-óta. Ő nagyon be van már táblázva manapság (road, depi, ossián, tankcsé, useme stb …) , sajnos nem tudott minket vállalni, amit nagyon sajnáltam, de nem tudtunk tovább várni. Tett viszont javaslatokat, kivel, hol dolgozzunk. Javasolta Kikit az énekfelvételekre (Diószegi Kiki/Down for Whatever) és  Simit (Simon István) a végső keverésre. (No Silence Stúdió/Gyula). Hájer Gergő (511 Stúdió/Omaga Diatribe) megcsinálta csodálatosan az összes a gitárfelvételt, Zsolti pedig a saját műhelyében a dobfelvételeket (Pápai Zsolt/PoliSound Stúdió). Nem kis meló volt, még leírni sem, de megérte. Hasít a motyó.

Csak hogy egy kicsit a saját szavaitokon lovagoljak, valahogy úgy fogalmaztatok, hogy a „régi Cadaveres visszatért”. Tudatos volt az elhatározás, hogy kicsit visszakanyarodtok zeneileg a múltba, vagy a régi ötleteket poroltátok le, és csak a végeredmény hallatán éreztétek azt, hogy ez most kicsit régisulisra sikerült?

Régi ötleteket nem poroltunk le. Régisulis Cadát akartunk kicsit, de modernizálva  és lehetőleg kicsit keményebbet. Persze a komfortzónánkat nehezen mertük elhagyni most is (főleg én), úgyhogy azért drasztikus változásokra nem kell gondolni. Inkább görcs mentes lett a két nóta. Könnyedén összeálltak, hagytuk szabadon kijönni, megszületni őket. Igazság szerint nem nagyon foglalkoztunk eddig sem a divatokkal, trendekkel vagy az elvárásokkal. Sosem volt divatos, amit csinálunk, de a sajátunk. Őszinte, a miénk. Ez Cadaveres. Nem lettünk különösen sikeresek az elmúlt 14  – vagy  ha Tortugas is –  akkor 26 év alatt, de ismernek, elismernek minket.  Szeretjük a saját zenénket, mindig is szerettük, bármivel  kísérleteztünk is. Nincsenek nagy kilengések, talán ezért sem vagyunk annyira érdekesek a sajtónak, hozzuk a kötelezőt. Most is, megbízhatóan, ez valami, ez is egy érv, ezek vagyunk mi ….. és azok, akik a hátsó kertben is őszinte mosollyal nyomják majd a saját számaikat egy kis fesztiválon valahol, mert szeretik ezt az egészet csinálni is, és benne élni természetesen! 🙂

Hogyan zajlik nálatok egy klip megszületése, a képi világ megtervezése? Hasonlítható egy album megszületéséhez, amikor is mindenki hozzáteszi az ötleteit, csiszolgatjátok az elképzeléseket, esetleg menet közben itt-ott változtattok, vagy ezt merőben máshogy kell elképzelni?

Nem könnyű folyamatosan új dolgokat kitalálni, frissnek lenni, fenntartani az emberek figyelmét. Ezen dolgozunk, ezért készülnek a videók is. Kis költségvetésből próbálunk nagyot alkotni. Beszélgetünk általában róla, ötletelünk, de én amúgy nagyon szeretem ezt a műfajt. Sok videó ötletünk tőlem származik, kicsit rendezgetem, kitalálom a képi világot és összeszervezem a megvalósuláshoz vezető utat. Nagyon tetszenek ezek a fajta rajzos klipek. Nem az első már, ami készült nekünk (The Quest, Twenty-Twelve, Law of Motion), ugyanaz a csapat csinálta és imádom ezt is!

És a végére a szokásos kérdés, mikor jön az új lemez vagy más formátumban gondolkodtok?

Most, hogy elkészült a 2. friss klip, folytatjuk a dalszerzést a Cadának. Szeretnénk jövő tavasszal friss nótákkal jelentkezni, illetve elővettük a RAP dalokat is . Nagyon szeretném még ebben az évben megjelentetni ezt az 5 számos EP-t . A dalok nagy része a StreetRoyal  rap formációval közösen íródott, de lesznek még vendégek az anyagon, többek között Riddler, Bogyó és még páran. Nagyon ütős lesz! A felvételek majdnem teljesen összeálltak már, kész a borító is és NazBeat producerkedése mellett alakulnak, formálódnak még egy kicsit. Nem kell megijedni, lesznek gitárok vastagon a számokban, ilyen ’90-es évek feelingje lesz kicsit, nagyon ütős magyar szövegekkel! 🙂

Addig is találkozzunk az Omega Diatribe-al közös őszi bulijaink  valamelyikén!

Október 5. Győr/A Beton
Október 12. Székesfehérvár/FeZen
Október 25. Debrecen/Roncsbár
Október 26. Kolozsvár ( RO ) /Zipp Bar
Október31. Brno ( CZ ) /Melodka Club
November 1. Pozsony ( SK ) /Randal
November 2. Dobrowa Gornica ( PL ) /Rock Out
November 9. Hatvan/Retro
November 22. Szekszárd/Est Cafe
December 6. Kecskemét/Kilele Music

// //