fbpx

Andi Deris szerint egyetlen zenekar sem cserél szívesen énekest

Andi Deris, a Helloween énekese Metal Messiah Rádiónak adott friss interjújában felidézte azt az időszakot,
amikor 1994-ben a zenekar frontembere lett. Mint az közismert, a Helloween akkortájt karrierjének talán legmélyebb válságát élte át az enyhén szólva is felemás fogadtatású Pink Bubbles Go Ape, és főleg a Chameleon albumok, valamint Michael Kiske énekes és Ingo Schwichtenberg eltávolítása után. Andi szerint a zenekar pályájának újbóli felívelését jelentő első album, a Master of Rings felvételeikor igyekeztek nem foglalkozni azzal, mennyire kétesélyes kimenetelű lehet egy énekesváltás bármely zenekar életében.

“Emlékszem, amikor 1994-ben csatlakoztam a Helloweenhez, olyan zenekarból érkeztem, ami már szintén sikeres volt – (Ez a zenekar a Pink Cream 69 – a szerk.) – de hogy úgy mondjam, ez volt a második debütálás a karrierem során. Emlékszem milyen gyomoridegem volt, még most is, amikor beszélek róla, mert egyáltalán nem volt biztos, hogy elfogad-e majd a közönség a zenekar új énekeseként. A folytatást persze mindenki ismeri. Nem szívesen cserélsz le egy énekest. Ez nagyon veszélyes játék. Csak néhány olyan zenekart ismerek, ilyen például a Van Halen is, akik később is ugyanolyan jók tudtak lenni, mint az eredeti énekessel, és megőrizték a népszerűségüket. És ki vagyok én, hogy ilyesmit kívánjak? Csak reménykedni tudok. Valószínűleg a legfontosabb szó ez: remélni, remélni és remélni. Amikor végül stúdióba vonultunk ’94-ben, többé-kevésbé az volt a hozzáállásunk, hogy ‘Mi a fasz?!’ Csak tegyük a dolgunkat, és közben reméljük a legjobbakat, érezzük jól magunkat, mert a zenélés alapvetően erről szól, nem igaz? A nap végén nem járathatod az agyad olyan dolgokon, mint a pénz, a jövő, meg bármilyen ehhez hasonló, máskülönben folyamatosan magadat paráztatod. Teljesen paranoid leszel, szóval végül muszáj vagy azt mondani, hogy “Ki a faszt érdekel, hajrá, csináljuk, és reméljük a legjobbakat!”

A Helloween egyébként nemrég jelentette meg a United Alive című bő háromórás élő kiadványt DVD és Blu-ray formátumban. Az anyagot az utóbbi években világszerte nagy sikert aratott Pumpkins United turnén rögzítették, ahol ott volt velük a zenekar alapító gitárosa, Kai Hansen, és ahol 1993 óta első ízben lépett velük színpadra a klasszikus felállás énekese, Michael Kiske.

// //