fbpx

A zenekar, amelyik rajongótábor nélkül vett magának egy Európa-turnét

A los angelesi Jered Threatin úgy gondolta, szeretne egyet turnézni Európában. A baki csak az volt, hogy még Amerikában sem turnézott soha, nincsenek kiadott lemezei, vagy mondjuk rajongói. Az biztos, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb rockzenei felhördülését okozta a Threatin-re keresztelt “zenekar” (vajon miből inspirálódtak a név kitalálásánál?).

Threatinnek, vagy egy barátjának még egy kamuügynöksége is kerekedett, a Stageright Booking, akik felvették a kapcsolatot mindenféle európai klubokkal, ahova promóként még a zenekar állítólagos koncertfelvétel-részletet is elküldték, mutatván, hogy mekkora tömeget képesek bevonzani.

A dolog egyáltalán nem tűnt gyanúsnak eleinte (valamilyen oknál fogva), így elég sok helyi promóter lekötötte a klubokat, Threatin úr pedig saját zsebből (Casey Palmer promóter neve alatt) foglalási díjat fizetett, stb, úgyhogy minden bizonnyal fogták a fejüket, amikor a következő poszt kikerült Facebookra, az egyik klub tulajdonosától:

Image

Röviden azt meséli el, hogy a bristoli Exchange nevű klubban egész konkrétan nulla ember jelent meg, annak ellenére, hogy a promóter elméletileg értékesíteni tudott 180 jegyet a bulira (de önmaga Hollywoodban tartózkodott a koncert ideje alatt). A frontembert megkérték, hogy mivel ez egyértelműen egy nullabevételes, vagy inkább mínuszos este lesz, legyen szívesen fizesse ki a megjelent dolgozók bérét. Miután ezt megtette, folytatta a bulit, lejátszotta a szetjét az üres teremnek (csak az előzenekarok tagjai nézték meg sajnálatból). Ekkor derült ki, hogy az egész zenekar egy kamu, a 38 000 Facebook lájkot is mind csak úgy vásárolták, és akik a koncert eseményét visszaigazolták, pedig brazíliai profilok.

Természetesen az internet rákapott a sztorira, és jó kis nyomozósdi vette kezdetét. Nyilván a Youtube videóján is majdnem egy millió megtekintés van, az ember azt hihetné, hogy ez valami szépen fejlődő zenekar, aki eljutott végre az első nemzetközi turnéjára, de úgy tűnik, Jered Threatin egyetlen igazi életcélja, hogy felhazudja magát Európa legmenőbb klubjaiba.

A zene egyébként nem rossz, bár kicsit érdekes, hogy minden hangszert a frontember szólaltat meg, na meg persze, hogy a Youtube-on a kommentek le vannak tiltva (az amatőr home video-jellegről ne is beszéljünk). Természetesen a weboldal, az enyhén öndicsérős, kamudíjat is felsorakoztató biográfia és a cédé is hasonlóképpen profi:

Az is hab a tortán talán, hogy a honlapján található turnédátumok közül a legtöbbről fél másodperc alatt derül ki, hogy sosem történt meg, vagy még rosszabb – visszakereshető, hogy az adott nap valaki más játszott az adott klubban.

A történetbe lassan pszichológusokat is bevonhatnánk, mert a figuráról egyre inkább kiderül, hogy szinte biztos, hogy mentális zavarokkal küszködik, de minimum nárcisztikus (lásd fellengzős Wiki-oldal, vagy önnyomató Youtube-interjúk…) Természetesen az interjú hátterében a saját lemezét láthatjuk, és minden zenéjéhez kommentelő is egy teljesen üres kamunprofil – egész univerzumot épített fel magának a szerencsétlen ürge….

A Sick Chirpse az összes kamu-társoldal mellett (menedzsment, PR, lemezkiadó, stb) mellett azt is kikutatta, hogy valamiért a rajongók nem igazán preferálják a Spotify-t a dalai hallgatásához: Threatin havi hallgatottsága, mielőtt az internet felkapta ezt az egész cirkuszt, 43-nál járt:

Screen Shot 2018-11-09 at 17.42.00

Itt már csak az a kérdés, hogy a tapasztalt klubtulajok és promóterek ezen hogy nem láttak át? Egyrészt a kamuuniverzum tényleg majdnem a legkisebb részletig fel van építve, létező linkekkel és mindenfélével, másrészt a camdeni Underworld klubot a “booking agent” kibérelte, 780 fontot (körülbelül 280 000 forint) kiperkálva a tulajdonosnak, és emellett azt állították, hogy emellett még 291 jegyet eladtak. Természetesen valós fizetővendég végül három lett, tízezerforintos bevétellel a klubnak… A klubtulaj elmondta, hogy maguk természetesen sosem kötnének le ilyesmit, de mivel ki akarták bérelni a klubot, ebbe belementek, bízva az eladott jegyek valósságában…

A Sick Chirpse szerzője azt is kiszámolta, hogy körülbelül mennyibe kerülhetett ez az egész főhősünknek: csak a kéthetes turné költsége körülbelül 11 millió forint (repjegyek 1 millió, klubonként ~300 000, hotel, kaja, management ~350 000/nap, stb), mindezt azért, hogy végül kb. senki ne menjen el a koncertjére – de legalább elmondhatja magáról, hogy mennyi nagypresztízsű helyen lépett fel. Jogosan merül fel a kérdés: mégis miért menne bele valaki egy ennyire bizarr dologba? Jó találgatást…

 

Írta: Vica, a Sick Chirpse cikke alapján, eredetileg megjelent timw_brap nick alatt, 2018 november 9-én

Képeink forrása, a teljes fejtegetés, további képek, screenshotok megtalálhatók az eredeti cikkben:

https://www.sickchirpse.com/guy-paid-thousands-pounds-tour-uks-most-prestigious-venues-play-nobody/?fbclid=IwAR3BZz27tpVdhYg0MtWneOmv7dFcqKqBfxDCMbhmd0SHBWQ24H2hCR8dAbo

 

 

 

 

 

 

 

// //