fbpx

Tarja – From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas) (2017)

tarcdsep

Előadó: Tarja

Album: From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas)

Származás: Finnország

Megjelenés éve: 2017

Stílus: Klasszikus zene / Szimfónikus rock-metal

Honlap: http://tarjaturunen.com/home-tarja/

Értékelés: 7/10

 

Hogy mi is a karácsony? Ezt legalább annyira nehéz megfogni és megragadni, mint azt, hogy: mi is a szerelem? Persze ne rugaszkodjuk el ennyire, de, ha az ember belegondol, az összehasonlításnak azért van alapja. Elmélkedjünk csak róla, ezt az ünnepet azok is megtartják, akik nem az eredetileg pogány szokásból indult hagyományt beintegráló kereszténységhez tartoznak. A karácsony mindenkinek jelent valamit, de mindenkinek mást és a karácsony azoknak is valahogyan karácsony, akik egyedül vagy szegénységben élnek, avagy nincsen családjuk, se közeli jóbarátjuk. Bár a meghitt családi otthon melegében ülve nehéz elképzelni, de van ilyen…

Nightwish-ból híressé vált Tarja Turunen pont az utóbbi emberek lelkében bolyongó magány, elhagyatottság és elmúlás érzését igyekezett megragadni legújabb, leginkább klasszikus zenei alapokkal rendelkező, karácsonyi albumán. Az énekesnő a 2005-ös Nightwish-es szétválás (/kirúgás) óta különösen termékeny; szimfonikus rock/metal albumok terén már négyet kiadott (My Winter Storm 2007, What Lies Beneth 2010, Colours in the Dark 2013, The Shadow Self 2016), valamint további egy, karácsonyhoz kötődő témájú lemeze is megjelent (Henkäys Ikuisuudesta 2006), egyre pedig csupa-, különböző szerzőktől származó Ave Maria feldolgozásokat énekelt föl (Ave Maria – En Plein Air 2015).

Végül ezeket követte az idei november közepén kiadásra került From Spirits and Ghosts, mely a karácsonyt egy igen sötét és nem igazán szegfűszeges narancs és gyömbéres süti illatú oldalról közelíti meg. Szóval aki Andersen ominózus A gyufaárus kislány című meséjén csak szörnyülködni tudott egész életében és nem gondolkozott soha el a mögöttes tartalmán, azon személyekkel nincs semmi baj, ám szerintem inkább ne próbálkozzanak ezzel az albummal. A lemez számos asszociációt elindíthat bennünk, mely természetesen az énekesnőben is megtörtént, ezt legjobban az támasztja alá, hogy az album mellé egy kb. 40 oldalas, illusztrált kisregényt is írt Tarja From Spirits and Ghosts (Novel for a Dark Christmas) címmel.

Nem könnyű hallgatni való ez a lemez és abban is biztos vagyok, hogy nem mindenki jut keresztül azon a folyamaton, amin én keresztül mentem vele kapcsolatban. Először az ember annyit mondhat rá, hogy „mi a sz@r ez?!…” és kikapcsolja a fenébe a lejátszóját. Aztán ha próbál nekifutni párszor még, akkor elindulhat benne valami, ami alapján azt mondhatja, hogy talán ez is értékes valamilyen szinten, ám akkor meg azon akadhat meg az ember füle, hogy az olyan örökzölden agyonjátszott karácsonyi dalokat, mint a Deck the Halls-t, az O Tannenbaum-ot, a Have Yourself a Merry Little Christmas-t vagy a We Wish You a Merry Christmas-t Tarja egyszerűen megszentségtelenítette. Ha valaki ezen is felül tud emelkedni, akkor talán eljuthat odáig, hogy „jópofa” és tartalmas, értékes feldolgozásalbumnak véli ezt a lemezt.

Ha már a feldolgozásoknál tartunk, ebből a sorból azért kilóg egy szám, ez pedig a második track, a Together. Talán nem tartható annyira kiemelkedőnek, ám Tarja gyönyörű dallamokat alkot egyedi hangjával benne, melyek szólólemezei-, de leginkább a Nightwish albumok balladáinak legjobb pillanatait is felidézheti, emellett pedig a karácsonyi csengettyűk csöngései, valamint a szám elejében és a közepében is visszaköszönő női kórusbetétek még Tuomas Donald kacsával foglalkozó, The Life and Times of Scrooge című szólóalbumával is párhuzamot teremtenek. Félreértés ne essék, ezt nem negatívumnak szánom, de az összehasonlítás nem véletlen, talán ez a szám az, ahol a leghangsúlyosabb a szimfonikus muzsika és az epikusság is.

Ugyanis az album többi tételében is találhatunk pozitívan érdekes zenei momentumokat, ám az instrumentális oldal leginkább a háttérbe szorul, csak enyhe, filmzenés aláfestést képezve Tarja énekei alá. Amik persze gyönyörűek és tökéletesen megállják a helyüket. Persze az énekesnőre mindig is jellemző volt a dívás vonulat mellett a dark-os, goth-os, elvontan depresszív életérzés, ez jelen albumon még jobban kidomborodik. Ide lehet venni olyan tételeket, mint például a-, már említett Deck the Halls, a What Child is This, valamint a We Wish You a Merry Christmas, – utóbbiról főleg nem gondolnánk, de – ez a három szám tükrözi leginkább vissza a hangzóanyag főcíméből visszaköszönő elmúlás és túlvilág hangulatát.

Az említett Together mellett vannak még kilógó számok az album tételei közül, ilyen például a We Three Kings, Pie Jesu vagy az Amazing Grace. Ezek persze csak bizonyos határokon belül, de az album hallgatása közben feloldják a mellkasunkra és a lelkünkre nehezedő sötétséget enyhe, ám mégis vidám hangulatukkal. Nem úgy mint a végletekig elferdített, mélységes szomorúságba süllyesztett O Tannenbaum vagy az O Come, O Come, Emmanuel. Ezek a leginkább érzelemgazdag track-ek a hanghordozón, ha valamit ajánlani kell meghallgatásra a From Spirits…-ről, akkor utóbbi kettő lenne az.

És talán ide lehet csapni a Feliz Navidad-ot is. Bár, mint hallgató, kb. 10 végigfülelés után sem tudom, hogy mennyire lehet komolyan venni ezt a lemezt, abban biztosak lehetünk, hogy Tarja nagyon is komolyan vette. Erre a Feliz Navidad jó példa, melynek albumverziója meghallgatható hivatalosan is. Ezt a számot Tarja felkérésére olyan-, rock/metal stíluson belül híresnek számító énekesek/ énekesnők is feldalolták, mint Michael Monroe, Tony Kakko, Elize Ryd, Floor Jansen, Simone Simons, Sharon del Adel, stb., az így összeollózott verziót pedig külön kislemezen is kiadták. A kislemez eladásának bevételeit Tarja kiadója, az EarMusic meg is duplázza és a karib-tengeri Berbuda szigetének lakói számára ajánlja föl, megsegítés gyanánt, ugyanis otthonukat szeptemberben az Irma névre keresztelt hurrikán teljesen letarolta. Érdekes adalék, hogy Tarja ezen albumot nem sokkal korábban, a nyár folyamán pont Barbuda közelében rögzítette.

És talán pont ez a lényege az egésznek… Bár az albumba könnyű beleveszni és nem igazán a meghitt Szentestére ajánlott a túlvilági, magányos hangulat leképeződése miatt, ám van, akiknek csak a meghallgatása is sokat tud segíteni. Akár így – akár úgy, a kritikusok többsége akármit mond, biztos sokat fog jelenteni jó néhány személynek ez a lemez és nem fog elveszni (teljesen) az ünnepek után. Akiknek pedig jobb családi, magánéleti és anyagi helyzetük van, azok számára arra biztosan jó ez a lemez, hogy a rengeteg Black-Friday, a zabálás, a drágábbnál-drágább ajándékok között elgondolkozzanak azon, hogy igazából mi is ez az egész.

Remélem a sok keménykedős zuzamara között ti rockerek, metalosok is megsejtitek legalább a karácsony lényegének a töredékét és akár emiatt, akár nem, de boldog lesz az ünnepetek!

Írta: Vágány Norbert

// //