fbpx

Sarke kritika és nyereményjáték

A Sarke a zseniális Khold multiinstrumentalistájának, Thomas “Sarke” Berglinek a saját neve alatt indított zenekara, amiben Satyricon-t, Darkthrone-t, Susperia-t, Sporal Architect-et, Thulus-t megjárt öreg rókák a társai 2008 óta. A hatodik nagylemezük nemrégiben jelent meg. A tagok névsorát ismerve nagyjából be is lehet tájolni a középtempós proto-black metalt, amit leginkább a 80-as évek hatásaiból merít, de rengeteg kísérletezés belefér a repertoárba. Az előző album hagyományosabb megközelítése után egy jóval zeneibb és szabadabb megközelítéssel készültek a dalok, a hangszerelésben is bővebb eszköztárral.

A Mausoleum-ban rockosan visszavett torzítással kapnak nagyobb levegőt a gitárok, a billenytűs Hammond hangszín barátságos, ez a Rebellious Bastard-nál is visszatér. A 70’es évek pszichedelikus zenéinek hatása érezhető a széteffektezett szólóban, amiről első hallásra nem egyszerű megállapítani, hogy gitár, vagy szinti szólaltatja meg. Ez a fajta szellősebb megközelítés jellemző az összes dalra, a The Endless Wait-nél a női ének így már nem derült égből érkezik. A következő Ties of Blood szögelős kontrasztjában ott van az utolsó Darkthrone albumon is érezhető Sodom-hangulat, amin sikerül csavarni egyet egy olyan váratlanul érkező nyávogós szintiszólammal, ami a Perturbatornak is becsületére válna.


A lemezt lezáró Cribs Hand egy nagyívű utazós dal, akusztikus gitárokkal, zongorával, blues-jellegű gitárszólóval, ismét női énekkel, ami – nekem legalábbis – Björköt idézi a frazirjaival. Az album hallgatása után az ember könnyen megtalálja újra a play gombot. A Gastwerso nem egy lehúzós, nyomasztó alkotás, hanem egy jammelős, relaxáltabb hangulatú album, rajta a sok-sok hatással, amin a készítői felnőttek. Nincs rajta kiemelhető sláger, inkább a maga teljességében értelmezhető. Nem szimplán szabadidős pénzkereső stílusgyakorlat, hanem a műfajt alapító veteránok magabiztos stilisztikai bemutatója a saját maguk által alkotott keretek szélesítésére. Mert ők megtehetik.

Könnyed 10 pont

– Vikomt

 

Invitro és a Metal.hu közös Nyereményjátéka

A műfaj nagy öregjeinek tiszteletére az Invintro Brewing  és az Armando Otchoa összefogott és együtt megalkották a Baphomet nevű prémium kategóriájú kisüzemi sört. Ha rajongója vagy a black metalnak és a minőségi söröknek, a nyereményjátékunkban a Tiéd lehet egy nyolcas csomag Baphomet sör és egy Invitro póló, amit az alábbi, gondosan összeállított kérdések megválaszolói között sorsolunk ki jövő vasárnap:

Email
Név
Milyen nemzetiségű a Sarke zenekar?
Nocturno Culto másik zenekarának, a Darkthrone-nak ki a másik tagja?

Email címem megadásával tudomásul veszem, hogy a Metal.hu a játék ideje alatt (2019. november 30-ig) kezeli a személyes adataimat (név, e-mail cím)

// //