Öt évre kitiltották az Egyesült Államokból a Watain gitárosát, Pelle Forsberget – A zenekar négyesben játssza le az amerikai turnét

Kellemetlen hírek érkeztek a Watain háza tájáról. A svéd black metal csapat gitárosát, Pelle Forsberget ugyanis kiutasították az Egyesült Államokból, közvetlenül az amerikai turné megkezdése előtt. A Watain emiatt arra kényszerült, hogy lemondja a tegnap estére tervezett houstoni koncertjét, ahol a Morbid Angel és az Incantation társaságában léptek volna fel, a turnét pedig négyes felállásban játsszák le: a basszusgitárt a bulikon Erik Danielsson énekes kezeli majd, gitározni pedig Alvaro Lillo fog, aki a zenekar turnéfelállásában 2007 óta bőgőzik. A Watain Facebookján egy hosszabb nyilatkozat is megjelent az ügy kapcsán:

“Sajnálattal értesítünk mindenkit, hogy az amerikai hatóságok úgy döntöttek, nem engedik be az országba a Watain gitárosát, Pelle Forsberget. Erik, Alvaro, Hampus és Emil egy hét bizonytalan várakozás után végül megérkezett az  Egyesült Államokba, de a ma esti koncert Houstonban sajnos így is elmarad.

Nézzük, mi történt:

Pelle a múlt héten kívánt belépni az Egyesült Államok területére, amikor is őrizetbe vették – amire semmi okot nem adott. Bezárták egy cellába, majd egy teljes éjszakán át kihallgatták, csak azért, hogy végre az újonnan jóváhagyott munkavállalói vízumát – amit egyébként korábban már öt alkalommal megkapott – visszavonják és érvénytelenítsék. Ezt követően visszatoloncolták Mexikóba, ahol a turné előtt is tartózkodott. Az éppen szolgálatban lévő vámtiszt ezt a megdöbbentő és visszavonhatatlan döntést úgy hozta meg, hogy ráguglizott a neten a Watain névre, mialatt Pellét fogva tartották, valamint olyan magánjellegű képek alapján, amiket a telefonján találtak motorokról, vadászatokról, és mindazon dolgokról, amelyeknek közük van a sátánizmushoz, a black metalhoz, vagy az általában vett ellenkultúrához, tehát olyasmikhez, amik nem voltak a vámtiszt kedvére valók.

Mindennek tetejébe az Egyesült Államok Vám- és Határőrsége a zenekar többi tagját is meggyanúsította, egy nappal a tervezett utazás előtt, aminek következtében a már megváltott repülőjegyeinket dobhattuk is a kukába.

Bár több napnyi kemény és gyötrelmes – és persze nyilvánvalóan röhejesen drága – ügyvédi és menedzseri munka volt ennek az ára (aki próbálta már megfellebbezni az Egyesült Államok hatóságainak hasonló döntéseit, valószínűleg tudja, miről beszélünk) végül megkaptuk az engedélyt, hogy a Watain négy tagja beléphessen az országba. Ez azt jelenti, hogy a zenekar kényszermegoldásként négyesben áll majd színpadra ezen a turnén, gitárokon Alvaro játszik majd, Erik pedig basszusgitározni fog az énekelés mellett. Mivel alig volt időnk próbálni, ráadásul Pelle a gitározás mellett számos más funkciót is ellát a zenekarban, sok mindent kellett újragondolnunk. Már így is több ezer dollárt veszítettünk a jogi költségek, az utolsó pillanatban lefoglalt új repülőjegyek, és az új vízumokkal kapcsolatos ügyintézés miatt.

Nem akarunk szánalmat kisírni senkiből – mindenkinek, aki hasonló dologba fog, mint mi, fel kell készülnie arra, hogy időről időre ellenállásba ütközik, akár ilyen agyatlan, gyengeelméjű kiadásban is. De számítunk a megértésetekre. Ha igazán szeretnétek támogatni a Wataint ebben a nehéz időszakban, gyertek el a koncertekre, és ha vásároltok a merchből, azért most még hálásabbak vagyunk, mint bármikor korábban, hiszen a minket ért anyagi kár már így is elég jelentős. Emellett az egész vita csak még inkább feltüzelt és feldühített minket, és készen állunk arra, hogy ezt a dühöt kiadjuk magunkból az előttünk álló 26 turnéállomáson.

Pelle telefonján semmi olyasmi nem volt, amit törvény tiltana. Nem viselkedett gyanúsan, nem provokált senkit. Az egész egy rosszkedvű vámtiszt akciója volt a műszak végén, akinek nem tetszett Pelle kinézete, a magánéletének részletei, vagy az a mód, ahogyan magát kifejezi. Szeretnénk mindenkit emlékeztetni, hogy ez nem egy tanmese a nyolcvanas évek Szovjetuniójából, hanem a Trump adminisztráció napjainkban jellemző határvédelmi irányelvei az Egyesült Államokban. Ez történik, ha egy agyhalott, keresztény, rasszista majom vezet egy nemzetet, és “védi meg azt mindenáron” bármitől, amit idegennek, és ebből adódóan elfogadhatatlannak, és potenciálisan veszélyesnek tartanak.

A zenekar gitárosa, Pelle is megszólalt az ügyben:

Az egész úgy kezdődött, hogy az amerikai turné előkészületei előtt elmentem egy kis mexikói vakációra, hogy lássam, milyen a Dia de los Muertos. (A mexikói Halottak napja, a közismert koponyás felvonulásokkal, miegyébbel, az amerikai filmekben legalább annyiszor mutatják az országban játszódó jelenetekben, mint amennyire kötelező pár snitt az oroszlántáncoltatásról, amikor az autós üldözés a kínai negyedbe ér – a szerk.) Az útlevélellenőrzésnél Atlantában már eleve fekete ponttal indultam, mert retúrjegyem volt Mexikóba másnapra – aminek annyi az oka, hogy így olcsóbb volt megvenni. De amúgy minden rendben volt, nem volt rajtam vagy nálam semmi olyasmi, ami kifogásolható lett volna. Minden papíromat és a vízumomat is ellenőrizték. De aztán elkezdték nézegetni a telefonomon tárolt fényképeket, hogy lássák, kivel is van dolguk. Ezek után hét órán keresztül 4 különböző vámtiszt hallgatott ki. Majd ki kellett töltenem egy űrlapot, amin arra a kérdésre, hogy “Bánt-e önnel rosszul bármelyik tisztviselő?” igennel feleltem, és onnantól elszabadult a pokol. Soha életemben még csak hasonló szarba sem sikerült belelépnem. Nem telefonálhattam, semmilyen információt nem kaptam, és ha bármit kérdeztem, azt üvöltötték nekem, hogy “Pofa be, mi diktáljuk a játékszabályokat!” Aztán bevágtak egy cellába, ahol egyetlen priccs volt a budi mellett, és ahol egész éjszaka, nyolc órán keresztül vakítottak a lámpák.

Semmilyen törvénybe ütköző dolgot nem tároltam a telefonomon, priuszom sincs. Nem kétséges, hogy néhány kép zavarhatja a “normális emberek” ízlését, hiszen nem élek úgynevezett normális életet. Ezek olyan képek voltak, amelyeken a barátaimmal motorozunk – talán a rajtuk rajtuk látható felvarrókkal vagy a motorokkal voltak gondjaik – , esetleg képek közúti balesetekről, vagy ahogy hegesztek valami furcsaságot, ami “ijesztő” lehet, képek turnékról, ahol nyilvánvalóan sok hülyeség megtörténik, és a többi. De még egyszer mondom, semmi illegális. Természetesen rákerestek a zenekar nevére, és persze rá is bukkantak olyasmikre, hogy szerencsétlen faszfejek jobboldalisággal vádolják a Wataint. Ez a fárasztó baromság, ami már egy ideje kering rólunk, természetesen nem segítette a helyzetemet. Végeredményben az egész nem szól másról, mint egy kishekusról, akinek nem tetszett, amit látott, meg amit olvasott az interneten, és aki viszont úgy döntött, hogy én, a Watain egyik alapítója NEM LEHETEK OTT EZEN A TURNÉN. Biztosak lehettek abban, hogy ebbe nem nyugszom bele, hiszen az öt évre szóló kitiltás, amit kaptam, ABSZOLÚTE minden alapot nélkülöz.

De minden őrültnek arrafelé:
A Watain sosem adja meg magát! Alvaro játszik majd helyettem gitáron, Erik pedig újra a nyakába akasztja a négyhúrost!
Tarts velük! BASSZA MEG A VILÁG!
Visszajövök!”

Nos, a történtekkel kapcsolatban csak annyit jegyeznénk meg, hogy aki már járt repülővel akár csak Angliában, az tudja, hogy még egy kevésbé vidám arckifejezés miatt is gyakorlatilag meztelenre vetkőztetik az embert, így nem nehéz elképzelni, hogy az ilyen szinten még kevésbé toleráns Egyesült Államokban hol lehet a hatóságok tűréshatára. A Watain tagjainak a továbbiakban problémamentes turnét és a lehető legjobb koncerteket kívánjuk.

További információk a Watain Facebook-oldalán!