fbpx

OSSIAN-Tripla jubileum a Barba Negra Trackben szeptember 15-én!

Az utóbbi időben nem voltunk híján azoknak a koncertajánlóknak, vagy beszámolóknak, híreknek, amelyekben egy-egy esedékes, közelgő jubileumról tettünk említést. Nem véletlen, hiszen a tavalyi, és idei év során számos hazai, és külföldi zenekar jubilált, legyen szó több évtizedes múltra visszanyúló fennállásról, avagy valamely kultikus album megjelenésének ünnepléséről. Idén az egyik “legősibb” és talán legismertebb hazai heavy metal csapatnak, az Ossiannak is van apropója az ünneplésre, helyesebben apropói, hiszen tripla jubileum esedékes a zenekar háza táján. Paksi Endre, a hazai rockvilág egyik legismertebb torka immáron a hatodik X-et vésheti a neve mellé, melyből végiggondolni is sok, hány év telt el a fémzene kötelékében. Ez a születésnap már önmagában is  megsüvegelendő, ám éppen ennek a kornak a felét, a kerek harmincat érte el idén a zenekar első, Acélszív című, 1988-ban megjelent nagylemeze, melyen a címadó nótán kívül olyan klasszikus szerzemények is helyet kaptak, mint a Sátán Képében (melyet manapság ismét hallhatunk koncerteken felcsendülni) avagy a Rock’n’ Roll Lány.  És ahogy már említettük, tripla jubileum, így nem feledkezhetünk el az Ossian gitár virtuózáról, Rubcsics Richárdról sem, aki idén már két évtizede muzsikál az csapat soraiban.

És hogy a zenekar méltó módon megünnepli-e ezeket a jeles alkalmakat? Mi sem lehet természetesebb, így szeptember 15-én, szombaton, a Barba Negra Trackben ünnepelhetünk a klasszikus Ossian-nótákat hallgatva Paksi Endrével, és csapatával, köszönhetően a Hammer Concerts szervezőségének.

Az est nyitózenekara a “Kalapács és az akusztika” lesz.

Az Ossian-t Paksi Endre, és Maróthy Zoltán alapította 1986-ban, első nagylemezük, a már említett Acélszív 1988-ban jelent meg, nótáikkal pedig nagyon hosszú évtizedekre megalapozták a helyüket a hazai rockéletben, ahonnan napjainkban sem mozdulnak el. Bár a zenekar az egyik legsikeresebb heavy metal csapatnak számított a magyar színtéren a nyolcvanas, kilencvenes években, hét nagylemez, és nyolc év közös muzsikálás után a Petőfi Csarnokban búcsúztak el a rajongóktól, ám a zenétől, és a színpadtól az egykori zenészek nem búcsúztak el: Paksi Endre az -általa alapított- Wellington zenekarban folytatta pályafutását, míg Maróthy Zoltán Tobola Csabával, és Vörös Gáborral megalapította a három nagylemezt megért Fahrenheitet.

Négy év után, 1998-ban Paksi Endre az E-klubban adott koncertet, melyen kizárólag Ossian-dalok hangzottak el, és mely koncert anyagát a Hammer Records meg is jelentette, tulajdonképpen első kiadványukként. A nagy sikerre való tekintettel Endre az Ossian újraszervezése mellett döntött, ám az újjáalakult zenekar soraiban egy ex-Ossian tag sem volt már fellelhető. Az újjáalakult formáció első nagylemzét 1999-ben adta ki, Fémzene címmel.

A zenekar működése, és sikere azóta is töretlen, erről a szinte évről-évre készülő új lemezek, és a közel teltházas koncertek országhatáron innen és túl tesznek tanúbizonyságot. Legutóbbi nagylemezük, “Az Igazi Szabadság” tavaly áprilisban jelent meg, idén azonban egy válogatás lemez került ki a stúdiójukból, melyen 18, hamisítatlan Ossian nóta kapott helyet, méltó, újrahangszerelt köntösben.

Ha szeretnél együtt ünnepelni Endréékkel, akkor nincs más dolgod, mint időben gondoskodni a belépődről, majd kevesebb, mint két hét múlva a Barba Negra Trackbe látogatni. Nagyszabású, igazi heavy metal buli várható, nem érdemes lemaradnod róla! Jegyedet ezen a linken szerezheted be.

Linkek, elérhetőségek:

Ossian Facebookhonlap

Kalapács és az Akusztika Facebook

Hammer Concerts FacebookHammer Music YouTube 

(Készítette: TM)

 

// //