fbpx

“Oly csodás Húsvét vasárnapján az Úr tiszteletére játszani” – Dark Easter Metal Meeting update

Jelenleg a fesztiválok helyett marad a fotók nézegetése, a depresszió és a sörözés. Ilyenkor már a legkeményebb norvég arcok is befejezik a fesztiválszezont, kiássák a hóból és összecsomagolják a felfújható gumikecskét és elvonulnak a téli szállásra, hogy összekészítsék a fesztiválos felszerelést a következő szezonra: láncing, bárd, benzines kanna… mi is kell még…? Tehát nem marad más hátra, mint a tervezés. Lehet, hogy nem szabadtéri, de fesztivál azért akad nem (is olyan) sokára. Húsvét tiszteletére játja át lelkünket az áhítat (így történt ez Tom Gabriel Fischer-rel, a címben olvasható idézet írójával is), és készüljünk a megtisztulásra!

Ezeken a hasábokon ódákat zengtünk a müncheni Dark Easter Metal Meeting-ről: három színpad, nagyjából négy tucat fellépő két napra, és válogatott minőségi death és black metal van az étlapon.

Az ajánlat nagyon jó, hiszen München vonattal Budapestről könnyen elérhető, a fesztivál a vasútállomástól pár megállónyira van. A helyi sörök részletes ismertetésével itt most nem foglalkoznánk, viszont egy, a témához szorosan illeszkedő bemutatóért át is adnám a szót a megkerülhetetlen mesternek, Para-Kovács Imrének: “Az első sör a kamaszkor habjaiból felmerülő németalföldi nőideál […], tenyeres-talpas démon, mélyhangú Mónika vagy Helén. Az első sör visszavonhatatlanul jelzi az est kezdetét napszaktól függetlenül, lehet reggel vagy éjszaka – amikor, akkor. Az első sör nehéz, sűrű ital, szemben a harmadikkal, de főleg az ötödikkel, valamiféle főzelék avagy leves, tápláló, gyógyító varázsital. Csak az egészen barbár iszik az első sör mellé töményet. Átlátszó, hazug érvelés az, hogy az Unicum gyógyszer és a vodka tiszta víz. Nem. Az első sörhöz még nem lehetünk hűtlenek, nem csalhatjuk kedvünk szerint pálinkával, likőrrel, csak ha már megadtuk neki, amit megérdemel, a csöndes áhítatot, az afrodiziákumnak kijáró szertartásos mélázást! […]

A témára koncentrálva, a fesztivál maga remekül szervezett, és ami hatalmas előny a hozzám hasonló türelmetlen black metal rajongók számára, hogy itt nem kell huszonöt ugribugri zenekart végighallgassák csak azért, hogy két minőségi fellépőt láthassak – kora reggel meg másnap hajnalban. A lista egyre impozánsabb (elit: 1914, Belphegor, Bewitched, Gaahls Wyrd, Imperium Dekadenz, Katatonia, Primordial, a mezőny többi tagja: Ars Veneficium, Bethlehem, Crescent, Denial of God, Dordeduh, Eridu, Grave, Grave Desecrator, Memoriam, Mephorash, Mork, Perchta, Runemagick, Sulphur Aeon, Vargsheim, Wormwood), az új játékosok pedig a Demonical, az Ellende, az Enisum, a Marduk, a Merrimack, a Messa, a nem olyan régen itthon is látott Panzerfaust, a cseh alap, a Root, és a Varathron, úgyhogy tessék figyelemmel követni a Dark Easter Metal Meeting honlapját!

Én már eldöntöttem. Még 125-öt alszom, és már repülök is bajor búzasört inni reggelire, és minőségi black metal-t hallgatni egész nap! Ja, és siessetek, mert fogynak a jegyek!

// //