fbpx

A Mgła koncert-lemondások háttere

A lengyel black metalos Mgła-t többször is meggyanúsították azzal, hogy a zenekar és dalaik politikai üzenetet hordoznak, és az Európa-turnéjuk előtt egy teljes lejárató kampányt indítottak ellenük. A zenekar egy Facebookos nyilatkozatban kéri a rajongóikat, hogy segítsen nekik a továbbiakban. A csapat ugyanis úgy döntött, a szándékos bojkottálásuk miatt bíróságra mennek, ezért szükségük lesz minden bizonyítékra – gyűjtik az oldalakat, üzeneteket, sőt, fenyegetéseket (koncerthelyszínek dolgozói konkrét fenyegetőleveleket is kaptak), amik ezzel kapcsolatosak, hogy alá tudják támasztani a szándékos lejáratásukat.

Eddig két buli lemondására kényszerült a Mgła, de emellett a megrendezett bulikra sem mert ebben a légkörben mindenki elmenni, aki egyébként szeretett volna, ugyanis fél a retorzióktól, így jegyét visszaváltotta. Ebben a számukra nehéz időben a csapat azt kéri, a rajongók támogassák őket egy-egy barátságos íméllel, telefonhívással, amit a koncerthelyszínek, klubok felé intéznek, és biztosítják őket támogatásukról.

A bojkott egyik oka az, hogy a Mgła csapata együttműködött a finn Mikko Aspa-val, aki a Clandestine Blaze nevű projektjében antiszemita nézetekről is zenél, továbbá Mikko korábban a lengyelek koncertjén fel is lépett mint vendégelőadó, de emellett két másik náci zenekarban is szerepelt, a Pagan Skull-ban és a Goatmoon-ban. A Mgła ellenzőit ez az együttműködés zavarja.

A turnét szervező Left Hand Sounds így nyilatkozik az eseményekkel kapcsolatosan: “A Münchenben megrendezendő koncerttel kapcsolatos politikai vádak teljesen meglepetésként értek minket. A koncert ugyanis lelkületében teljes mértékben művészi, és a teljes turné egyáltalán nem hordoz semmiféle politikai üzenetet, sem mint a teljes csomag, sem mint az egyes résztvevő zenekarok (a Mgła mellett még a Deus Mortem és a kanadai Revenge lépett volna fel) személyében.” A május elsejei, Backstage-ben megrendezendő koncert visszamondása azért is lehet váratlan, mert a Mgła a korábbi években már fellépett ugyanott, a Dark Easter Metal Meeting keretében (az idei DEMM-ről egyébként itt számoltunk be). A másik zenekar viszont, a Deus Mortem tagsága egy további zenekarban is játszik, a lengyel antiszemita Infernal War-ban, amiről a müncheni Backstage csapata is sajnálattal vett tudomást, és nem kívánja őket felléptetni. A főfellépő Mgła viszont kimondottan hangsúlyozza, hogy ők nem részesei a jobbszélső mozgalmaknak, vagy bármilyen radikalizmusnak.

A Mgła elnézését kéri azon rajongóknak, akik készültek valamelyik koncertre.

A Metal.hu szerkesztősége nem foglal állást a történtekben.

A fentmaradó koncerteket itt találhatjátok.

 

 

 

// //