fbpx

Januári metal szemle

A tavalyi év utolsó hónapjaiban kiadott szemléinkben már párszor írtunk arról a bevezetőkben, hogy ha jobban végiggondoljuk, és számot vetünk az elmúlt hónapok történéseiről, akkor semmi okunk nem lehet panaszkodni, hiszen annyira magas “fordulatszámot” diktálnak nekünk a koncertszervezők, és a lemezkiadók, hogy alig győzünk koncertre járni, és kapkodni a fejünket-fülünket a friss lemezmegjelenések kapcsán. Emellett, amikor már erősen az év vége felé száguldottunk, elkezdtünk tippelgetni, hogy a 2018-as koncertdömping után mit tartogat számunka az idei (akkor még az eljövendő) esztendő, bár már október tájékán megérkeztek az első, hírt hozó villásfarkú-metalfecskék, hogy mi is vár ránk a jövő évi folytatásban. Nos, most, hogy az újév első hónapja is szinte észrevétlenül elröppent, bátran hátradőlve mondhatjuk, hogy ennél rosszabb évkezdésünk sose legyen! Alig pihentük ki az ünnepek, és a szilveszter fáradalmait, szinte tálcán hozták elénk a programajánlatokat erre a hónapra is, aki pedig koncertre járás helyett az otthon kényelmében szerette volna élvezni a zenét, szintén megtalálhatta a számításait, és csemegézhetett a friss megjelenések között.

Szokásunkat megtartva idén is, új lendülettel, és lelkesedéssel folytatjuk a már jól megszokott, és szerencsére nagy sikernek örvendő metal szemle rovatunkat, amiben  – ahogy eddig is tettük – hírt adunk a hazai, és nemzetközi metalszíntér legfontosabb történéseiről, eseményeiről, megjelenéseiről. Nagyon szeretjük ezt a rovatot, hiszen ékes lenyomata annak, hogy a fémzene nincs letűnőben, sőt mi több, hosszú idő után aktívabb, mint valaha. Szerencsére az év első hónapjában is szép mennyiséggel tudjuk megtölteni rovatunkat, és bízunk benne, hogy ez így is marad az elkövetkező időszakban is. Mindemellett figyeljétek a koncerteket, és hallgassátok/támogassátok a feltörekvő zenekarokat is, hiszen ez az egy módja van, hogy kedvenc zenei irányzatunk még nagyon sokáig fennmaradjon. Tartalmas év elé nézünk, csak bírjuk pénztárcával! 🙂

 

Faminehill  – Áprilisban megjelenik az első nagylemez!

Január 24-én, egy közel teltházas bulival törte meg közel egy éves csendjét a hazai metalcore gépezet, a Faminehill. A csapat azon túl, hogy a hosszabbra nyúlt szünet után egy visszatérő bulival kedveskedett a rajongóknak, úgy tűnik, ismét teljes “lángon” ég, hiszen gőzerővel dolgoznak az április 5-én megjelenő, Ascend címet viselő első nagylemezükön, mely a Famined Records jóvoltából kerülhet a polcainkra. Az új albumról már kaphatunk némi ízelítőt, hiszen a Ruins dal már elérhető minden nagyobb digitális platformon. A megjelenésről, és az előrendelésről a későbbiekben is hírt fogunk adni, a srácoknak pedig ezúton is gratulálunk!

Prog Camp Winter  – Februári koncertcsemege a progresszív műfaj szerelmeseinek

Ha tavaly részese voltál az Abaliget Prog Camp fesztiválnak, akkor már bizonyára tudod, miről van szó, ha pedig nem, de közel áll hozzád a progresszív irányzat, akkor nagyszerű programot ajánlunk! Az Abaliget Prog Camp sikerén felbuzdulva a fesztivál szervezősége úgy döntött, nem tesz pontot a történet végére, hanem folytatják a fesztivál szervezését. Mivel a téli, hideg hónapok aligha kedveznek egy fesztivál létrejöttének, így ezt az időszakot inkább egy turné “fedél alá” hozására fordítják, melynek nem titkolt célja, hogy a közelgő fesztivál hírét minél több helyre, városba eljuttassák szerte az országban. Februárban három városban csíphetitek el a turnét: Budapesten, Szegeden, illetve Pécsen.  Idén nyáron is számos feltörekvő, ám annál ígéretesebb bandától lesz hangos Abaliget festői környezete, így nem is mondunk többet, miért érdemes ellátogatnotok erre a fesztiválra… A leírásban már minden fontosabb linket megtalálhattatok, így a hírekért, és a fontosabb információkért keressétek fel az oldalakat!

 

Mars Told a Secret  – Február végén új EP, hallgasd meg az első dalt!

Idén immáron harmadik éve annak, hogy a budapesti fiatalokból álló alternatív rockot játszó Mars Told a Secret névre hallgató formáció megalakult, azóta pedig teljes gőzzel dolgoznak azon, hogy zenéjük hírét minél többeknek eljuttassák, eközben persze folyamatosan dolgoznak az újabbnál-újabb nótákon, és koncerteznek. Egy zenekar munkásságát elsősorban koncertekkel, vagy még inkább lemezekkel lehet mérni, jelenleg az utóbbiból nincsenek is híján a fiúk, hiszen új EP-n dolgoznak, ami a tervek szerint február végén jelenik meg. Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy egy izgalmas, sokrétű anyagot kapunk a fiúktól, hiszen az EP egyik nótája, a Vulture már elérhető, szintén digitális platformon. A csapat tervei között szerepel, hogy idén minél több helyen megforduljanak, a zenéjüket hallgatva pedig érdemes odafigyelni rájuk, és adandó alkalommal élőben is lecsekkolni őket! Nemsokára egy új szám is kiadásra kerül, melyről szintén hírt adunk.

Inhumen  – Új lemez az egri modern metalos csapattól, ismerkedj meg vele!

“Elfogult mérleg” címmel jelenik meg március 15-én az egri, modern metalban utazó csapat, az Inhumen első nagylemeze, ráadásul magyar nyelven. A csapat ugyan még csak két éve erősíti a magyar színteret, ám ez idő alatt már egy bemutatkozó EP-t tudhatnak a hátuk mögött, a nagylemez pedig már szinte a célegyeneseben fut. Az albumról egy előzetes nóta már elérhető a YouTube felületén, a számról pedig a zenekar a következőt mondja: “A számmal arra próbáljuk felhívni a figyelmet, hogy ne hagyjuk magunkat átverni. Minél többször meghunyászkodunk, annál bátrabban fognak taposni.” Ígéretes, mély mondanivalójú anyagnak ígérkezik, kövessétek őket figyelemmel Facebookon, vagy lessétek meg a honlapjukat, ahol az aktuális koncertekről is naprakész információkhoz juthattok!

 

glasskey  – 2019 első felében új album a láthatáron! 

Egyfajta supergropként is aposztrofálhatnánk a glasskey-t, hiszen a 2018 elején alakult csapat soraiban egykori Absent Distance, Cadaveres, Sleeples tagokat vélhetünk felfedezni. Frissek, ám annál lendületesebbek, hiszen máris bemutatkozó nagylemezen dolgoznak, és melyről az első nóta, az Atmosphere már meg is hallgatható. Bár szeretnénk, egyelőre nem tudunk pontos időponttal szolgálni nektek a lemez pontos megjelenését illetően, így csak annyit tudunk, hogy az anyag a “This is The End Of Who We Are” címet kapja, és 2019 első felében kerülhet a hallgatóság kezébe. Reméljük, mielőbb pontos információkkal szolgálhatunk nektek, hiszen már az első nóta is megfogott minket, így mi már izgatottan várjuk a megjelenést! Nincs más dolgotok, mint kattintsatok, hallgassátok, és figyeljétek a zenekar oldalát!

Plafon  –  Új, friss, hazai stoner anyag: Atlasz

A Nortyx Records gondozásában jelent meg a hazai Plafon zenekar legújabb lemeze, mely az Atlasz címet viseli. Arész című dalukhoz még tavaly decemberben videoklip is készült, ezen kívül az új lemez teljes anyaga meghallgatható/megvásárolható a jól ismert digitális platformokon.

Amberjack  – Videoklip készült az “On Your Knees” dalukhoz

Hazánk egyik legígéretesebb hard rock csapata, az Amberjack január 25-én rukkolt elő legújabb videoklippjével, melyet az “On Your Knees” dalukhoz készítettek. A csapat zenéjét sokatoknak úgy véljük, nem kell bemutatnunk, annak a ténynek viszont érdemes néhány sort áldozni, hogy a nóta igen mély mondanivalót hordoz magában, hiszen elsősorban társadalmi kérdésekre/problémákra élezte ki mondanivalóját: a nők helyzete, erőszak, és korrupció. A klipnek meglehetősen sajátos a képi világa, hiszen a sztorija egy amerikai középiskolában játszódik, a rendező pedig rendhagyó módon Eric Gast volt, aki régóta figyelemmel kíséri a zenekar pályafutását, mi pedig bízunk benne, hogy ez még csak a kezdet, és a csapat hamarosan komolyabb nemzetközi sikereket is elkönyvelhet magának!

Dorothy  – Új videoklip a gyöngyösi rockercsajoktól: Ellenállható

Ha már videoklipek, akkor az elmúlt évek egyik legsikeresebb rockercsaj triója, a Dorothy sem hagyta a rajongótábort néznivaló nélkül. A tavaly megjelent, Tessék! címet viselő lemezen megjelent, Ellenállható nótához készítettek videoklipet. Dodóék meglehetősen pörgős, és fárasztó évet tudhatnak maguk mögött, ám egyáltalán nem tűnik úgy, hogy csökkentett üzemmódra kapcsolnának a közeljövőben, hiszen tele vannak tervekkel az idei évre is, pénteken pedig nagyszabású lemezbemutató koncertet adnak az A38 fedélzetén, ami már szinte hajszál híján van a telt házhoz! Kívánhat ennél többet egy zenekar? 🙂

SUBSCRIBE  – Újratöltve térnek vissza

Januárban jelentette be a Subscribe, hogy idén újult erővel térnek vissza a színtérre, így a május 11-i Budapest Parkos buli mellett június 26-án a VOLT Fesztiválon is játszanak majd, ezt követően pedig folyamatosan új dátumokkal jelentkeznek. A közleményből kiderült továbbá az is, hogy számos meglepetéssel készülnek, és tele vannak ötletekkel, energiával a a jövőre nézve. Egyelőre nem kötöttek az orrunkra többet, így még nagyobb izgalommal várjuk a fejleményeket a csapat háza tájáról.

 

Borders of Byzantium  – Előzetesdömping, márciusban pedig bemutatkozó nagylemez!

A Borders Of Byzantium legénysége sem tartozik még azon zenekarok közé, akiknek már kellőképpen megmelegedett a lába alatt a színpad, de minek firtatni az éveket, ha egyszer az a lényeg, amit kapunk tőlük? Mert az 110% energia, és erőbedobás, mindezt pedig olyan köntösben tálalják a hallgatóságnak, hogy könnyű őket első hallásra megszeretni, és megedzeni a nyakizmainkat. A 2015-ben alakult formációnak március 8-án fog napvilágot látni debütáló nagylemeze, az Odyssey. A fiúk az előzetes információ-csepegtetést sem aprózzák el, így immáron négy új nótát is lefülelhetsz az új anyagról, ha a zenekar YouTube csatornájára látogatsz. Így a várakozás is könnyebben telik, nem igaz?

Heartkiller-“Senkit nem hagyunk hátra” premier februárban, áprilisban pedig EP megjelenés!

Február 4-én új dallal kedveskedik rajongóinak a debreceni illetőségű Heartkiller zenekar, melynek címe: Senkit nem hagyunk hátra. A közelgő dalról a zenekar a következőt súgta meg szerkesztőségünknek: “Mindannyiunk életében fontos a barátság, a barátok jelenléte. Nem hagyjuk egymást cserben, vállvetve harcolunk egymásért. Az ilyen barátságok, néha még a vérségi köteléknél is erősebbek.” 

A csapat kislemeze áprilisban fog megjelenni, címe pedig azonos lesz a már említett dallal. A YouTube felületén október óta már szintén elérhető egy másik előzetes szám is, melyet most mi is megosztunk, és reméljük, elnyeri a tetszéseteket. Ha tetszett, amit hallottatok, akkor kövessétek figyelemmel a zenekar csatornáját, és Facebookját, ahol mindig hírt kaphattok az aktualitásokról, február 4-én 20:00 órakor pedig startoljatok rá a legújabb dalra!

Mudfield-Februárban bemutatkozó nagylemez: Sárrét

Ha azt gondoltad, Szeghalmon nem teremhetnek vérbeli metalos csapatok, akkor ezt a tézist gyorsan verd is ki a fejedből, ugyanis bemutatnánk nektek a Mudfield csapatát! A szeghalmi ötös 2016-ban alakult, ám hamarosan már egy lemezszerződést is a magukénak tudhattak, kitartó munkájuk gyümölcse pedig egy nagylemez, ami jövő hónapban, pontosabban február 15-én jelenik meg, Sárrét címmel. Az album február 6-ától lesz előrendelhető, a lemezbemutató pedig szintén február 15-én lesz a Stone Clubban, Szeghalmon. Ha éppen arra jársz, ne hagyd ki! Erős hallgatni valónak ígérkezik, ha pedig le szeretnél csapni egy saját példányra a lemezből, akkor február 6-án figyeld a csapat Facebook oldalát az előrendelés miatt!

Inhalator-Friss, thrash, és garantáltan szájbavág, avagy új EP a győri thraserektől: Notes of Apathy

Jó hírünk van azon olvasóinknak is, akik inkább a thrash irányzat vizein eveznek: ha nem is új nagylemezzel, de új, három számos EP-vel jelentkezett a győri thrash-gépezet, az Inhalator, mely a Notes of Apathy címet kapta, és első etapja a három részesre tervezett projektnek. A korongon ezúttal három nóta (ezek közül kettő saját, és egy feldolgozás) kapott helyet, a srácok pedig megmutatták, hogy keményebbek, technikásabbak lettek az évek múlásával. A teljes anyag már elérhető a YouTube-on, ha pedig tetszett, amit hallottál, ne felejts el rákattintani a zenekar oldalára is, ahol elő is rendelheted a lemezt, ezzel támogatva a zenekart.

Flotsam&Jetsam-Megjelent az új nagylemez!

Immáron tizenharmadik nagylemezét dobta piacra január 19-én a tengerentúli ős-thrasher csapat, a Flotsam&Jetsam, The End of Chaos címmel. A lemez egyenes folytatása a három évvel ezelőtti Flotsam&Jetsam című lemeznek, amerikai barátaink pedig ezúton is arról tettek tanúbizonyságot, hogy aktivitásuk mit sem csökkent az elmúlt évek alatt. A zenekar soraiban mindössze annyi változás történt, hogy míg az előző lemezen Jason Bittner dobolt, -aki jelenleg az Overkill sorait erősíti-helyét Ken Mary vette át, aki már olyan zenekaroknál ült a dobszerkó mögött, mint Alice Cooper, Accept, vagy az Impelliteri. Bizonyára már sokan tudjátok, de nem győzzük elégszer felhívni a figyelmeteket, hogy a csapat március 11-én Budapesten is fellép a Barba Negra Music Clubban, méghozzá olyan nevek társaságában, mint az Overkill, és a Destruction! Jegyeket/lemezeket beszerezni! 🙂

FEZEN Fesztivál-A Dream Theater is Székesfehérvárra látogat, méghozzá az új lemezzel!

Január 10-én tette közzé Facebook oldalán a Fezen Fesztivál csapata, hogy tovább erősödik az idei line-up, nem kisebb névvel, mint a progresszív zene mestereivel, a Dream Theater-el. John Petrucciéknek alapos oka van arra, hogy ismét magyar közönség előtt (is) játszanak, hiszen végre újra stúdióba vonultak, hogy elkészítsék legújabb nagylemezüket, a Distance Over Time-ot, három évvel a mai napig közönséget-megosztó The Astonishing után. Nekünk, magyar rajongóknak külön öröm, hogy élő tolmácsolásban is hallhatjuk az új album nótáit, melyhez csak egy kis türelem kell addig, na meg persze az, hogy minél előbb gondoskodjatok a jegyekről. Találkozzunk Székesfehérváron!

 

Harley Davidson Open Road Fest-A Europe, és Glenn Hughes is tiszteletét teszi júniusban Alsóörsön!

Huhh! Nem mondhatjuk, hogy nem erősödik brutális módon az idei fesztiválszezon, hiszen alig akad olyan fesztivál, legyen az kisebb, vagy éppen a legnagyobb, amely ne jelentett volna már be egy-egy, vagy több olyan nevet, amelyekért érdemes ellátogatnunk. A Harley-Davidson Open Road Fest sem adja alább idén, hiszen június 7-én a Deep Purple-ből ismert Glenn Hughes, másnap pedig a legendás Europe zenekar fog koncertet adni az alsóörsi színpadon. A rendezvény oldalain minden fontosabb információt megtalálsz, kövesd figyelemmel!

 

// //