fbpx

“Imádunk görbe tükröt tartani az élet egyszerű dolgai elé is” – Interjú a ZPZ zenekarral

zpz_2015_01

Egy nem mindennapi, ám annál izgalmasabb zenekarral sikerült interjút készítenünk. Fogadjátok szeretettel a ZPZ-vel készült beszélgetésünket, amit a banda gitáros/zene-és szövegírójával, Pöttyöslabdával folytattunk.

Ha jól tudom, 2010-ben alakultatok, mi a zenekar története?

Régi baráti társaság vagyunk, akik korábban is együtt zenéltek teljesen más stílusban. Ezt a projektet 2010 környékén a korábbi görcsölések után abszolút saját magunknak csináltuk, az elejétől kikötés volt, hogy ebben senkinek ne akarjunk megfelelni, ne legyenek határok, csak élvezzük és mutassuk meg mennyire őrültek és köcsögök tudunk lenni. A fura az, hogy ezzel sokkal hamarabb felhívtuk magunkra a figyelmet, így kénytelenek voltunk gyorsan koncertre elég nótamennyiséget is összerakni.

Nagyon fontos kérdés: miért pont Zöld Pinkód Zöld lett a zenekar neve?

Már az elején cél volt, hogy a zenekar köré építsünk egy bizarr és kicsit beteg világot, ebbe a másik dimenzióba való átlépés pedig egy ismert üzletlánc pénztárán keresztül történik „zöld pinkód zöld” gombnyomások után. Hogy melyiknél és milyen pinkóddal az maradjon titok.

A zenekar tagjai Ostor, Gomba, Rakéta, Pöttyös labda, Fésű. Megtennéd, hogy bemutatsz mindenkit sorban és elárulod kiről mit kell tudni? Nem utolsó sorban, ki miért kapta ezt a nevet?

A fenti nevek a tagok óvodai jelei voltak, a cukiskodással csak jelezzük, hogy nem kell tőlünk semmit mellre szívni. Ebben a zenekarban a jelmez mögött nem kell semmit keresni, ebből adódóan a valós énünknek sincs jelentősége. Annyit azért elárulhatok, hogy színes a paletta, az életben igazi infantilis, gentleman, köcsög, professzor, kocsmatöltelékek vagyunk.

A színpadi megjelenéseteket tekintve, szerintem ember fia ilyet magától nem tud kitalálni. Káró mintás nadrág, mellény és sapka, valamint nem utolsó sorban a nyári szettek elengedhetetlen darabja, a cenzúra-napszemüveg. Hogyan alakult ki ez a stílus?

A kinézettel elsősorban megkülönböztethetőséget akartunk elérni, már az elején elképzeltük, hogy miképp nézne ki valaki kárómintás informatikus mellényben, miközben vadul dobot püföl vagy metál riffeket tol. És mivel már akkor elég betegnek tűnt a dolog, megvalósítottuk. 2013 tájékán, amikor először játszottunk az akkori Best of Rock FM rádió klubnapján rengeteg ősrocker előtt, amikor megláttak minket, láttam a visszahőkölést, de a harmadik-negyedik alkalommal már volt olyan nagybajszú arc, aki szintén kárómintás mellényben érkezett. Ez egy nagy összekacsintási lehetőség, manapság már a rajongók egy része is beöltözve érkezik a koncertjeinkre!

Van annak valami mögöttes tartalma, amiért inkognitóban szerepeltek?

Ennek a zenekarnak lételeme a provokáció, és igaz ami igaz, néha elmegyünk a falig, vagy azon is túl. Az inkognitó csak kiemeli a tilosban járást. aztán persze lehet, hogy ez csak duma, egyszerűen csak beszariak vagyunk ehhez az arcunkat adni.

A zenéteket nemes egyszerűséggel úgy jellemzitek KÖCSÖGMETÁL, ami találóan leírja az általatok játszott zenét és a szövegeket. De mi az ami az egész mögött van és milyen üzenetet akartok átadni?

A zenekaron belül – ami egy igazi baráti társaság is – eleve mindent körbeleng ez a provokatív, humoros, de a komoly dolgokra is fogékony; csipkelődő, de kedves; bunkó, de szerethető stílus. Imádunk görbe tükröt tartani az élet egyszerű dolgai elé is. A cél a szembesítés, az üzenet, hogy „ez van, de nincs harag”.

Engem elmondhatatlanul megvettetek azzal, hogy nem veszitek komolyan magatokat, legalábbis kifelé ez látszik. Ez tényleg így van? 

Ha valaki a hobbijában is görcsöl, akkor mit kezd a szürke hétköznapjaival? A háttérmunka nálunk is ugyanaz, izzasztó próbák egy bevált munkamódszer mellett. A külső megjelenés alkalmával azonban nincs feszengés, megfelelési kényszer, mert felesleges. Tisztában vagyunk a korlátainkkal, azon is tudunk mosolyogni, ezért inkább arra koncentrálunk, amit ebből vidáman ki tudunk venni.

zpz_2015_02

Bár a zenétek, a megjelenésetek és minden egyéb teljes mértékben egyedi – ezt senki sem vitathatja – nekem mégis elsőre a megboldogult Nefogazz! zenekar jutott eszembe. Szeretitek őket?

Már az elején hasonlítottak hozzájuk minket, talán még léteztek is akkor. Nekem egy szigetes fellépésüket sikerült elkapnom anno, imádni való társaság volt. Egy közös koncertnél már csak egy közös backstage buli lett volna érdekesebb. De valóban, mi is erről a tőről fakadtunk!

Ha már itt tartunk, melyik zenekarok voltak hatással a zenétekre?

A közös nevező egyértelműen a System of a Down és a Faith No More. Ezen túl a csapat egy része Bay Area trashen nőtt fel, de közel áll egyes szívekhez a kompromisszum nélküli rock’n’roll, mint Danko Jones vagy Airbourne. De már rég mindenevők vagyunk! A működő hazai csapatok közül a Apey and the Pea (a teljes zenekar koncertlátogató rajongó) és a Fish! azok, akiknek akár nyaliznánk is, hogy játszhassunk előttük!

A legelső albumotok 2013-ban jelent meg Köcsögmetál címmel és most itt a zseniális új lemez, a Vasnéni, ami online már hallgatható és hamarosan megjelenik fizikai formában is a Metal.hu gondozásában. Mi történt a két album megjelenése között? Mi volt a folyamat?

Az első album a kezdeti korszak lezárása volt. Ahogy az indulásnál nem volt biztos, hogy lesz-e egyáltalán fellépés ebből, úgy az első lemez után benne volt a pakliban, hogy nem csinálunk új nótákat. Abban az időben ráadásul az akkori bőgősünk – imádott barátunk Perec – kiköltözött Svédországba, tehát konkrét leállás is volt. De aztán kezdtek új ötletek felbukkanni, ami miatt új basszerost kerestünk. Így jött be a képbe Gomba, aki ízig-vérig metálbőgős, ez új inspirációt jelentett számunkra. Vele érezhetően vastagabb és nyersebb irányba mentünk el, innen jött az ötlet, hogy a lemezen a hangszeres részeket egyszerre rögzítsük. A felkészülés erre fél évet vett igénybe, de megérte, ez a koncerteken is kamatozik.

Honnan jött a lemez címe?

Ennyi baromságot és hülyegyereket nyilván kordában kell tartani, ennek a határa majdnem a csillagos ég, a korlátot jelképezi a Gellért-hegyen a város fölé magasodó szigorú tekintetű hölgyet ábrázoló szobor. Ezzel is arra utalunk, hogy semmit sem kell túl komolyan venni tőlünk. A szobornak a Vasnéni nevet anno még valamelyik kölyköm adta, ezt loptam, mert pont ZPZ-sen metálos ez a név.

És miről szólnak a dalok?

A lemezt gyors bemelegítés után a Robban! című szám nyitja, a „B….unk mindent szét!” életérzést boncolgatjuk benne. A „FSSZPK” című nótánkban a médiában folyamatosan pampogó megmondóembereket tesszük helyre. A „Medve Holiday” az országon átnyargaló macik történetét dolgozza fel a macik szemszögéből ökológiai szemlélettel. A „Gina” a 2 alkalom/év sűrűséggel megvaduló süldőlányok és az alkalomra renovált vénlányok gináztatási kitettségére hívja fel a figyelmet Flipper Öcsi bekeményített dallamaira dúdolva. A lemezre felújítottuk még az első lemez után született és a közönség által nagyon kedvelt műveinket („Kutyasétáltatók balladája”, „Kór”, „Gyros”). A lemezzáró „Jó éjszakát!2” dalban a világegyetem pusztulása előtti utolsó napot mutatjuk be, amikor a várható összeomlás ellenére a hölgyeknél úri modorban zárószexért kuncsorgunk.

Muszáj rákérdeznem… 2015-ben volt egy kisebb port kavart koncertetek a Vajdahunyadvárban, amiből kicsit politikai ügy is lett, de elsősorban megbotránkoztatta a Múzeumok Éjszakájára látogatókat. Volt ehhez hasonló koncertetek, ahol „meglepetést okoztatok”?

Az egy érdekes eset és nem direkt provokáció volt, de kétségtelenül nem volt szerencsés hely és alkalom a zenekar számára. Mi ezt a helyszínre érkezve is éreztük, rá is kérdeztünk előtte, hogy biztos igénylik a produkciót? Igen volt a válasz, átöltözés után pedig már nem volt kompromisszum, letoltuk, mintha egy punkfesztiválon lennénk. Ott helyszínen nem is volt ebből gond, este érkeztek a hírek, hogy valami atya ráharapott az ügyre. Kussban maradtunk, mert tényleg volt igazsága a hőzöngőknek, arról nem is beszélve, hogy elégedetten konstatálhattuk, hogy a koncerten jelen lévő max. 40 ember ellenére az atya szíves közbenjárásának eredményeként egy nap alatt 300 új rajongók lett. Viszont a politikát sajnáljuk, hogy odakeverték, mi egyáltalán nem politizálunk! De ez van: jut is marad is!

Meglepetések inkább abból vannak, hogy sok távolabbi ismerős nem ismer fel minket az öltözékben. Velem előfordult már, hogy egy zenekartól teljesen független társaság bulijában betettek egy ZPZ számot, hogy ezeket a hülyéket figyeljétek, alig akarták elhinni, hogy ebben én is részt veszek.

Milyen nagy dobással készültök a közeli és távoli jövőben?

Május 11-én a Robotban megtartjuk szokásos tavaszi ingyenes klubkoncertünket, majd azt követően a Fishing on Orfű fesztiválon lemezbemutatózunk. Addig várhatóan kijön egy szöveges klippünk és hivatalosan is meg fog jelenni a lemez a Metal.hu gondozásában. Ősztől koncertek terén szeretnénk minőségben előbbre lépni, szeretnénk nagyobb nevek elé és minifesztiválokra bekerülni. És ami a lényeg: nem számoltunk vele, de nagyon hamar új ötleteink lettek, így azoknak is nekiálltunk, csak hogy nagyobb bajunk ne legyen!

Zenekarral kapcsolatos oldalakért kattints: Honlap; Facebook és Soundcloud

Készítette: Bányai Gábor “Bányu”

// //