fbpx

Egy jó kis finn, redneck házibuli – Steve ‘n’ Seagulls, Asphalt Horsemen koncertbeszámoló

Fellépők: Steve ‘n’ Seagulls, Asphalt Horsemen

Helyszín: Barba Negra Music Club

Időpont: 2017. 12. 14.

Fotók: Vágány Norbert

24879561_10154829026415448_1501673470518335033_o

Hát igen… ma már ténylegesen a „szájról szájra” szokást fölváltotta az internet közvetítő és mindent behálózó hatása. Nem kezdem itt ezt fejtegetni, felesleges is, de az biztos, hogy az egészet alátámasztja a finn redneck formákból összeverbuválódott Steve ’n’ Seagulls. Anno az AC/DC Thunderstruck feldolgozásával webes atombombát robbantott társulattal-, persze bizonyos keretek között, de megfordult a világ! Jómagam is csettintettem egyet, amikor megláttam, hogy fővárosunkba látogatnak, de amikor kiderült, hogy jó néhány héttel a buli előtt kinőtték a Dürer Nagytermét és átköltözik a koncert a Barba Negrába, azért elkerekedett a szemem. „Jójó, fene se gondolta, hogy ennyi embert érdekel ez a brigád, de a ’Negra, az azért nagy lesz…” – mondtam magamban.

Hát már a koncert előtt szűk két héttel bejelentett, gödöllői Asphalt Horsemen rövid szettje alatt is látszott, hogy nem lesz igazam. A Barba’ rendesen megtelt, nem is kicsit, hanem nagyon! Az egész esti bál végén a club karzatának vonaláig álltak a tömött sorok és egyáltalán nem sarkítok, ha azt mondom, hogy ezek a hátsó régiók legalább annyira voltak megtömve, mint a legelső sorok; teltház-közelségről beszélhetünk.

A southern-(hard-)rock-ban utazó Asphalt Horsemen tényleg csak váratlan beugró volt a bulira, ahogy énekesük, frontemberük Lőrincz Károly elmondta, a buli előtt 1,5 héttel kezdtek csak gyakorolni. Ehhez képest már ők olyan hangulatot rittyentettek nekünk, hogy az a főzenekaréhoz volt közeli. Örültem a gödöllői brigádnak, hiszen sokat hallottam már róluk, főleg a koncertjükön is megemlített, Fonogram díjas Brotherhood lemezük kapcsán, ám élőben még soha nem volt szerencsénk egymáshoz. Sőt, képzeletbeli „meghallgatandó” listámon már jó ideje szerepelnek, valahogy eddig mégis szinte teljesen elkerültek a hanganyagaik. Nem baj, performanszuk még így akusztikusan is tetszetős volt, teljesen meggyőztek, azóta már „pörögnek is” a digitális lemezeik. A négy tagú, két nagylemezzel rendelkező brigád tagjai egyébként csak egyszerűen leültek a színpadra kitett bárszékekre, fotelekre és tolták a déli államok rock muzsikáját. F@szántos atmoszférát teremtettek, Steve-ék sem panaszkodhatnak a Barba koncertjük alatti hangzására, ám Asphalt-éknál a basszus és a dobok is egyaránt erősebbek voltak, mint a fő attrakciónál. Egyébként rövid szettel készültek/ szűkre szabott játékidőt kaptak, csupán fél órát, ám azt tisztességesen letolták, jól bemelegítve a közönséget saját számaik mellett a műsor végébe illesztett feldolgozással egyaránt.

20171214_201133

A Steve ’n’ Seagulls műsorát már behúzott függöny előtt, hering-szindrómás tömegben vártuk, ám nem panaszkodhattunk, a 1,5 órás műsor pontban 21:00-kor elkezdődött Gary Moore Over the Hills and Far Away-ével, melyet szinte egybefolyattak a másodikként lejátszott, a The Offspring-től importált Self Esteem-el. Teljesen profi zenélést láthattunk, talán egyszer, a bendzsós Hermann csúszott el a koncert alatt egy rövid időre, ám ez is emberi hiba, el lehet fölötte simán menni, más hasonló problémára viszont nem emlékszem. Egyéb iránt Hermann nevét mindenki megjegyezhette a koncert alatt, a frontember Hiltunen kb. 10-szer mutatta be őt, mindig a végtelenségbe pörgetve nyelvén az ’R’ betűket.

Pontos és velejéig profi zenélést hallhattunk. Igaz, a hangulat talán más volt, mint a megszokott videókban, talán a hatásvadászat végett el lehetett volna viselni pár moonshine-os hordót és szénakupacot a színpadon, de az előadás puritán jellege is teljesen telitalálat volt. Sajnáltam, hogy kihagyták azt a ziccert, hogy a multihangszeres bohóc, a többiekhez képest egészen sokat mozgó Hiltunen nem késett el az első számról, avagy annak kezdetéről, de ez is csak mellékes. Egyéb iránt mindannyian kiváló zenészek, utóbbi tag kivételével pedig mindenkit hallhattunk énekelni, de nem ám csak vokálozni, önállóan is odatették magukat. Hiltunen pedig ének helyett elvitte a hátán a show-t, táncolt, grimaszolt, a (fő)énekes-gitáros Remmel-el kergették egymást a porondon, hogy csak egy párat említsek. Zene terén pedig hol bendzsózott, hol a szintin tolta, hol pedig harmonikázott, no és volt, hogy ezek metszetei is előfordultak; például grimaszolt ránk kifelé, egyik kezében fogta a „mini-gitárját” miközben félig lehajolva, jobb kezével ütötte zongorája billentyűit. Hihetetlen egy pasas!

20171214_210702

Ahogy a többiek is, egymás után tolták le a nagyobbnál-nagyobb-, Steve ’n’ Seagulls-osra átkomponált slágereket. A koncert első felében olyanokat hallhattunk, mint az Iron Maiden-es Trooper, a Guns-os You Could Be Mine, a Sad But True, vagy például az egyik legerősebb átiratuk, az Aces High. Egy valamit sajnáltam, hogy nem robbantottak be közénk egy Wishmaster-t, akár kezdésként, akár a középrész egyik számaként, ám a kívánságom beteljesületlenségéből származó hiányérzet csak a saját kötődésemből származik, tényleg nem lehet okunk panaszra.

Már jóval túl járhattunk a koncert felén, amikor tudatosult bennem, hogy akusztikus koncert ide vagy oda, másnap bizony fájni fog a nyakam és a vállam a módszeres bólogatástól, a pofám pedig a mosolygástól. Aztán pedig azon gondolkodtam el, hogy miért is látok magamon kívül ennyi elégedett és mosolygós arcot. Hiszen ez a zenekar mások számaival turnézik és abból keresnek pénzt! Oké-oké, láttunk már ilyet, finneknél is, az Apocalyptica is elővette túrázásra most a 20 éves jubileum kapcsán a legelső, Metallica feldolgozásokkal telerakott albumát, de akkor mi is lehet itt a titok? Szerintem nem kell túlmisztifikálni a dolgot, a titok nem több és nem kevesebb, mint hogy jól eltaláltak az alap slágerek, a feldolgozások egyediek, sajátosak és kiválóak, a zenészek pedig vérprofik. Ezen túl pedig a legfontosabb, hogy örömmel, a közönségnek és a közönségért zenélnek, a feldolgozott számokat bár igen átalakítják, a track-ekhez és az eredeti előadókhoz alázattal és tisztelettel viszonyulnak. Ennyi az egész.

És mindez a későbbiekben, az előadás második felében is megnyilvánult az olyan számokban, mint például a November Rain, a Seek and Destroy vagy a leghíresebb Steve-féle cover, a Thunderstruck. No de számomra és talán mindenki számára az egyik legérdekesebb és legkiemelkedőbb momentum az egészen hosszúra nyújtott, szinte pszichedelikus-rockabilly-be hajlott Rammstein szám, az Ich Will volt. Bár ezt hallva sokan WTF-re tátották a szájukat, még ez sem hajlott át megszentségtelenítésbe, szerintem sokan lennénk, akik bármikor meghallgatnánk újra élőben. És nem csak ezt…

20171214_220329

A Thunderstruck után a visszatapsolás egyértelmű és őszinte volt, ekkorra már a helyi magyar közönség által hamar megtanult-, a Steve ’n’ Seagulls bőgős nevének (Pukki) kiabálása is elhalt és átalakult szívből jövő „Ne menjetek el, gyertek még vissza!” – toroküvöltésekbe. Így ráadásnak kaptunk még egy kihagyhatatlan Born to be Wild-ot, ami után tényleg véget ért az előadás.

Steve-ék helyi sikerét két dolog is nagyon jól tükrözte. Először is szettjük után lett a leghosszabb és legducibb a sor a shop-ban, de nem csak azért, mert maga Hiltunen árulta a mörcsöt (később pedig a többi tag is szépen megjelent), de a cd-k és ereklyék, valamint a papírpénzek is szép számmal cseréltek gazdát. Másodszor pedig az egyébként kevésbé koncertbarát közönséget is sikerült kimozdítaniuk erre a hétköznap délutánra a falak közül, így láthattunk fiatal, öltönyös úriembert és koszos munkásruhába öltözött férfiakat is, akik együtt buliztak és ez azért szép dolog. No meg az is, hogy a 40+ -os generáció mellett talán a 10-12 év alatti egyedek képviseltették magukat a legnagyobb számmal. Jó is ez, hátha ez a profi muzsika ugródeszka volt a lurkóknak a rockzene felé…

Írta: Vágány Norbert

// //