fbpx

Colmena

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alapinformációkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

cma (1)

A hét zenekara: Colmena

Műfaj: (Modern) metal

Megalakulás éve: 2012

Város: Szeged

A Colmena névre hallgató brigád egy mai modern metalban utazó, gyulai -majd Szegedre költözött- csapatként indult, még 2012-ben. Eleinte főleg feldolgozásokat játszottak, a zenekar több-, hosszabb-rövidebb szüneten is átesett. A jelenlegi koncepció (miszerint magyar nyelvű, saját, egyedi dalokat és lemezeket készítenek) 2016-ban fogalmazódott meg, az alapítók (Szabó Péter Levente – ritmusgitár, Szabó István Zoltán – basszusgitár) ekkor hozták össze a máig érvényes felállást (további tagok: Bagdi Balázs – ének, Fazekas Efraim – szólógitár, Szabó Marcell – dob). A Colmena név egyébként egy spanyol kifejezésből ered, jelentése kaptár. Szóval „kaptárék” az utóbbi két évben egészen aktív időszakot tudhatnak maguk mögött, a tavalyi újradefiniálást követően idén a megannyi koncert mellett (köztük egy meghatározó East Fest-es bulit kiemelve) két EP-vel is jelentkeztek; még tavasszal a Körforgással, december 1.-én pedig a legújabb Naplementével, ám mostanra már a jövőre ígért első nagylemez munkálatai is megkezdődtek.

De inkább helyettünk beszéljenek ők maguk, köszönjük, hogy mindannyian rendelkezésünkre álltak! Alább olvashatjátok a velük készült Hét Zenekara interjúnkat:

cma (4)

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Peti: A zenénk motivációjának egzakt determinálása problémát okozhat, amennyiben céltalan hobbi-örömzenélésről beszélhetnénk. Minden számunknak van egy üzenete, amivel – mint egy hírnök – meg szeretnék szólítani egy konkrét publikumot, és a célcsoport figyelmét fel szeretnénk hívni arra az adott szociális problémára, ami éppen körül vesz bennünket. Ha jellemezni szeretném a végeredményt, akkor a kritikai önreflexió és maximalizmus jut eszembe. Hosszú, rögös út áll előttünk, amire úgy érzem, ráléptünk. Mindannyian maximalizmussal, adekvát attitűddel álltunk hozzá ehhez a projekthez, de az innováció és a kreativitás terén van még hova fejlődnünk. Az “önmegvalósítás” elcsépelt, örökzöld közhelye mellett markánsan dominál a tudatosság a zeneelmélet és szövegírás terén. A kezdetektől fogva a technikásnak nevezhető instrumentális alapra mély, velős-magvas, mégis közérthető szövegek íródtak tematikai kontextustól függetlenül.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

István: Az elmúlt egy évben annyi külső hatás ért minket, hogy néha még magunk se hisszük el azt, ami velünk történik. Kiadtunk két kislemezt ebben az évben, egy nagyon durva nyáron vagyunk túl, aminek a koronája az East Festen való fellépés volt. Lépésről-lépésre építkezünk. Mindannyian tudjuk, és érezzük, hogy ebből lehet valami, ha jól csináljuk és kitartóak vagyunk. A következő ilyen lépcsőfok az első nagylemez elkészítése, aminek a munkálatai már elkészültek, egy új dal már el is készült. Úgy gondolom egy zenekar akkor lesz „nagykorú”, ha kiadja az első nagylemezét. Ennek a megjelenését 2018 őszére tervezzük.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Balázs: Nagy a jelentősége. A dalok többsége amellett, hogy igyekszik zúzós metál lenni, próbál valamiféle üzenetet közölni a hallgatónak, legyen szó szerelemről, gyászról, vagy akár környezetvédelemről. A dalszövegeket én, a zenekar énekese írom kizárólag egyedül (ez alól kivétel az első dal a Mielőtt). Legtöbbször éjszaka írok nagy magányomban, valahogy akkor jobban jönnek a gondolatok. Ez persze nem azt jelenti, hogy nappal nem jöhet egy jó sor, vagy egy jó ötlet. Elsősorban saját élményekből és tapasztalatokból merítek ihletet, de sokszor irányítva van a dalok témája. Van olyan, mikor megszületik a zenei rész, Petivel megbeszéljük, hogy ennek a nótának milyen téma állna jól, és akkor a közé igyekszem építeni az egészet. Összefüggés nincs a szövegek között, általában, ahogy az előbb is említettem, a zenei alap ad egy hangulatot, amire aztán elkezd készülni a szöveg. Eddigi témáink: társadalom, elmúlás/gyász, szerelem, környezetvédelem, és talán, ha lehet így mondani egy kis létfilozófia.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Marci: Úgy gondolom, élőben sokkal otthonosabban mozog a zenekar. Jobban is szeretjük, azt hiszem, ezt mindenki nevében mondhatom. Jó érzés látni közvetlen közelről, ha tetszik, amit csinálsz. Legfőbb célunk ilyenkor egyértelműen az, hogy amellett, hogy mi is jól érezzük magunkat, a közönség is jól érzi magát a koncertjeinken, és szívesen gondoljon rá vissza, na meg persze jöjjön a következőre is.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Balázs: Abszolút. Azért mindenevő nem vagyok, de meghallgatok éppen más stílusú zenét is, pl. pop, vagy valami akusztik, vagy zongorás szösszenet, de nem tagadom, elektronikus zenében is akadt már olyan ami, mellett nem suhantam el hallgatás nélkül.

Peti: Mindenféle zenét meghallgatok, de jól körülhatárolható az a stílus, amit igazán szeretek folyamatosan hallgatni. A klasszikus zene inspiratívan hatna rám szemben a rap zenével, de ami valóban effektíve hat, az a modern metál, metalcore, hardcore, deathcore (mondjuk).

Efri: Eredetileg klasszikus gitáron játszom és már gyermekkoromban is közel állt hozzám maga a klasszikus zene, tekintve, hogy zenész családban nőttem fel, és hogy előbb tudtam kottát olvasni, mint betűket. A két stílus (számomra) nagyon közel áll egymáshoz (legjobb példa a neoklasszikus metál), de Beethoven művei is metál feldolgozásban igen ütősek tudnak lenni… Ebből adódóan a klasszikus zene az, amiből ihletet tudok meríteni, ha nem nézzük a metált.

Marci: Alapvetően bármit meghallgatok, mert számomra a zenében az érdekesség a legmegfogóbb, és ez bármely stílusban megtalálható. Ebből az érdekességből persze leginkább a metál irányzat adott nekem, de imádom ha ez keveredik mással, elektronikussal, jazzel, és így még karakteresebbé teszi azt.

István: Én személy szerint nagyon sok korszakon mentem keresztül. Eleinte nagyon elzárkóztam más zenei stílusoktól, csak a rock zenét hallgattam meg, amihez később csapódott hozzá a metal:  System Of A Down, Green Day, Slipknot, Tankcsapda, Road. Majd az évek múlásával egyre több rap zenét kezdtem el hallgatni a szövegük miatt, de csakis az igényeset tudom meghallgatni, aminek mondanivalója van. Lukács Laci óriási hatással volt rám, amikor belevágtunk öcsémmel, Petivel, a zenekarosdiba. Sok interjút néztem meg, meg számos olyan videót, ami erről a miliőről szólt és egyszerűen magával ragadott. Az újabb generációból legnagyobb hatással Köteles Leander munkássága van.

Nem rég jelent meg az új, Naplemente névre keresztelt EP-tek. Milyenek az eddigi fogadtatások?

Efri: A dalok még a nyáron készültek, így a koncertekre ellátogató közönség már találkozhatott velük. Augusztus végén sikerült is rögzíteni őket Békéscsabán, ám rajtunk kívül álló okok és egyéb hátráltató tényezők miatt, csak most sikerült kijönnünk vele. Az előző, azaz az első kislemezünk rendkívül megosztóra sikeredett, kaptunk hideget, meleget bőven. Ahhoz képest eddig ennél a korongnál más a helyzet, szerencsére bővelkedünk a pozitív visszajelzésekben, de persze nem kerül ki minket most sem a negatív kritika, csak mások az arányok.

Milyen koncertekkel készültök bemutatni az új számaitokat?

István: 2018 tavaszára tervezünk egy mini turnét, lehetőség szerint olyan városokba, ahol még nem volt szerencsénk játszani (Pécs, Dunaújváros, Debrecen) és Budapesten is szeretnénk minél többször megmutatni magunkat. E mellett szeretnénk megjelenni minél több „Öröm a zene!” alatt futó tehetségkutatón is. A nyár remélhetőleg mozgalmas lesz és minél több fesztiválon debütálhatunk.

Kevés a hasonló stílusban alkotó, magyar nyelven éneklő zenekar hazánkban. Ti miért tartottátok fontosnak, hogy az anyanyelveteken szóljanak a dalaitok szövegei?

Balázs: Olyan zenekarok inspiráltak minket, mint a Leander Rising/Kills, AWS, USEME, Tankcsapda, Road, vagy éppen a már nem aktív AFC, akik szintén magyarul írják/írták szövegeiket. Kevés olyan zenekar van Magyarországon, akik angol szöveggel is képesek számottevő hallgatóságot szerezni maguknak, mint például az Ektomorf, vagy az Apey and The Pea, akik meglehetősen népes rajongótáborral és sűrű naptárral rendelkeznek. Azonban mi fontosnak tartjuk, hogy a magyar embereket magyarul szólítsuk meg, ha már egyszer ez az anyanyelvünk.

Köszönjük!

Ehéten tehát a Colmena-t választottuk a Hét Zenekarának, köszönjük, hogy mindannyian a rendelkezésünkre álltak, kivánjuk nekik a legjobbakat! Minden héten megtaláljátok itt nálunk (pl. a Megkérdeztük fül alatt) a Hét Zenekara rovatot a jövőben is, jövőre is!

Alább  a banda legtöbb elérhetőségét is megtalálhatjátok, de előbb lessétek végig a Képpé vált Arc című számukhoz készült videóklipjüket:

Elérhetőségek:

YouTubeFacebookSoundCloudInstagram

Körforgás EP (2017)Naplemente EP (2017) 

// //