fbpx

10 kérdés a 10 éves Apey & the Pea-nek

Idén lett 10 éves az zenekar és ezt jövő héten egy nagyszabású Budapest Parkos bulin ünneplik meg, ezért Makai Lacit és Apey-t zargattuk pár kérdéssel, Facebook esemény itt.

10 éves a zenekar, van valami, amit máshogy csinálnátok, ha újrakezdenétek?
Makai László: Utólag visszagondolva semmit nem csinálnék másképp, pont ezek a tapasztalatok kellettek ahhoz, hogy ott legyünk ahol most vagyunk. Elkerülhetetlenek voltak a rossz döntések, hogy a negtívumokból tudjunk építkezni.

Mire vagytok a legbüszkébbek abból, amit elértetek?
Apey: Én büszke vagyok, hogy 10 év alatt együtt maradtunk, és hogy lényeges módon nem változott meg az a kiinduló pont, amiért alapvetően elkezdtünk hárman zenélni. Ugyanúgy szeretjük egymás társaságát, egymás szar vicceit, a zenét, amit írtunk és írunk, és nem kezdtünk el kurválkodni zeneileg egy percre sem azért, hogy valami nagyobb halat kifogjunk.

Zeneileg kellett kompromisszumot kötnötök? Akár zenekaron belül?
Makai László: Igazaból sosem kellett semmilyen kompromisszumot kötni köszönhetően annak, hogy az elejétől fogva egy húron pendülünk, tehát ez nem okozott nagy problémát igazából soha.

10 évvel ezelőtt gondoltátok, hogy ma a zenélésből fogtok megélni?
Apey: Tájékoztatva mindenkit erről a nagyon fontos kérdésről, még ha akarnánk sem tudna egyikünk sem megélni az Apey & the Pea-ből. Bármennyire is hihetetlennek hangzik. Makkos nagyon sokat tanít dobot, Zolika rengeteget dolgozik a zenélés mellett illetve más formációkban játszik, engem pedig nagyjából a szóló koncertjeim választanak el a sörcsapolástól.

Mit gondoltatok annak idején a Nagy-Szín-Pad verseny elején, milyen céllal indultatok a versenynek? 
Makai László: Nem volt semmi célunk, ha a magam nevében beszélhetek. Igazából azt sem tudtam, hogy mihez adjuk a nevünket pontosan, egyáltalán nem követtem ezt a tehetségmutató programot. A lehető legjobban jöttünk ki belőle, mert nyertünk, és ezáltal pont olyan helyeken léphettünk fel, amiről csak álmodni mertem.

Szerintetek a sikerességetekkel sikerült a metal zenét itthon “népszerűbb irányba” elmozdítanotok? 
Apey: Valamilyen szinten biztos. Ezt szintén nehéz belülről megállapítani, és nem szeretnék hülyeségeket mondani. Nagyon sok mindenkit érdekel a kemény zene, és egyre többen fedezik fel. Ha ennek mi részesei lehetünk az szuper.

A Hex lemezetek lassan kétéves, készülnek az új számok? Mit várhatunk tőletek a közeljövőben?
Apey: Jelen pillanatban dolgozunk a negyedik és egyben leghidegebb nagylemezünkön, aminek a címe LAZARUS. 2020 szeptemberében fog megjelenni, és jelen pillanatban két számnyira vagyunk az írás befejezésétől. Terveink szerint január körül vonulunk stúdióba a mindenkori hangmérnökünkkel, Bánházi Gáborral, akivel az összes eddigi lemezt is készítettük.

Gondolkodtatok valaha egy negyedik zenekari tagon?
Makai László: Az elején volt róla szó, meg volt egy harmat gyenge próbálkozás is, de gyorsan rájöttünk, hogy maradnunk kell trióban. Ez a lehető legjobb felállás, és eszünk ágában sincs ezen változtatni, mert már úgy össze vagyunk szokva, hogy senki sem tudna maximálisan beilleszkedni, megtanultuk egymást kezelni és elfogadni, ami egy nagyon fontos dolog.

Itthon melyik zenekar a kedvencetek, kivel szeretek együtt játszani, bulizni?
Makai László: Most lehet, hogy egy kicsit haza fogok beszélni, de a jelenlegi palettán akiket én ismerek, kettő zenekart tudok kiemelni: a Stubborn-t és a The Southern Oracle-t, ők azok akikkel komfortosan tudunk egy turnét lebonyolítani, meghalnak a színpadon, és elképesztő szerethető cuki pofák!

Magyarországon szinte mindent elértetek, a legnagyobb színpadokon/fesztiválokon játszottatok már. Mi a helyzet a külföldi fellépésekkel, tudtok arra fele mozdulni tovább? Vannak ilyen terveitek?
Apey: Köszönjük szépen, de én azért nem érzem úgy, hogy mindent elértünk volna, nagyon fontosak számunkra a rajongóink, ezt nem hinném, hogy valaha is meg tudnánk unni. A külföld egy olyan dolog, amivel régóta próbálkozunk, volt több kisebb és nagyobb dobásunk, de ez egy hosszú út, amin dolgoznunk kell. Részben emiatt is hoztunk meg egy nehéz döntést, amit nemsokára mindenkivel meg fogunk osztani.

 

Fotókat Bodnár Dávid készítette vagy az Apey & the Pea facebook oldalról szedtük le.
Gyertek Budapest Parkos bulira, tali a pultoknál 🙂

// //