fbpx

Witchthrone – hazai black metal új hulláma

 

Milyen zenekarok inspiráltak titeket zeneileg, kik segítettek formálni a kialakult stílusotokat?

Gábor: Üdv mindenkinek! Engedd meg, hogy rögtön az elején megköszönjem az érdeklődést és a lehetőséget erre a beszélgetésre! Töredelmesen bevallom, hogy talán ettől a kérdéstől féltem a legjobban… mivel öt teljesen különböző zeneiséggel rendelkező iszonyat makacs ember gyermeke a WT így számomra nagyon nehéz párhuzamot vonni a favorit bandáink vagy a ránk zeneileg/szövegileg leginkább ható zenekarok és a WT zeneisége között. Teszek egy próbát és felsorolok néhányat azok közül amiket pörgetünk és talán átszűrődhetett belőlük valami a dalainkba: Funeral Pyre, Abigail Williams, Disentomb, Deafheaven, Acranius, Beneath the Massacre, Salt the Wound, Downfall of Gaia, Der Weg Einer Freiheit, MGLA, Dark Funeral, Gorgoroth, Darkthrone, Orchid… nagyjából reggelig sorolhatnám a jobbnál jobb bandákat a Sokol rádió hangzású powerviolence cuccoktól a fúziós jazz-ig.

Tavaly decemberben jelent meg az első számotok, de nem tudjuk mikor alakultatok, és hogyan állt össze a zenekar az induláskor. Mesélnétek erről egy picit?

Gábor: Ez egy viszonylag régi sztori, cirka 20 éve volt egy black metal bandám, de a gitáros srácon kívül mindenki olyan szarul zenélt, hogy pár koncert után földbeállt az egész, aztán mindenki ment tovább a maga útján. Időközben elég sok bandában megfordultam, de folyamatosan ott volt a késztetés, hogy kellene csinálni egy BM bandát. Az érdemi munka 2019 nyarán kezdődött. Megkerestem Árpit (Németh Árpád), hogy ha nincs jobb dolga és van ideje a már működő bandája (Ventar) mellett, menjünk le a terembe próbálni, csináljunk valami gonosz cuccot! haha Kezdetben az ex-Feketeföld gitáros srác Peti is lejárkált velünk a terembe, de nem igazán működött a dolog így kellett valaki helyette. Nem is tudom milyen indíttatásból kerestem fel Hangyát (Boros Gergely) aki lehet, hogy furán hangzik, de éppen egy pop-rock bandában (PinkMist) pengetett. Mondhatni az Ő belépésétől számítva kezdődött a tényleges munka a dalokkal. Az énekes posztra rátermettebb arcot nem is találhattunk volna Gomez-nél (Gerócs Gergő). Basszer poszton először Edem (Péczi Ádám, Beerzebub) volt a jelölt, de Ő akkor nem tudta vállalni teljes értékű tagként így végül Judit (Nemes Judit)  csatlakozott utolsóként a bandához, Ő aktuálisan egy győri punk bandában (Metszet) tépte a basszert. Eleinte nehezen alakult ki a munkamorál a dalírásnál, és a próbák is nehezen jöttek össze, lényegében meg kellett ismerünk egymást zeneileg, meg kellett „tanulnunk” egymást. Túl a második videón viszont bátran mondhatom, hogy helyükre kerültek a dolgok.

 

Közben az egyik alapító tag Judit, aki basszusgitáron játszott távozott a zenekarból és Edem érkezett a helyére akit először megkerestettek. Mi áll a váltás hátterében?

Gábor: Szerintem bátran beszélhetek a többiek nevében is amikor azt mondom, hogy szomorúak vagyunk Judit távozása miatt. Baráti hangulatban lépett ki a bandából, mi tiszteletben tartjuk a döntését és továbbra is barátsággal gondolunk rá. Mivel Edem volt az első már az elején, akit megkerestünk a basszusgitáros poszt miatt így nem volt kérdés, hogy teszünk még egy próbát. Mivel tetszett neki az első videó így legnagyobb örömünkre vállalta a közös zenélést.

Nagyon egyedi és határozott képi világgal rendelkezik mindkét videótok, ami azt sejteti hogy a zenekar valamelyik tagja esetleg komolyabban foglalkozik ezzel a területtel. Ki találja ki a koncepciót, a storyt, és ki csinálja a forgatást?

Gábor: A videók elkészítésének első lépése, hogy Gomez dalszövegét olvasva megpróbálom a leírtaktól elvonatkoztatva áthelyezni az egészet egy olyan történésbe, ami nem egyértelműen adja vissza a dalszövegben leírtakat, inkább a hangulatát ragadja meg. Talán elsőre ezért is lehet egy kicsit nehezebben párhuzamot vonni a videót nézve a dalszöveggel. A koncepción többnyire egyedül kezdek el dolgozni, helyszínt keresek, stb… majd ha megvan a megfelelő hely jöhet egy elnagyolt storyline. A többiekkel közösen átbeszéljük, melyek azok a motívumok, amik mindenki számára elfogadhatóak, mit tegyünk még hozzá vagy mit vegyünk el belőle. Ez nagyából úgy működik, mint a dalírás. Többféle vonalon indulunk el és a végére, ami marad az már nagyjából mindenki számára vállalható. A forgatásokon a zenekartagokon kívül néhány barát segédkezik, ezúton is hatalmas köszönet nekik! Amatőr szinten készítek videókat, talán ez is segít, hogy el tudjam képzelni mi az amit végeredményben látni szeretnék majd, de a WT videók képi megjelenítéséért főként Piedl András barátunk a felelős. Ő is nehéz eset, mint mi, passzol hozzánk, imádok vele dolgozni. haha! Minden felvett jelenete látványra és hangulatra pontosan azt adja vissza, amit fejben már elképzeltem így egyértelmű, hogy a későbbi videókon is vele szeretnénk dolgozni ezzel is megtartva, vagy emelni a jelenlegi színvonalat.

 

Mindkét klippetek a Black Metal Promotion nevű, nagyon népszerű youtube oldalon jelent meg. Hogyan találtátok meg őket, vagy ők találtak meg titeket? Milyen egy ilyen együttműködés?

Gomez: Egy régi ismerősöm Angeli Gábor (Hænesy), ajánlott pár Youtube csatornát amik aktívan foglalkoznak black metal zenekarokkal és így találtunk rá a Black Metal Promotion-re. Amint megkaptuk a Circle végső verzióját, meg is kerestük őket. Igazából durván egy óra alatt sikerült e-mailben minden részletet megbeszélnünk. Nagyon készségesek voltak. Az meg már csak hab volt a tortán, hogy kifejezetten tetszett is nekik és lelkesen álltak a dologhoz. Bátran ajánljuk őket minden zenekarnak!

Mik a terveitek még az idei évben? Koncertek, kiadványok vagy újabb klipek?

Gábor: A terv egy négyszámos kislemez volt és egy videó amiből lett kettő videó és nulla kislemez. Arányait tekintve 3,6 (röntgen) a helyzet. Nem tudjuk megmondani, hogy mennyit csúszunk a megjelenéssel ugyanis a jelenlegi koronavírus őrület miatt felfüggesztettük a próbákat és a személyes találkozást. Mindenki próbál odafigyelni magára és a hozzátartozóira. Velünk ellentétben Gomez Budapesten él, jelenleg talán neki a legnehezebbek a hétköznapok és nem várjuk el, hogy utazzon a zenekar miatt, szóval most azon dolgozunk, hogy online is foglalkozni tudjunk a dalírással. Rengeteg ötlet és elképzelés van újabb videókra, és egyéb megjelenésekre. Igyekezni fogunk befejezni az Ep-t, hogy mihamarabb kiadóhoz kerülhessen.  Az év végére terveztük az első koncerteket, a szomszédos országokba, de a jelen helyzet elképzelhető, hogy ezt is felülírja, elég bizonytalan az egész. Nem bocsátkozom felelőtlen ígéretekbe, de annyi biztos, hogy az elkövetkező néhány hónapban újra hallotok majd felőlünk! Vigyázzatok magatokra és mint mindig: STAY CVLT! 

 

Bandcamp: https://witchthronecvlt.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/witchthronecult/
Instagram:  https://www.instagram.com/witchthronecult
Mail: band.witchthrone@gmail.com

// //