fbpx

WAYNE STATIC (STATIC-X) utolsó interjúja

2014. november 1-jén, 48 éves korában hunyt el otthonában Wayne Static, a hosszú éveken át aktív, platinalemezes industrial metal Static-X gitáros-énekes frontembere, aki sikeres szólókarriert is futott a zenekara szünetelése alatt. Akkoriban épp közös turnét szerveztek a Powerman 5000 és a Drowning Pool zenekarokkal. Halála előtti napokban Static még több interjút is adott, többek között az alábbit, ami az utolsó interjúja volt. Ebben kifejtette a classic rock iránti rajongását, mesélt a dalról, amit a feleségéről írt, valamint a rajongói iránt érzett háláról.

Gondoltál már arra, hogy megváltoztatod a frizurádat?

Wayne Static: (Nevet) Honnan tudtam előre, hogy lesz kérdés a hajammal kapcsolatban? Nem tudom, ez hülye kérdés. Ez a hajam, kit érdekel ez?

Jogos. Megörvendeztetitek még a világot új Static-X anyaggal?

Wayne: Kérdezd Tony-t [Campos]. Minden rajta áll. Ő oszlatta fel a zenekart és ő az, aki utál engem. Ajánlottam neki kárpótlást, de elküldött melegebb éghajlatra. Szóval őt kérdezzétek. De én írtam minden dalt és írok is – csak most más tagokkal [a szóló bandámban], szóval ez még mindig Static-X. De Tony nem engedi, hogy annak nevezzem. De ez a banda amúgy is jobb, mint a Static-X, mert kiválaszthattam hozzá a lehető legjobb zenészeket. Most csak úgy füstöl a banda. Tüzes. Nagyszerű.

Dolgozol jelenleg új szólóalbumon?

Wayne: Dolgozom új albumon hébe-hóba, amikor van időm. Sokat turnézunk, úgyhogy nehéz leülni és megírni egy dalt. Kell nekem egy üres év, amikor nincs más dolgom, hogy tényleg megírhassam az egész lemezt. Tehát szerintem EP-t fogok írni. Három éve jött ki a Pighammer [Static 2011-es szólóalbuma], ez már túl sok idő. Remélem, jövőre új lemezszerződést kapunk, amivel kiadhatunk egy EP-t, majd elvisszük turnéra. Nem gondolom, hogy szükséges nagylemezt kiadni. Nem hinném, hogy ez érdekli a rajongókat, amíg hallhatnak új anyagot. A régi időkben, a ’70-es években a zenekarok még sokszor évi két albumot is kiadtak, majd turnéztak. De a lemezeken kb. csak 8 szám volt. Szóval most miért kellenek 14-dalos lemezek? Hülyeség.

A dalaid közül melyik a kedvenced és miért?

Wayne: Nem tudok dönteni a Skinnyman és a Just in Case között. Az oka, hogy még mindig libabőrös leszek, amikor hallgatom őket. Alapvetően nem tudom hallgatni a saját zenémet. Utálom. Megőrjít. De valamiért ezt a két dalt halálosan szeretem. Még mindig meg tudom őket hallgatni, és ez azt jelenti, hogy valamit jól csináltam. Ezek a legjobb dalok, amiket valaha írtam.

Miről szól a Pighammer-en szerepelő Static Killer?

Wayne: A feleségemről, Tera-ról szól. Vicces történet. Ő adja ki benne az összes szexhangot, minden pornóhangot, ami a háttérben megy. Mindegyik igazi, mert egyszer, amikor szexeltünk, bekapcsoltam a mikrofont a szobában, ő pedig nem tudott róla. Nagyjából egy óráig úgy hagytam, és sok jó anyag lett rajta.

Milyen bandákat hallgatsz most?

Wayne: Többnyire classic rockot hallgatok. Öreg vagyok, úgyhogy a legtöbb új bandát nem tudom értékelni (nevet). Olyan vagyok, mint azok az öregemberek: ‘Nem értem az éneket! Miért üvöltenek? Mi a fene folyik itt? Nem értem. Grrr!’ Szeretem a Journey-t, a Bad Company-t, a Soundgarden-t és az Aerosmith-et. Az igazán jó énekessel bíró bandákat szeretem, mert mert mindig is féltékeny voltam azokra a srácokra, akik tényleg jól tudnak énekelni. Én nem tudok. A saját dolgomat jól tudom csinálni, de az nem éneklés. Inkább valami scream-szerűség. Bárcsak úgy tudnék énekelni, mint Steve Perry, őt irigylem. Azt kívánom, bárcsak jó énekes lennék. De igen, az ilyesmi bandákat szeretem hallgatni.

Ha bárkivel turnézhatnál, ki lenne az?

Wayne: A Rush. Valószínűleg a legnagyobb kedvencem. Sosem találkoztam velük a generációs különbség miatt, teljesen más stílust játszunk. Sok más nagyszerű bandával találkoztam – a KISS-szel, a Black Sabbath-al és Ronnie James Dio-al a halála előtt. De a Rush-al sosem. Jó lenne velük lógni.

Mivel turnéra mész, távol az otthonodtól, vannak olyan hobbijaid, amiket útközben is tudsz űzni?

Wayne: Az off-road. Van két off-road terepjáróm és egy sima terepjáróm. Szerettem az izomautókat, de el kellett őket adnom, mert tönkrementem. Műtétem volt, nem dolgozhattam, szívás volt. El kellett adnom a  ’69 V-28-amat, és azok életem legnehezebb napjai között voltak. De ja, szeretem az off-roadot. A kedvenc terepjárómat egy 2006-os magazin címlapjához építettük.

Csináltál soundtrack-et a Queen of the Damned (Kárhozottak királynője) című filmhez. Most, hogy Anne Rice új vámpíros könyveket ad ki egy új film társaságában, szeretnél ennek a továbbiakban is a része lenni?

Wayne: Szuper lenne. Az Interview With The Vampire (Interjú a vámpírral) az egyik kedvenc filmem. A Queen of the Damned nem tartozik a kedvenceim közé, de az lett minden idők egyik legjobb soundtrack-je. De igen, szeretnék a része lenni bárminek, amit ő csinál.

Mit érdemes még tudnia a rajongóidnak?

Wayne: Hosszú úton vagyok, és őszintén, az az érzésem, hogy már nem vagyok releváns a zeneiparban. Alig hiszem el, hogy még mindig turnézom és lemezeket írok. Soha sem gondoltam volna, hogy így lesz. Mindent a rajongóimnak köszönhetek. Nekem vannak a legjobb rajongóim a világon. Makacsak és harcra készek. Miattuk csinálom az egészet. Miattuk folytatom. Szeretnék mindenkit izgalomban tartani. Ez a munkám. Azért vagyok a Földön, hogy boldoggá tegyek embereket. Azt hittem, az a dolgom, hogy rock n’ roll életet éljek meg minden, de nem ez a feladatom. Hanem, hogy boldoggá tegyek embereket. Felmegyek a színpadra és látom felderülni az arcokat, hogy mindenki mosolyog. Senki nem bólogat meg tombol, hanem mosolyognak rám, jól érzik magukat és velem énekelnek. Boldog vagyok, hogy nyújtani tudom nekik ezt a szolgáltatást és kirántani őket a szürke hétköznapokból, hogy kicsit szórakozhassanak. Szóval köszönöm a rajongóimnak, hogy kitartanak mellettem, folytatom a munkát amíg meg nem halok.

Azóta mint biztos tudjátok újra aktív lett a Static-X és kiadtak egy lemez-t, amin több olyan dal is van, ahol Wayne énekel. Az egyik ilyen nóta a Bring You Down és a Hollow amit alább meg tudtok hallgatni.

Forrás: Revolver

// //