fbpx

Vajon meg tudna élni JASON NEWSTED egész életében a METALLICA Black albumának jogdíjaiból?

Múlt héten a Metal Injection egy livecast keretein belül a Metallica korábbi, legendás basszusgitárosával, Jason Newsted-el beszélgetett különböző témákban. Szó volt Jason nemsokára megrendezésre kerülő kiállításáról, ahol néhány festményét fogja bemutatni New York-ban.

Feltettek neki egy, a rajongók által régóta vitatott kérdést, hogy ha hátralevő életében nem dolgozna többet, meg tudna-e élni csak a Black album jogdíjaiból, amiből a mai napig 4-5000 darab kel el hetente. A válasza meglepő volt és őszinte. Alább olvashattok pár részletet az interjúból:

Rob (Metal Injection): Még egy dolgot akartam kérdezni, ami nagyon személyes, úgyhogy nyugodtan dönthetsz úgy, hogy nem válaszolsz – sokan élcelődnek azzal, hogy valószínűleg soha nem lenne szükséged más forrásból bevételre, mert simán megélnél a Black album jogdíjaiból. Ebből ugyanis még mindig 4-5 ezer példányt adnak el hetente. Korrekt lenne ezt kijelenteni?

Jason: “Teljesen igaz, amiket mondtál, tekintve, hogy még soha nem látott eladási statisztikákat mutat a lemez. Amikor annak idején, ’86-ban csatlakoztam a bandába, már akkor nagyon összeszedett csapattal dolgoztak együtt. Egy nagyon összeszedett menedzsment és mások, akik vezették az üzletet. Az elején még 5 és fél hónapig csak session zenész voltam. Pontosan 30 évvel ezelőtt csatlakoztam hivatalos tagként a bandába.

Szóval onnantól kezdve a stábjuk engem is a szárnyai alá vett és terelgetett. Ezek az emberek tudták, hogy megy a befektetés. Szuper, hogy még mindig ennyire megy a lemez, de többnyire másoknak segítek ebből a pénzből. Nem szükséges, hogy sok eladás legyen, mert engem már megsegített valaki a karrierem elején.

Egy szó, mint száz: Jason-nak már biztosítva volt az anyagi háttere már a lemez megjelenése előtt is. Szóba került a már sokat emlegetett Grammy-gálás előadásukról Lady Gaga-val is.

Rob: Az előző bandádba, a Metallica-ba folyamatosan belekötnek a metalosok, amit nem teljesen érzek korrektnek. Pár rajongó mintha fújt volna a Lady Gaga-val közös Grammy-előadásra, nem feltétlenül az előadás miatt, hanem az énekesnővel való kollaboráció miatt. Tudom, hogy korábban azt mondtad, nagy rajongója vagy Lady Gaga-nak, és tiszteled a munkásságát. Kíváncsi voltam, vajon megnézted-e az előadást, és láttad-e a mikrofon-ügyet az elején, meg úgy általában mit gondolsz a kollaborációról.

Jason: “Szerintem a Metallica-t megkérdőjelezni úgy általában nem egy okos dolog. Megint törnek fel és készen állnak egy új küzdelemre. Ez elég lenyűgöző. Voltam már köztük, rajtuk kívül, aztán megint vissza… (nevet) Érted, láttam már őket minden szemszögből. Tiszteletre méltóak. Igen, láttam az előadást. Testvérükként néztem végig. Úgy néztem őket mint támogató néző. Nagyon feldühített a hiányos felszereltség miatti tiszteletlenség. És amikor az este legjobb előadójának, James Hetfield-nek technikai problémákkal kellett szembesülnie, meg tudtam volna ölni valakit. Ez nekem nagyon nem oké.

De nem a mi dolgunk, hogy ők mit csinálnak. Ha szeretnék megragadni a lehetőséget, hogy egy olyan tehetséges előadóval működjenek együtt, mit Lady Gaga, hadd csinálják. Ugyanolyan kaliberűek, mint ő. Lady Gaga szerencsés volt, hogy felléphetett velük. Talán az volt a diadaluk, hogy Lady Gaga és Hetfield is képes volt olyan előadást nyújtani, ami a szupersztároktól elvárt színvonal. Olyan erőteljes előadás volt, amit akkor sem tudtak volna megtervezni, ha hússzor elpróbálják. Fantasztikus volt.

Rob: Igen, amikor rájött, hogy nem működik a mikrofon és elkezdtek egyet közösen használni, az nagyon erőteljes pillanat volt. Egyértelmű volt, hogy két profi áll a színpadon, és akármennyire is forronghatott Hetfield, hogy hiba lépett fel, tudta, hogy az előadás nem állhat meg. Egyetértek, a mikrofonnak működnie kellett volna, hiszen ez egy professzionális televíziós műsor. De kihozták a maximumot a szituációból.

Jason: “Szerintem egy hatalmas fénylő korona született az egészből. Megmutatta az emberek igazi arcát.”

A rajongók által leginkább firtatott kérdés az volt, hogy mi történt Newsted szólóprojektjével.

Rob: Említetted korábbi interjúkban, hogy ez a Newsted dolog végül egy kicsivel több befektetéssel végződött, mint akartad, és már majdnem befejezted. Úgy gondolod, ez olyan dolog lesz, amit nyilvánosságra fogsz hozni? Vagy inkább csak magadnak csinálod?

Jason: “Szerintem azért említettem – és ez egy jó összekapcsolódás az előző párbeszéddel a csapatról és a szólóügyről, nekem egy teljesen új terület volt ez, hogy a saját nevemmel kezdjek projektet, amit én vezetek, a saját hangommal, és ez nagyszerű volt.

Annyi, hogy volt egy pár dolog, ami egyszerűen ennyi pénzbe került. Inkább pszichésen tett próbára, hogy megbízzak az emberekben, akik meg akartak segíteni, majd leléptek, mert más projektjeik miatt nem fért bele nekik. Szóval volt egy belső harcom is, amit nem feltétlenül szeretnék megosztani és nem is érdekes, de sok köze van a projekthez. Minden penny megéri, amit beleteszek, hogy játszhassam az embereknek a saját zenémet a világ körül, nekem ez nagy dolog volt. Még 30 év zenei karrier után is nagy dolog.

Több volt, mint győzelem. Ez egy tivornya, aminek pont így kellett történnie, ami a menedzsmentet, a pénzt illeti és mindent, amit nem tudunk kontrollálni. Ha sokáig játszol egy nagy bandában, hozzászoksz az ott támasztott feltételekhez, szabályokhoz, normákhoz. Szóval ha bizonyos idő után visszatérsz, nagyon jól esik a tisztelet. De hatalmas különbség van az akkori, sikeres bandában való részvételem és a mostani zenei helyzet között. Mindezt most meg kell tanulnom, egy új világ még akkor is, ha már régóta benne vagyok.”

Rob: Igaz. Más szintről van most szó, és a kompromisszumok, amiket hoznod kéne a sikerhez, nem olyan nevetségesek.

Jason: “Igen! Nem arról van szó, hogy ne játszanék szívesen bárhol bárkinek, legyen szó 200 vagy 20.000 emberről vagy 40.000-ről egy fesztiválon. Mind oké, én csak azt akartam, hogy minden jól süljön el, hogy minden rendben legyen a bandámmal. A becsületesség fontos és tisztelet is kell magad felé, szóval vigyázni kell ezzel. Ez egy nagyon fontos dolog.”

A teljes beszélgetést a linkre kattintva tudod meghallgatni MP3 formátumban.

// //