TATIANA SHMAYLYUK: “Nincs semmi garancia a jövőnket illetően”

Jinjer énekesnőjének, Tatiana Shmaylyuk-nak a rajongók által különböző felületeken beküldött kérdéseket tettek fel. Íme pár érdekes pont ezek közül:

Gyakran jelennek meg élő felvételeid reakció videókban. Megnézed ezeket, és ha igen, mit vonsz le belőlük?

TatianaNem, sosem nézem meg őket. Nem hinném, hogy őszinték lennének, mert szerintem egy lefilmezett reakció sohasem az első reakció, hanem a második, hiszen a készítő már látta a videót, mielőtt eldöntötte, hogy “oké, akkor reagálok rá még egyszer, de most kamera előtt”. Egyszerűen nem hiszem el. Csak a megtekintések miatt csinálják, mint mindig.

Kik a zenei inspirációid? 

Tatiana: Ah, fenébe, az inspirációim… Nagyon sok van, olyan sok, ahány műfajt hallgatok. Amy WinehouseBob Marley… Sokáig tartana felsorolni őket.

Mi a legnagyobb kihívás egy Jinjer-album felvételekor?

TatianaA legnagyobb kihívás az idő hiánya, az időbeosztás. A Macro stúdiózásakor egy dalt annak felvétele előtti napon írtam meg. Szóval az agyam mosott rongy volt utána, szörnyű volt és nagyon stresszes. Néha amikor megyek a stúdióba, csak egy fél számom van kész. Számomra ez a legnagyobb kihívás, amikor nem vagyok kész, de mégis megcsinálom a dolgom.

Hogy tud egy fiatal banda berobbanni és fő időpontokban játszani fesztiválokon? 

Tatiana: Hogy tud? Nem tudom! Ha te tudod, mondd el. Komolyan, mi még mindig játszunk délután háromkor is, ami a lehető legkorábbi időpont, amikor nagyszínpadon játszhatsz. Mi még nem tartunk ott. Még sosem voltunk olyan pozícióban, amikor a headliner előtt játszottunk, vagy legalábbis nem emlékszem. A Hell In Heaven fesztiválon Mexikóban viszont megtörtént: egy csomó banda nem akart eljönni a COVID miatt, úgyhogy mi lettünk a headliner. Ez a legnagyobb dolog – 50 évesen majd megkapod a headliner időpontokat.

Ha már fesztiválokról van szó – most jelentettek be titeket a Hellfest-en! Még ha 2021 nagyon nehezen belátható is, milyen érzseid vannak ezzel kapcsolatban? Izgatott vagy miatta?

Tatiana: Fogalmam sincs! Ha ha ha! Reménykedem benne, szurkolok nagyon. Nemrég láttam egy mémet Instagramon, ami így szólt: “Megkérdeztem az orvosomat, hogy mikor ér véget a járvány, és azt felelte, ‘Honnan tudjam? Én orvos vagyok, nem politikus”. Szóval ki tudja? Ez az év azt bizonyítja, nekem, hogy sosem lehetünk biztosak a jövőnkben, nincs rá garancia. A holnapban sem lehetsz biztos, úgyhogy nem tervezel. Alapvetően így élek. Nem szeretek tervezni, de minden, amit a bandával tervezünk, vagy amit a világ összes bandája tervez, remélem, hogy megvalósul!

Vannak kedvenc helyszíneid?

Tatiana: Sok nagyszerű, csúcsminőségű helyszínre emlékszem Németországban. Legyen nagy backstage, talán zuhanyzó, jó catering és felszereltség.

Sok szuper tetkód van. Melyik a legújabb? Van kedvenced közülük vagy olyan, ami különleges jelentéssel bír?

Tatiana: A legújabb, ami a nyakamon van. Nincs egyiknek sem speciális jelentése. Talán az Amy Winehouse-osnak vagy a Frida Kahlo-snak…

Melyik fájt a legjobban?

Tatiana: Azt hiszem, az egyik legfájdalmasabb a lábamon volt, egy koi ponty. Az fájt. És a hasamon lévő is, szerintem az volt a legfájdalmasabb. Nagyon sok fájdalomcsillapítót tett rá a tetováló művész, de nem használt. Leizzadtam, grimaszoltam, szörnyű volt, és még mindig lenne mit javítani rajta, de erre már nem fog sor kerülni. Úgy hagyom, ahogy van.

A feleségem kérdezi, hogy mennyi időbe telt elsajátítani a hörgést, imádja, hogy milyen erőteljesen szól. 

Tatiana: Kitartó munka, gyakorlás, ahogy az élet bármely területén. Hogyha el akarsz sajátítani egy ilyen dolgot, annak nincs titka. A kulcs csupán csak a munka, tanulás és gyakorlás. Ennyi. Ez nem titok.

Voltak olyan részei a tanulásnak, amik kifejezetten nehezek voltak?

Tatiana: Sajnos időről időre változik a technikám. Úgy 10 évvel ezelőtt nagyon jó volt. De néha elfelejtem, hogy kell csinálni, máskor nagyjából emlékszem, de aztán teljesen máshogy szól. Baromi nehéz! A legnehezebb dolog a screaming.

Mi álmaid kollaborációja? 

Tatiana: Sajnos a legtöbb énekes, akivel szeretnék együttműködni, már meghalt… de szívesen énekelnék Chino Moreno-val a Deftones-ból vagy Randy Blythe-tal a Lamb of God-ból,  Joe Duplantier-vel a Gojira-ból. Oh, és Mikael Åkerfeldt-tel az Opeth-ből. Ő lehetne az első a listán.

Van nem-metal kollaboráció is, amiben részt vennél?

Tatiana: Oh, igen! P!nk, és mindig is szerettem volna énekelni Gwen Stefani-val, de amikor még a No Doubt tagja volt. Az rock volt… meg minden… nem tartom metalnak.

Gondolod, hogy a metal szcéna jól fogadna egy nem-metal kollaborációt?

Tatiana: Nem vagyok híve a kollaborációknak. Nem lehetsz bennük teljesen szabad, vagy te hívsz valakit, hogy énekelje a te dalodat, vagy más hív téged, hogy énekeld az ő dalát. A te hangod szerepel benne, de a te hangod, amit ők kontrollálnak, szóval nehéz. Nem szeretem a kollaboráció elvét, hacsak nem valami tényleg nagyon jó születik belőle, amiben mindegyik fél kihozza magából a maximumot, és az egyéniségét is beleteszi. Oh, és még egy énekes, akivel szívesen működnék együtt, az Maynard James Keenan Tool-ból. Chino és Maynard duettje, a Passenger, az tökéletes. Mindkettőjüket fel lehet ismerni, és a saját stílusukban éneklik a részüket. De általánosságban nem szeretem a kollaboráció gondolatát.

Forrás: Loudersound.com