fbpx

Szvirida András mesélt legújabb lemezének, az Abiogenesis dalairól

András egy igazán sok oldalú zenész/zeneszerző, zenei irányvonala a progresszív rock/metal és az ambient. Fő projectje az Andras Szvirida szólóproject – amiben eddig két EP jelent meg, az “Outrage” (2018) és az “Abiogenesis” (2020) Progressive Metal/Art rock stílusban, ez utóbbit mutatjuk be nektek most amit végig is hallgathattok.

András mesélt nekünk az új kislemez dalairól:

01. Abiogenesis:“Az abiogenezis vagy az élet keletkezése az a természetes folyamat, amely során élettelen anyagokból (…) élő szervezetek jönnek létre. Az élettelen és az élő közötti átmenet nem egyetlen esemény hatására történt, hanem a fokozódó komplexitás hosszú, fokozatos folyamata volt.” /Wikipedia/ A nyitószám gyakorlatilag az ősrobannást és az utána lezajlódó folyamatokat mutatja be egészen az ember megjelenéséig a földön.Különösebb misztérium nem övezi a dalt, ez leginkább egy kirándulás, amire kalauzol és hívja meg hallgatója fantáziáját egy színekkel és eseményekkel teli útazásra.Érdekesség a dal írása kapcsán, hogy a nyitány a szám megírása után több hónappal készült csak el. Rengeteg ötlet sorakozott fel addig, de egyik sem nyerte el teljes mértékben a tetszésemet, majd egy szombati napon 2 óra alatt kész lett.

02. Human (Ember) A “Human” c. dal az ember megjelenését a földön hivatott bemutatni.A dalba igyekeztem az általam ismerni vélt emberi tulajdonságok nagy részét beleszőni. Van benne barátság, kedvesség, könyörület, szenvedély, de ugyanúgy benne van a pusztítás, düh, féltékenység, harag is.

03. Distorted Sense Of Self (Torz Öntudat) A cím egyik jellemző tünete a Borderline szindrómának. “…főként a hangulat szélsőséges ingadozásával, önkárosító tünetekkel és kínzó érzelmi állapotokkal járó tünetegyüttes, valamint a személyközi kapcsolatok, és az énkép/én-identitás instabilitásával jellemezhető súlyos személyiségzavar” /Wikipedia/ Azon kívül több magyarázatra nem szorul szerintem a dal, hogy az ember folyamatosan alakuló létezését mutatja be, földi megjelenését követően.

04. Submergence (Alámerülés) A művészettörténelem órákat nagyon szerettem. Egyik órán, amikor a Róma művészetéről tanultunk, tanárom részletesebben belement a történetmesélésbe,és sajátságos módon hasonlóképen fogalmazott: “Amikor Róma gazdaságilag a csúcson volt, de morálisan a béka feneke alatt, akkor gyengült le igazán és esett szét nem sokkal később”.A dal ebben a koncepcióban íródott és az emberiség morális helyzetét hivatott bemutatni. Beszélnem kellene erről? Nem tudom. Azt hiszem, hogy a szám alternatív címe akár az “Öntudatlan Tudatosság” is lehetne. Ja, hogy ezzel nem segítettem?…A művészi kép mindenesetre egy alámerülés. Alámerülés a szennybe és alámerülés a gyönyörökbe is, a mérleg pedig kiakad közben.

05. Cain (Káin) Káint nem kell senkinek sem bemutatnom, vallási felekezettől függetlenül hívő/hitetlen, egyaránt ismeri Káin és Ábel történetét.Ebben a dalban Káin haragja és féltékenysége az összes ember szimbólumát képezi. Dallamok szándékosan dühösek, olykor cinikusak, úgy is mondhatnám, hogy bűnösek.Serga Kasinec zseniális torokéneke pedig segít még mélyebbre süllyedni a dalban, mintegy belepaszíroz a fenti ecsetelt hangulatba.Az album koncepcióját illetően ennél a számnál értünk el a mélypontra.

06. The Disappointed God (A Csalódott Isten) Magyarázatra nem szorul a dal, Isten csalódottságát mutatja be az emberiséggel kapcsolatban.

07. Heritage (Örökség) Elképzelésem szerint ennél a dalnál érkeztünk meg a jelenbe. Itt vagyunk a saját örökségünkben a földön, minden magunkra hagyott örömmel, boldogsággal, és az összes bűnnel, haraggal összezárva.A szám az előbb felsoroltakkal foglalkozik és mutatja be azokat. Talán sikerült hangsúlyt fektetnem arra, hogy miben látom a jövőt és felelősségünket, de ezt nem szeretném leírni.Remélem, sikerült kellően szimbolizálnom.

 

 

 

Linkek:

YouTube: https://www.youtube.com/c/andrasszvirida
Facebook: https://www.facebook.com/outlawsparrowmusic
Instagram: https://www.instagram.com/andras_szvirida/
Bandcamp: https://szvirida.bandcamp.com/
https://www.gocguitars.com/andrasszvirida
https://mercuriall.com/cms/node/7A

 

// //