fbpx

Szexuális zaklatásokért felelős JOHN FINBERG koncertszervező?

Miután a Metal Sucks lehozott egy cikket John Finberg metal koncertszervezőről, a vele dolgozó zenekarok azonnali hatállyal megváltak tőle. Még az Iced Earth és a Hammerfall is. A finn szimfonikus metál Nightwish is közölt egy határozott kijelentést, miszerint eltávolodnak ügynöküktől.

Nightwish felfüggesztette az együttműködést Mr. Finberg-gel, valamint mindennemű kapcsolatot megszüntetett vele és társaival” – írta a zenekar Facebook oldalán. A bejegyzést a Nightwish és a Til Dawn They Count, a zenekar managementjének nevében tették ki.

Finberg kirúgásának sokkal hamarabb be kellett volna következnie, ugyanis nyílt titok volt évek óta a heavy metal szcénában, hogy miket művel. Ennek ellenére senki nem tett semmit az áldozatok védelme érdekében.

Azonban nem újkeletű, hogy zenekarok megszüntetik Finberg alkalmazását. Az Epica ezt nyilatkozta a Metal Sucks cikke nyomán: “A kollégáink mellett állunk a zaklatás, rasszizmus és szexizmus ellen a zeneiparbanés az egész világon általánosan. Finberg etikátlan magatartása miatt 2014-ben befejeztük a vele való munkát.

De ki is az a John Finberg?

First World Talent, egy booking cég tulajdonosa, ami azért felel, hogy helyi és független metal bandák számára biztosítson koncerthelyszíneket. Észak-Amerikába is szerveztek koncerteket jól ismert európai metal zenekarok számára, mint a Nightwish vagy az Epica. A hozzájuk hasonló bandák Európában hatalmas karriert futottak be, ámde Amerikában kevéssé ismertek. Míg a Nightwish Európában teltházas turnékkal dicsekedhet, az USA-ban csak kisebb helyszíneken játszanak a fesztiválszezonok között.

A nemzetközileg ismert metal zenekarokkal való együttműködés hatalmat adott John Finberg-nek, amit a bandák és a koncertlátogatók szerint arra használt fel, hogy nőket zaklasson és keresztbe tegyen a bandák karrierjének.

Metal Sucks sok koncertlátogató élményeiről számolt be, melyek szerint Finberg szexuálisan zaklatta őket, még egy ital bedrogozásáig is elment. Egy Jennifer nevű nő, akit meghívtak a VIP erkélyre az egyik rendezvényen, azt nyilatkozta, hogy emlékei szerint Finberg egy olyan italt kínált neki, amitől aztán elájult: “Semmire nem emlékszem, ami aznap este történt. Ott voltam, az egyik pillanatban még teljesen jól voltam, majd kicsivel később már fogalmam sincs róla, mi történt azután.” Az éjszakát a kórházban töltötte.

Jennifer testvére, Anthony megerősítette a történteket. Ő is ott volt, és emlékszik, hogy Finberg egyre italokat szolgált fel a húgának. “Elmondták, hogy John lenyomta a torkomon az üveget. Nem voltam tudatomnál, nem tudtam, hogy ez történt. Tiszta vodkát öntött a számba” – mondta Jennifer.

Nem ők voltak az egyetlen áldozatai Finberg zaklatásainak. Amy egy Ministry koncerten volt, amiből arra emlékszik vissza, hogy Finberg erőszakkal itatja. Aztán megpróbálta elcsábítani. “Azt mondta, ha lefekszem vele, elvisz a következő Nightwish turnéra, ahol merch-eznem kellett volna, ő pedig mindent fizetett volna és mindent elintézett volna nekem.

Amikor Amy visszautasította az ajánlatot, John napi 15 üzenetet küldött neki. Az egyikben megfenyegette: “Egyszer azt mondta, kinyomozza, hol dolgozom és megmondja a főnökömnek, hogy borzalmas ember vagyok.

Többeket is megfenyegetett Finberg, azonban az áldozatok azt kérték a Metal Sucks-tól, hogy a nevüket ne közöljék, ugyanis félnek, hogy Finberg tönkreteszi a karrierjüket.

A Bonded by Blood zenekar legutóbbi koncertje is szexuális zaklatásba torkollott. Amikor Finberg meghallotta, hogy a zenekar gúnyt űz belőle, az énekes, Mauro Gonzales elmondása szerint John megvillantotta a nemi szervét a bandának. Amikor fel akarták jelenteni, megfenyegette a zenekart, hogy ha bárkinek egy szót is szólnak erről, vége a karrierjüknek.

Brandley Lawrence, egy ismert metal banda tagja elmondta, hogy Finberg közölte velük az első találkozáskor, hogy ha szereznek neki egy lányt a közönségből, aki orálisan kényezteti a következő három órában, nagy turnéra viszi őket.

A helyzet csak rosszabbodott, amikor egy női tag is került Lawrence zenekarába. Finberg megkérdezte a managerüket, hogy az új énekesnőnek lenne-e kedve “privát vakációra” menni vele, hogy “üzleti lehetőségeket” vitathassanak meg.

Az egyik oka annak, hogy nem igazán szólalt még fel senki ez ügyben, hogy félnek a munkájuk elvesztésétől, attól, hogy Finberg elhíresztel róluk valamit, ugyanis ehhez megvan a hatalma. Több, a zeneiparban dolgozó nő is megerősítette, hogy Finberg viselkedése régóta nyílt titok. Azt mondták, mindenki tudja, hogy így viselkedik, több lánnyal is így járt el, Jennifer több sztorit is hallott.

Vajon hogy történhetett meg, hogy Finbergnek ezidáig, ennyi éven keresztül ilyen nagy hatalma legyen a zeneiparban?

// //