fbpx

Szerdán indul a Fekete Zaj Fesztivál!

Hogy miért is szeretjük a Fekete Zaj Fesztivált? Ezt könnyű elmondani. Az itthoni fesztiválok közül kiemelkedik nem csak a speciális helyszínnek köszönhetően, bár kétségtelen hogy a Mátra tökéletes környezetet biztosít a szórakozáshoz, a kikapcsolódásra vagy akár a túrázáshoz is. A mostani helyzet és körülmények még vonzóbbá teszik ezt a 3 napos rendezvényt, egyrészt egészségügyi szempontból mert nem zsúfolt és a megfelelő távolságtartás könnyen betartható, másrészt a sok elmaradt fesztivál miatt nincs sok lehetőség a szórakozásra.

A lineup metal szempontból nagyon erős, rengeteg olyan zenekar lép fel akikről már sokat olvashattál nálunk az oldalon, mint pl a Sear Bliss, Needless, Kill With Hate, Agregator, Ghostchant, Divided, Ahriman, Angerseed, Zivatar vagy a Boru stb. Jegyeket még találtok, ahogy még szállást is, a szervezők mindenről gondoskodtak amire szükségetek lehet vagy egészségetek védelmére szolgál. Készpénz nélküli fizetés, fertőtlenítők, buszjáratok, szabadidős programok minden adott ahhoz hogy pár napra kikapcsolódjatok és egy kicsit elfelejtsük az idei év összes nyűgjét-baját. Részleteket a lineup alatt el tudjátok olvasni, aztán tali a pultoknál!

Augusztus 19-én kezdődik és négy napon át várja a komplex zenék kedvelőit a Fekete Zaj Fesztivál az idilli hangulatú Sástó partján, a Mátrában. A rendezvényt a járványhelyzetre való tekintettel kisebb létszámmal és számos óvintézkedés bevezetésével teszik biztonságossá a szervezők. A zenei programokon kívül egyre hangsúlyosabb szerepet kap a színház, az irodalom, a közösségi programok, a túrák, a gaming és a film is.

A korlátozások miatt sok fesztivál elmarad idén, a Fekete Zaj azonban pár fontos intézkedés bevezetése mellett idén is négy napon át dübörög majd a Mátra Kempingben. Bár a fesztivál eddig is alacsonyabb látogatószámmal működött, a hatóságokkal egyeztetve most a tavalyi létszám 75%-a vehet részt az eseményen; a kemping területére összesen 800 főt engednek be a stábbal és a fellépőkkel együtt, míg a Fanyűvő és a Delta színpad előtt egyszerre 500-an tartózkodhatnak. Ennek ellenőrzésére kordonok és egy karszalagba beépített chipes rendszer segítségét veszik igénybe. bejáratnál az érkezők lázát is megmérik, emellett a fesztivál területén kézfertőtlenítő és C-vitamin pontokat is találhatnak a Zajongók. 

A tavaly bevezetett cashless fizetési rendszer idén is működni fog: a fesztiválkarszalagra tetszőleges összeget lehet feltölteni az erre kijelölt feltöltőpontokon, majd azzal bármelyik vendéglátó egységnél vagy boltnál lehet fizetni. A karszalagon maradt egyenleget a távozás előtt vissza lehet kérni a helyszínen, vagy a fesztivál után online. 

https://www.feketezaj.hu/keszpenzmentes-cashless-fizetesi-rendszer

A Zaj a korábbi évekhez hasonlóan a zenei stílusok sokféleségét vonultatja fel, idén rendhagyó módon kizárólag magyar előadókkal. A zenei felhozatal a négy nap alatt egy izgalmas ívet bontakoztat ki: a szerdai nap a rock n’ rollosabb műfajoktól a stoner és a hardcore vonalig jut el, csütörtökön a nosztalgiáé lesz a főszerep, pénteken hangsúlyos indie és post-punk hangulatra lehet majd számítani, az utolsó estén pedig főként a doom és a darálós death metal képviselői lépnek színpadra. A fellépők között találhatjuk többek között a Gustave Tigert, az Entrópia Architektúrát, a VHK-t, a Korai Trancemissiont, a Musica Moraliát, az IDEGEN-t, az Ahrimant és a Lazerpunkot is. 

https://www.feketezaj.hu/napibontas

A fesztiválon idén még hangsúlyosabb szerepet kapnak a nappali összművészeti programok: a képzőművészeti workshopoktól kezdve a kiállításokon és színházi előadásokon át olyan izgalmas programokkal is találkozhatnak a Zajongók, mint a moduláris szintieső vagy a neon installáció, de természetesen az irodalmi és a gaming programok sem maradhatnak ki a felhozatalból. Túrázásra is lesz lehetősége a természet kedvelőinek, a délelőttöket pedig közös jógával indíthatják, akik bemelegítenének a napra.

https://www.feketezaj.hu/off-programok

Hogy az éjszakák se legyenek zajmentesek, a Vittula csapata a zenei programok után beveszi a Delta színpadot és átalakítja Vittula színpaddá: ők lesznek felelősek a hajnalig tartó táncpartikért, de az elektronikán kívül olyan nappali programokkal is készülnek, mint különböző workshopok, tetováló sátor, rádió stream egy skater kultúrát bemutató kollaboráció a Medium Skateshoppal és egyéb művészeti programok. Az első nap afterjén a rock, a metál, a punk, a poszt-punk, az EBM, a coldwave és az elektronika dominál: https://www.facebook.com/events/317091692767255/

Csütörtök éjjel egy izgalmas kollabbal találkozhatnak a Zajongók, átveszi a színpad irányítását ugyanis a Lahmacun radio: https://www.facebook.com/events/581302389218846/

A színpad harmadik estéjét a magyar kísérleti zene legaktívabb kiadója, az EXILES előadói biztosítják: https://www.facebook.com/events/3082464381872421/

A negyedik napot pedig még több elektronikával koronázzák meg, hogy még utoljára bulizhasson egy hatalmasat a közönség: https://www.facebook.com/events/1410938029109935/

A négy nap alatt a Vittula Tetováló Szalonba is várják a betérőket: https://www.facebook.com/events/423662608591982/

A megszokottnál kisebb befogadókapacitás miatt a fesztivál egy családias osztálykirándulásra fog hasonlítani, ezért az Osztálykirándulással közösen egy fesztiváljárat fog közlekedni Budapest és a Zaj között. Minden nap délelőtt 10 órakor indul egy 50 fős busz a Blaha Lujza térről, vissza pedig minden hajnalban fél3-kor lehet majd utazni. A buszúton még italt is kapnak a fesztiválozók, és kvízjátékok teszik még jobbkedvűvé az utazást.

tixa.hu/bp-zaj-jarat-2020

A Fekete Zaj elsődleges célja mindig is a közösségteremtés volt, ezért közösségi támogatói akciót és szociális pályázatot is hirdettek a szervezők. A támogatói akció keretében a 2021-es fesztivál megvalósulását lehet támogatni, illetve bérleteket is fel lehetett ajánlani azoknak, akik a válság miatt nehéz helyzetbe kerültek és anyagi okok miatt nem tudtak volna eljönni a fesztiválra. Ilyen módon 9 bérletre szóló felajánlást kapott a fesztivál, amihez a szervezők hozzátettek még ugyanennyit, így összesen 18 bérlet várja a gazdáját. A bérleteken felül a nyertes pályázók szállást és napi egyszeri étkezést is kapnak. A szociális bérletekre augusztus 17-én 12 óráig lehet pályázni.

https://www.feketezaj.hu/fz/kozossegitamogatas-2020

https://www.feketezaj.hu/szocialis-palyazat

A szervezők fontosnak tartják, hogy a járvány okozta válsághelyzetben a zeneiparban dolgozóknak munkát biztosítsanak, ezért is lesz végül – bár korlátozásokkal – megtartva a fesztivál. Azok felé viszont, akik nem dolgozhatnak a szakmájukban, szeretnék a szolidaritásukat kifejezni, ezért a fesztivál területén fel lesz állítva egy Legyen Zaj installáció; egy madzagháló, amin keresztül post-itek segítségével üzenhetünk valamit azoknak, akik a jelenlegi helyzet miatt nem dolgozhatnak zenei eseményeken.

Fekete Zaj Fesztivál

  1. augusztus 19-22. Mátra, Sástó Kemping

Négynapos bérlet elővételben 08.01.-től 18.990 Ft

Napijegyek elővételben 4990 Ft

https://www.feketezaj.hu/

https://www.facebook.com/feketezaj/

https://www.instagram.com/feketezaj/

https://tixa.hu/feketezaj2020

https://tixa.hu/feketezaj2020_szallas

// //