fbpx

SHARON OSBOURNE szerint a BLACK SABBATH név nem tartozik GEEZER BUTLER-höz és BILL WARD-hoz

Steve-O egy nemrégi podcastjában kérdőre vonta Sharon Osbourne-t, hogy vajon igaz-e az, hogy amikor egy évtizeddel ezelőtt újraalakult a Black Sabbath, az Sharon feltételei mellett történt, ő és férje rendelkeznek a Black Sabbath név fölött, a többi bandatag pedig alkalmazottként szerepelnek a zenekarban. Sharon így felelt: “Majdnem így van, csakhogy a név Ozzy és Tony [Iommi, gitáros] tulajdona, Geezer [Butler, basszusgitáros] és Bill [Ward, dobos] nem birtokolja. Tehát Ozzy és Tony rendelkezik a név fölött mint partnerek a Black Sabbath-ban. Nagyjából igazad van. Ozzy és Tony egyenlőek, ugyanakkor a többi tag kvázi munkatárs.

Ozzy 2009 májusában pert indított Tony ellen, miszerint Iommi jogellenesen a saját tulajdonává tette a nevet egy, a U.S. Patent and Trademark Office-szal (szabadalmi hivatal) folytatott perben. Ozzy 50% jogot követelt Iommi-tól a névből, valamint Tony profitjából is, ami a védjegy használatából adódik. Manhattan-ben a szövetségi bíróság azt is kijelentette, hogy Ozzy emblematikus éneke nagyban hozzájárult a banda elsöprő sikeréhez, hozzátéve, hogy Ozzy nélkül nagyot zuhant a banda népszerűsége.

Andrew DeVore ügyvéd azzal érvelt, hogy Ozzy lemondott minden jogáról a Black Sabbath-védjegyet illetően, amikor 1979-ben kilépett a bandából. 2010-ben Ozzy azt nyilatkozta a The Pulse of Radio-nak, hogy már elcsitult az ügy, és minden rendeződött közte és Iommi között.

Ward jelen volt a Black Sabbath újraalakulásánál több mint 8 éve, majd nem sokkal később távozott is. Arra hivatkozott, hogy igazságtalanok voltak a szerződési feltételek, ám a zenekar többi tagja arról számolt be, hogy Ward fizikailag nem tett eleget az elvárásoknak. Mind a négy eredeti tag jelen volt a 2011-es újraalakulásnál, de Ward távozása után OsbourneIommi és Butler nélküle ment turnéztatni a 13 című albumot.

Ozzy elmondta a The Pulse Of Radio-nak, hogy Ward valójában nem rendelkezett kellő fizikummal, holott a bandában az ő posztja követeli meg ezt legjobban, hiszen ő adja a tempót. Pletykák szerint a Black Sabbath akart vinni a turnéra egy második dobost Ward mellé, hogy megoszthassák a feladatokat – ezt később Iommi meg is erősítette.

// //