Pareidolia címmel jön a Mad Robots negyedik nagylemeze

A 2015 végén megjelent Rat King Racket-et követően egy több alkotói válsággal megspékelt időszak következett, melyben szóba került a zenekar 1 éves szüneteltetése is, mely helyett végül megjelent 2018 tavaszán a Behind Everything című akusztikus EP, mely a zenekar eszköztárának kiszélesítéseként funkcionált. Bár ezután többször adtak maguknak feloszlási határidőt – amennyiben nem sikerül felpörgetniük az alkotási tempójukat – a Pareidolia elkészítése mégis 2 évet vett igénybe. Az elmúlt időszak egyik legnagyobb vesztesége a Mad Robots számára Novaszel Attila (samplerek) távozása a zenekarból. Emberileg az összhang tökéletesen megvolt és meg is lesz mindig, ahogy a barátság sem a zenekarba lépésével kezdődött. Attila fokozatosan elvesztette a lelkesedését és érdeklődését az évek során, az élet fontos dolgai kezdték el lekötni. Mivel nem tudott emiatt elég időt szentelni a zenekarnak, ezért 2020 elején jobbnak látta, ha tiszta helyzetet teremtve kilép.

A hamarosan megjelenő új lemez hangsávjainak felvételét ezúttal is a Rat King Racket lemez óta bevált módon, a stúdiósított próbatermünkben ejtettük meg, Mári Péter (PT) (ének) vezényletével. “A számok jelentős része vázlatszerűen már 2018 végére összeállt, így négy dal zenei alapja már év végén felvételre került, ezúttal hangszerenként külön-külön. Ezután majd egy évre elakadtunk a munkálatokkal, mely kikezdte türelmünket és kitartásunkat, de végül elhatároztuk, hogy ha törik, ha szakad befejezzük a lemezt. 2019 novemberében láttunk ehhez hozzá, december végéig feljátszottuk a maradék öt szám zenei alapjait, melyre előbb felvette az összes zajt és elektronikát, hogy a határidő szorításában párhuzamosan a lemez keverésével készüljenek el végül az énektémák. A keverést és a masteringet a szegedi Miracle Sound stúdióban Vári Gáborra bíztuk.”

“Az alkotási folyamaton mindig próbálunk variálni, hiszen a lehetőségek száma végtelen. Minden új lemez felvétele egy új kaland számunkra, ahol ki tudunk próbálni olyan dolgokat, amiket addig nem. Ezúttal a témaírásban, próbatermi számalkotásban PT gitárral is részt vett, és új szabályként ezúttal minimum összeillő témapárokból indultunk ki. A lemez emiatt is lett változatosabb elődjeinél. Változás még, hogy az elektronikus hangok és dallamok ezúttal szintén PT keze munkáját dícsérik. Az akusztikus kitérőn tanultak is szervesen beilleszkedtek a zenénkbe, aminek eredménye egy az eddigieknél jóval szélesebb dinamikájú album, melybe abszolút újdonságként megérkezett a monumentalitás is. Ettől függetlenül zenénk alapja továbbra is a megszokott Mad Robots kánon, pszichedelikus, dallamos, grooves-os zene, ahol az egyedi utak keresésére és a hangulati, szerkezeti komplexitásra nagy hangsúlyt fektetünk, de mindezt igyekszünk úgy elrejteni, hogy a végeredmény relatív könnyen emészthető legyen laikusoknak, viszont izgalmas és érdekes a zenék világában jártasabb hallgatóknak. Nem mellesleg nekünk is így tetszik, tehát ösztönösen is erre törekszünk.”

Április 2-án érkezik a Mad Robots (korábban Room of the Mad Robots) negyedik stúdióalbuma a Hammerworld Magazin áprilisi mellékleteként, a lemezt felvezető klip a “Peculiar Ways” című számra készült.