fbpx

Munky (Korn): “Nem nagyon nézünk már vissza”

Korn gitárosa James “Munky” Shaffer a kansasi V100 rádiónak nyilatkozott a legutóbbi “The Nothing” című nagylemezük kapcsán. Ne feledjétek, június 9-én élőben is láthatjuk őket a Papp László Sportarénában https://www.facebook.com/events/416773122346664/

Mindig trükkös új lemezt kiadni, mert azt akarod hogy a régi rajongók kedveljék, de új rajongókat is szeretnél toborozni. Úgy érzem részben megtartottuk az egyensúlyt, valamint külön örömmel tölt el látni az új fiatal generációt is a koncerteken, főleg akiket a szüleik hoznak le.

A frontember Jonathan Davis feleségének 2018-as tragikus halála mennyire volt hatással az új albumra?

Majdnem egész 2018-2019-ben dolgoztunk az albumon. Lassan, de biztosan haladtunk. Amikor a felesége elhunyt, vettünk egy körülbelül egy hónapos szünetet. Át kellett néznünk minden anyagot, de úgy éreztünk, hogy nem volt elég súlya az emocionális dalszövegeinek amiket a zenére tett, sok dolgot kellett átírnunk emiatt. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy segítsünk neki az énektémákat is helyrerakni.

Van a zenekarnak archívuma a fel nem használt anyagokból?

Igen. Van egy nagyon régi riffem, melyet hosszú ideig játszottam és csak a “Take a Look in the Mirror” időszakában került felvételre. Ez volt az első dal a lemezen (Did My Time). Állandóan ezt játszottam mindenhol és a producer rám szólt, hogy “hagyd már abba, nem tetszik”, végül egy egész dal lett belőle. Mindent elmentünk, hisz most már egyszerűbb a dolog. El van mentve a számítógépre egy mappába és ennyi. Nem mindig lesz ezekből a riffekből dal, pedig tök jók. Néha csak nem tudjuk, hogy mit kezdjünk velük. Vannak teljes dalok felvéve, melyek ezekben a mappában pihennek. Ha közösen írunk, akkor Korn riff. Ha nem mindenkinek tetszik, akkor az archívumban landol.”

Mit gondolsz, meddig fog menni a zenekar?

“Nem könnyű ez az ipar, főleg a fiatalok játéka. Sokan leteszik a védjegyüket elég korai fázisban a saját hangjukkal, trükkjeikkel, ötleteikkel, ahogyan mi is tettük annak idején. Mi nem nagyon nézünk vissza. Bármit írunk, az Korn-nak fog hangzani, de figyelünk rá, hogy ne legyen olyan mint a régi, valamint nem akarunk már újítani sem. A mában élünk.

Mi a helyzet a koncerteken telefonozásokkal?

“Szerintem ez nem egy megvetendő dolog. Azok, akik nem jutnak el a koncertre mert pl Indiában élnek egy kunyhóban, vagy nincs rá pénzük vagy egyéb forrásuk, azt hiszem nagyszerű. Másrészről, mint zenehallgató csábító bele-belenézni, de csak azért sem fogok. Nem szeretném tudni előre milyen lesz a setlist, vagy a színpadkép. Kell hozzá egy önkontroll.

Milyen háromgyerekes családapaként?

“Ez az a a dolog ami egészségesen tart, egészséges döntéseket tudok hozni ennek hatására. Nagyon hálás vagyok értük.

A teljes podcast itt hallgatható meg:

// //