fbpx

Megjelent a CADAVERES rap/metal EP-je

A Cadaveres tizenöt éve megbízható intézménye az undergroundnak. Sok tagcserén mentek át, ami mindig kritikus pont egy zenekar életében, de Körmiék kiválóan vették az akadályokat és előnyt tudtak kovácsolni az adott helyzetből. A fő irányvonalat ez sosem befolyásolta radikálisan, de a soralbumok közé mindig befértek a kísérletezőbb dolgok is – a nem mellékes Bloodiest projekt mellett – mint az elektro remix album, vagy az akusztikus EP. A zenekarhoz közel állók képben vannak a Mindenkirepper Records néven működő “lemezkiadó” áldásos tevékenységével is. Az utóbbi időben viszonylagos csend vette körül a társaságot, de végre kiderült, hogy az elmúlt hónapokban egy valódi – ahogy ők mondanák – “kazettán” dolgoztak. Nem is keveset és nem is kevesen, hosszú hónapok munkája volt az Ezzel még tartozom. A résztvevők egyszerre el sem férnének egy szokványos méretű fellépésen, még ha a srácok közismerten szeretik is a színpadi tumultust.

Az új EP ismét szélesíti a groove metal palettát, de ezúttal teljesen más receptet követ, mint eddig az eddigi extra kiadványok bármikor. A csapat nem a jól bevált “házi” producer/hangmérnökével, Varga Zolival dolgozott, a részfeladatokban is többen vettek részt. A hangszeres alapokat az 515 stúdióban, Hájer Gergővel vették fel, ami végül a No Silence stúdióban nyerte el végleges formáját. Az éneksávok több helyen készültek párhuzamosan. A dalokat Körmi és NAZ (Majka, Follow The Flow, Oláh Gergő, stb) producelte. A végeredmény egy igazi, modern anyag lett, ami azért ezer szállal kapcsolódik a kilencvenes/kétezres években tomboló rapmetal hullámhoz, tovább gondolva annak legszebb hagyományait.

A hangzás igazi 2020-as kristálytiszta sound, nekem kicsit szokatlan is az eddigi lemezek megszólalásához képest, hiába, öregszem. Az Illúzió erős kezdés a StreetRoyal zenekar közreműködésével (Szabó Gusztáv, Kecskés Roland). A refrénben vokálozik Budavári úr a Don Gattóból, Gabi a Nova Prospectből és a Cada legénység. Az Ezzel még tartozom az Ep slágergyanús dala, ismét a StreetRoyal srácokkal, a refrént Pápai Zsolt viszi, meghozva a Cadaveres-hangulatot. A Cirkusz a személyes kedvencem. Ez egy erőszakosabb tétel, feltolja picit az adrenalint. Rap/hiphop színtéren egyáltalán nem vagyok járatos, de Riddler úr munkásságával azért összefutottam már, igazán szimpatikus és hiteles figura. Ebben a dalban a Beerzebub-os Bogyóval és az Omega Diatribe-os Milánnal az Ep legerősebb darabját hozták össze, élőben nagyon szívesen megnézném. A Seholország szintén Street Royal, a Karma című trackben pedig visszatér Besnyő Gabi, meg Gabó Ádám, a zenekar első énekese is. Bónusz dalként az Ezzel még tartozom akusztikus verziója zárja az Ep-t, ami nyáron valószínűleg sok autóban fog hangosan szólni a piros lámpánál, igazi lazítós, hátradőlős darab.

A keverés és master a No Silence stúdióban készült. Megszólalásban igazodik is a stilisztikai követelményekhez, az erős, penge hangzás elég vastag, de a visszafogott díszítésekkel bőven hagy helyet az énekeseknek. Eltér az eddig megszokott Cadaveres hangzástól, de mindig áldásos dolog a frissülés, illetve stilisztikai követelmény is a magyar nyelvű rap érthetősége. Rockzenei albumokhoz képest rettentő sűrű a szövegelés, kapkodja az ember a fejét a sorok között, és pont emiatt sokszor hallgattatja újra magát az anyag.

Az Ezzel még tartozom bőven elfér a kísérletezést egyáltalán nem nélkülöző Cadaveres életműben, baromi kíváncsi leszek, hogy felbukkan-e majd róla valami a jövendőbeli koncertszezonban, a Cirkuszt mindenképpen követelném a repertoárba!

ÉRTÉKELÉS: 10/10
– Vikomt

Ha nektek is tetszik a Metal.hu shopjában meg tudjátok rendelni a lemezt: https://metal.hu/merch/cadaveres-streetroyal/

// //