fbpx

MARKO HIETALA énekes-basszusgitáros kilépett a NIGHTWISH-ből

2021.1.12-én a Nightwish Facebook oldalán közleményben jelentették be, hogy Marko Hietala, aki 2002 óta a finn szimfonikus/dallamos/power metal bandában énekelt és basszusgitározott, személyes okokra hivatkozva elhagyja a bandát. Az 55 éves zenész depresszióra, kiégésre, és a zeneiparral kapcsolatos problémákra hivatkozva vonul vissza teljesen a közéletből. Alább látható a hivatalos nyilatkozata magyarra fordítva:

Kedves emberek. Otthagyom a Nightwisht és a közéletet.

Már több éve nem éreztem úgy, hogy megerősítést kapnék az élettől. Streaming szolgáltató nagyágyúk 9/5-ig tartó robotolást várnak el művészektől, akiknek inspirációra van szükségük a munkához, miközben a bevételeket teljesen igazságtalanul osztják el. Még maguk között a művészek között is. Mi vagyunk a zeneipar banánköztársasága. A legnagyobb promoterek még a saját merch-ünkből is százalékokat sajtolnak ki, miközben osztalékokat fizetnek a Közel-Keleten. Úgy tűnik, bizonyos teokráciák elvehetik a pénzt az olyan bandáktól, akik olyan zenét jászanak, amikért egyébként ott lefejezés, vagy bebörtönzés járna, és még csak nem is tűnnek álszenteknek. Csak hogy egy pár példát mondjak..

Az előző évben kénytelen voltam otthonmaradni és gondolkodni. És azon találtam magam, hogy nagyon kiábrándultam ebből az egészből. Felismertem, hogy szükségem van a megerősítésre. Ahhoz, hogy írjak, énekeljek és játsszak, új okokat és inspirációkat kell találnom, a saját kis kuckómat, egy “My Walden”-t, hogy úgy mondjam. És a könyvemben is leírom, hogy krónikus depresszióval küzdök. Veszélyes folytatnom magamra, és a körülöttem lévőkre nézve is. Volt nem egy elég sötét gondolatom mostanság… Ne aggódjatok, jól vagyok. Van két fiam, feleségem, a többi családtagom, barátaim, egy kutyám, és sok szeretet vesz körül.

És nem hiszem, hogy örökre eltűnnék.

A nap szava az összeesküvés-elmélet. Azoknak, akik szeretik az ilyesmit, elmondanám, hogy most lesz az 55. születésnapom január 14-én, és úgy érzem, ledolgoztam a magamét már. Például Tuomast okolni az egészért meglehetősen sértő lenne az ő és az én szabad gondolkodásomra is. Ez mindannyiunk számára egy nagyon szomorú dolog. Kérlek, ne bocsátkozzatok ilyesmibe.

De így legalább tudni fogjuk, ha valaki mégis szándékosan ilyen elméletekbe bocsátkozna.

Van egy pár dolog, amit elterveztem 2021-ben, amit még megvalósítok. Ezeket leszámítva arra kérlek titeket és a médiát, bandákat, művészi projekteket, hogy ne kérdezzenek semmit és ne kérjenek fel semmire idén. Most újra fel kell találnom magamat. Remélem, 2022-ben már mesélhetek nektek róla. De ne vegyétek ígéretnek.

Sajnálom, hogy így történt.

Marko Hietala

Utóirat: Tony Iommi kivételt képez a “ne keressetek fel” alól. A gyerekkori hősömre bármikor lesz időm.

Minden jót kívánunk Markonak!

 

// //