fbpx

LOVECROSE – Minden Lángol

ELŐADÓ: LOVECROSE
ALBUM: Minden Lángol
SZÁRMAZÁS: Magyarország
MEGJELENÉS ÉVE: 2020
STÍLUS: Metalcore
HONLAP: https://www.facebook.com/lovecroseband
ÉRTÉKELÉS: 10/9

Igaz, kicsit megkéseve érkezik ez a kritika, de még az évvégi értékelések előtt mindéképp szerettem volna leírni a véleményem erről a zenekarról és albumról. Történt ugyanis, hogy már jó pár cikket és interjút készítettünk a srácokkal, de őszintén szólva én még elég kiforratlannak tartottam a produkciójukat. Szerencsére a zenekar egyik tagja, akivel időről időre összefutottam koncerteken, illetve itatókban, mindig tájékoztatott a banda aktuális helyzetéről, tevékenységéről. Amit persze szívesen vettem, hiszen attól, hogy kiforratlannak tartottam a zenekart, és annyira nem ragadott meg az első albumuk, még úgyis hatalmas potenciált éreztem az elképzelésükben. Évezred elei metalcore, modern elemekkel? Nálam ezzel amúgy sem lehet túlságosan mellélőni, de  hogy még emellé a zenekar elkezdte kinőni a gyerekbetegségeit is…! És nem is akárhogy, amire a legjobb bizonyíték a nemrég megjelent, Minden Lángol című albumuk. Számomra piszok váratlanul toppant be, hatalmasat szólt, letépte az arcom, és simán az év legjobb albumai közé repült. Hazai fronton meg pláne. Nem állítom azt, hogy ez az út vége, és a LOVECROSE elérte a csúcsát, mert mindig van hova fejlődni (erről mindjárt), de az vitathatatlan, hogy az év egyik legnagyobb meglepetése számomra ez az album.

Akik követték a zenekart, vagy éppen minket, azok már korábban találkozhattak a Nyughatatlan című dallal, ami a Minden Lángol előfutára volt az év elején. Ráadásul egy pofás videót is kapott, ami azért elővetítette, hogy ebbe az albumba aztán mindent beleraknak a srácok. Nem túl meglepő, de ez így is történt, sőt még annál is többet kaptunk, mint eleinte sejteni lehetett. Igazából már maga a Nyughatatlan is tökéletesen körbeírja azt az ösvényt, amit a LOVECROSE magának választott, és egy kicsit kiszélesített. Ha egy lépés távolságból hallgatjuk a számot, akkor hamar feltűnhet, hogy az alapelképzelés azt szándékozik prezentálni, hogy miképp lehet egyesíteni a metalcore két vonalát. A modernebb hangzással operáló, közönségbarátabb-éneklős refrénes, technikás riffekkel tűzdelt témákat ütköztetik az igazi kétezres évek eleji “tesztoszteron-metálra” jellemző erőteljes darálással. Ez a fúzió tökéletesen magába foglalja az elmúlt húsz év két végpontjára jellemző stílusjegyeket a metalcore-on belül, és egy olyan végeredményt képez, ami a hazai pályán igen ritka kincs. No persze ehhez elengedhetetlen fegyvertény, hogy rengeteget fejlődött technikailag a zenekar, akár egyénekre levetítve is. A Nyughatatlanban minden téren észrevehető ez az evolúció. A vokálok sokkal tisztábbak, erőteljesebbek és kidolgozattabbak, a gitártémák végtelenül technikásak és fülbemászóak, a dob pedig olyan dübörgést ad az egész alá, hogy pillanatok alatt letépi az arcod.

Hasonló logika alapján készülhetett a Árulás is, a TALES OF EVENING-ből ismert Dudás Ivett közreműködésével, mert itt is nyomonkövethetőek a fent említett tényezők. Úgy gondolom, hogy ez a szám az, amit lehet a haveroknak mutogatni, ha röviden és tömören szeretnéd bemutatni a zenekar munkásságát. Biztos találnak benne olyan elemet, ami ínyükre való, hiszen annyi féle- fajta elemet szuszakoltak ebbe a dalba is. Tökéletes megoldás született promóciós célokra az Árulással, mégsem kelt mesterkélt műmetál benyomást hallgatás közben. Van itt dallamos riff, női ének, hörgés-óbégatás, verekedős breakdown, és fejrázós refrén. Telitalálat. Azt azért még külön megemlíteném, Ivett tökéletesen hozza a tőle elvárt szintet, és nem tűnik komfortzónán kívülinek részéről a keményebb zúzás. Szívesen látnám őt egy hasonló, a TALES OF EVENING stílusától kicsit távolabb eső projectben is. Mint például Sopronban. Viszont azt így külön, kisbetűvel megjegyezném, hogy Youtube barátunk valamiért nagyon be van rúgva, ha hangzásról van szó, tehát jobban ajánlom a dal, és az úgy az egész album hallgatását más platformon, leginkább Spotify-on, a jobb hangzás érdekében.

Igazából nem is tudom, ezen kívül még melyik dalokat lenne érdemes bemutatni egy ilyen kritikában, mert megannyi érdekesség, kreativitás és zseni megoldás van a lemezen, hogy butaság lenne egyet-egyet kiemelni a teljes albumról. Illetve ez így nem teljesen igaz. Van ez a Felkavar című nóta… Eszem ágában sincs lehúzni, mert tök érthető, hogy kell egy albumra egy lassú, dallamos szercsi-lávcsi / eretvágós dal is, amit mondjuk tökéletesen sikerült is megvalósítani. Zeneileg, technikailag teljesen rendben van, nem is szándékom belekötni, de basszus… Olyan brutális módon megakasztja és tökönrúgja az egész albumra jellemző esztelen pörgést és fejrázást, hogy komolyan mi a f… Szerény véleményem szerint ez a dal jobban mutatott volna a lemez utolsó dalaként, egy hosszabb outroval, ami nyugisan lezárja ezt a negyven percnyi csodát.

https://www.youtube.com/watch?v=bx_q0LiGDqw

Mint említettem, ez az album ötvözi a metalcore két főbb vállfajának a sajátosságait. Nos, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem véletlenül ennyire jól felismerhető ez a két vonulat a dalok felépítésében. Néhány számban jól kihallható, hogy éppen melyik kedvenctől származik az inspiráció, és mely bandák stílusjegyeit szeretnék a srácok felturbózni a saját szájízük szerint. Jó látni, hogy idehaza vannak még zenekarok, akik szeretnék továbbvinni az As I Lay Dying, Killswitch Engage és az August Burns Red örökségét.

Összességében azt kell, hogy mondjam, a Minden lángol az év egyik legnagyobb meglepetése, mitöbb, elég jó esélyekkel indul az év hazai albuma címért. Komolyan ajánlom mindenkinek ezt az albumot, mert nagyon sokoldalú. Aki szereti a metalcore-t, annak biztosan ez sem okoz csalódást. Aki még ismerkedik a stílussal, annak nem is lehetne jobb belépője ebbe a világba, de ha csak vájtfülű zenebuzi vagy, akkor is érdemes végigpörgetni, mert iskolapéldája annak, hogy mennyit lehet fejlődni pár év alatt, ha tényleg beleteszel apait, anyait. Kifejezetten várom, hogy lássam a bandát élőben is, mert ha ezt a fejlődést az élő előadásban is sikerült elérni, akkor LOVECROSE rátért az egyenes útra a nagyszínpad felé.

// //