fbpx

Lakat a szájon videóklip a Hiinaar-tól

A tavaly megjelent Hiinaar albumról elkészült a második videó, a Lakat a szájon című dalra. A szöveget Vörös András (Ørdøg, Diabolus In Musica) írta és énekelte fel, a zenét Veres Gábor (WMD, a Hiinaar-ban pedig gitár és basszusgitár), közreműködött harsonán Pál Zoltán (Sear Bliss), a gitárszólót pedig John Novak játszotta fel.

Veres Gábor
“Ez a dal készült el a legnehezebben az összes közül, mindenki épp nagyon aktív volt a saját zenekarával, de megérte váratni miatta a megjelenést. Örömzene lévén tét nélkül, mindenki akkor tett hozzá valamit, amikor ráért. Az utolsó néhány hét stresszesen telt, mert egy vírus betámadta a gépet, amin készült az album, de szerencsére kitartott a master befejezéséig. A zenei alap nekem fejben Morricone világa doom-felfogásban, amire a többiek is rátettek egy lapáttal.
A videót Tölcséry Gergő ötlete alapján készítettem el a Fortepan archívumából. Vörös Andris egy Ady-utalást tett a refrénbe, és a korabeli képekből állítottam össze egy történetet, ami az első világháború kezdetéről szól. A klip is sokáig készült, mert ahogy a felvételek, keverés, borító, és az előző videó, ez is 100% DIY alapon történt.”

Vörös András
“Azt talán mondani sem kell, mennyire megtisztelő volt a felkérés, már akkor lehetett sejteni, hogy ez valami nagyon egyedi és izgalmas ügy lesz, amikor a zenét még nem is hallottam. És aztán megérkezett hozzá a dal is, olyan erős hangulattal, hogy szinte gondolkodni sem kellett, azonnal jöttek a képek a fejemben, amiket már csak valahogy szavakba kellett önteni. Külön öröm, hogy PZ-vel szerepelhetek együtt, mert amikor vagy húsz éve először láttam a Sear Blisst Kisvárdán egy fesztiválon, és kikerekedett szemmel néztem, hogy ez az ember mit csinál ott azzal a hangszerrel, bármit gondoltam volna, csak azt nem, hogy egyszer még közös dalunk is lesz. Hát tessék, lett. Köszönöm, büszke vagyok rá, hogy részt vehettem benne.”

Pál Zoltán videokommentárja:

A XIX album végighallgatható itt:
https://hiinaar.bandcamp.com/album/xix

// //