fbpx

KIRK HAMMETT elmagyarázta, hogy lett olyan technikás a METALLICA …And Justice For All albuma

Még a Master of Puppets című albumhoz képest is nagyon technikásra és progresszívra sikerült a Metallica 1988-ban kiadott …And Justice For All névre hallgató lemeze. A gitáros Kirk Hammett magyarázatot adott a jelenségre egy nemrégi Gibson Icons dokumentumfilmben, miszerint a banda egyszerűen a topon volt a játékuk tekintetében.

Hammett elmondása szerint akkoriban a Metallica olyan sokat turnézott a Master of Puppets albummal, hogy csúcsteljesítménnyel tudták megírni az …And Justice For All-t. A gitáros azt is elmondta, hogy amikor látta az MTV-VJ reakcióját a One című videoklipjükre, tudta, hogy valami különlegeset sikerült alkotniuk.

A ’80-as évek végén a zenei kultúra a zenei tudás felé vette az irányt, és hogy ki mennyire jártas a hangszerén való játékban, és mennyire virtuóz a technikája. Nagy hangsúlyt fektettek ezekre, és sok gitáros adott ki nagy sikereket elérő instrumentális lemezeket.

A bandában való zenélés bővült az MTV-vel és azzal, hogy tudj játszani a hangszereden. Szóval szerintem ez befolyásolt minket, meg akartuk mutatni, hogy mit tudunk, és hogy mennyire progresszívek tudunk lenni.

A Master of Puppets albumunk után azt gondoltuk, wow, ez olyan technikás, amilyen csak lehet. Akkor a zeneiségünkben annyira voltunk technikásak, amennyire csak tudtunk, de meg akartuk mutatni, hogy még többre is képesek vagyunk. Ez volt a dalírásunk koncepciója.

És a riffek, az Ozzy turnén való részvételünk után, majd a headliner koncertjeink után, elkezdtük kihasználni annak az előnyeit, hogy amikor turnén vagy, megnőnek a játszási képességeid – 100%-on játszottunk, és egyszer csak kipattantak a riffek.

Ezt akkor tapasztaltuk meg először, hogy milyen turné alatt riffeket írni, mert ez eljön egy idő után. Szóval sok riff, ami szerepel az …And Justice for All-on, a Master of Puppets-re lett írva, és azt a technikásságot, amit a  Master of Puppets-en létrehoztunk, akartuk továbbvinni.”

Amikor eljött az idő, hogy összeválogassuk az anyagot az …And Justice for All-ra, egy seregnyi riffünk volt, amik sokkal átgondoltabbak és fejlettebbek voltak, progresszívebbek, mert képesek voltunk progresszívebbnek lenni, szóval megragadtuk az alkalmat.

Mivel kapcsolatban voltunk az MTV-vel, tudtuk, mikor tervezik lejátszani a videoklipet. Azt mondták, ‘nos, kétszer fogjuk lejátszani óránként, hatkor kétszer, nyolckor kétszer, stb…’, úgyhogy előre tudtuk, mire számítsunk.

Emlékszem, amikor néztük, majd a VJ azt mondta, ‘Azta, ez nyomasztó volt… akkor most térjünk át jobb dolgokra.’ Akkor azt gondoltam, van valami a kezünkben. Ha ez volt a VJ reakciója, és nincs más ehhez hasonló videó az MTV-n, a One-nak mondanivalója van.

Azt gondoltam, ‘Alkottunk valamit. Ezzel alkottunk valamit.’ Mindig tudtam, hogy szuper a dal, de gondolhatsz szupernek egy dalt, és a közönség mégis lehet bizonyos okokból más véleményen. De tudtam a VJ reakciójából, hogy olyat alkottunk, ami megérinti az embereket érzelmileg.

// //