fbpx

„Készülünk pár meglepetéssel a Rockmaratonra” – Interjú Martin Hamiche-sal, az Aephanemer gitárosával

A francia dallamos death metalos Aephanemer végre eljut Kelet-Európába is, fellépnek többek között a Rockmaraton Fesztiválon Magyarországon, és a Celtic Transilvanián Romániában. Az előző interjúnk óta, amit itt olvashattok, a zenekar megjárta Kanadát és leszerződött a Napalm Records-szal, úgyhogy volt miről kérdeznünk őket! A Metal.hu a zenekar fejével és gitárosával, Martin Hamiche-sal beszélgetett.

Szia, hogy vagy?

Köszönöm szépen, nagyon remekül!


Hogyhogy a második albumotokat, a Prokoptont újrakiadta egy viszonylag nagy lemezkiadó?

Márciusban adtuk ki szerzői kiadásban a Prokoptont, és rendkívül jó visszajelzést kaptunk rá, amit meglátott a Napalm Records is. Már 2018-ban is elküldtük nekik az albumunkat, de nem válaszoltak. Minden bizonnyal több bizonyítékra volt szükségük, hogy a bandánk működhet. Szerencsére figyelemmel kísértek minket, és a múlt nyáron visszatértek leszerződtetni.

Majdnem pont egyidőben azzal, hogy turnéra indultatok az Alestorm-mal.

Igen, és a turnéhoz ráadásul köze sem volt a Napalm Recordsnak. Hartmann Kristóf, az Alestorm európai bookere hallott rólunk, és felvette velük a kapcsolatot, mondván, hogy szívesen a zenekarai között tudna minket. Nem is tudott arról, hogy a Napalm Records pár nappal azelőtt szintén felvette velünk a kapcsolatot, ami már csak azért is nagyon vicces, mert az Alestorm is a Napalmnál van! Szóval mindenki egyidőben írt nekünk, ami nagyon király! 🙂


Azóta már Kanadába is kijutottatok játszani! Milyen volt a turné és a visszajelzések?

Nagyszerű turné, nagyszerű visszajelzések a közönségtől! Sok új rajongónk lett és még valamennyi pénzt is kerestünk, ami azért nem valami gyakori egy előzenekar esetében! A kanadaiak szuperek, kedvesek, sok támogatást kaptunk. Találkoztunk sok olyan arccal, akik már évek óta követnek minket, nagyon élveztük! A turnét egyértelműen egy hatalmas sikernek könyvelhetjük el, és nagyon boldogok vagyunk.

Hányan ismertek titeket, és mennyire volt érezhető az új rajongók szerzése?

Nehéz pontos számokat mondani, de azt tudom, hogy a turné előtt kb. 200-an lájkolták Kanadából a Facebook oldalunkat, most meg 1800-an, ami valami egészen őrült növekedés! Így majdnem több a kanadai rajongónk, mint a hazai, francia!

Érdekes lehetett franciákként fellépni Kanada francia részén.

Igen, és nagyon örültek az emberek, amikor franciául szólaltunk meg Montrealban, Quebecben, de még Monctonban és Halifaxben is! Még jobban segített kapcsolatot teremteni a közönséggel, ami mindig szuper.

Hogyhogy billentyűskeresésbe kezdtetek, és hogy halad a folyamat?

Alapvetően azért keresünk billentyűst, hogy az élő bulikat jobbá tegyük, szerintem sokkal jobb lesz, ha öten leszünk a színpadon és nem négyen, samplerrel. Mindig elnapoltuk ezt a döntést, mert korábban csak kis klubokban léptünk fel, ahol pici a színpad, meg nem is volt kisbuszunk, ahol van elég ülés, úgyhogy túl bonyolult lett volna öttagú zenekarnak lenni. De most már nagyobb helyeken játszunk, és lesz saját kisbuszunk, szóval ez megoldódni látszik!

Már vannak kész ötletek az új albumra?

Persze! Pár hete kezdtem el dolgozni az új dalokon. A zenét én írom egyedül, és nagyon lassú zeneszerző vagyok, szóval több idő kell egy albumra, mint a legtöbb bandának. A dalírás számomra sokkal nehezebb, mint bármelyik másik zenekari teendő. A promóció, menedzsment, de még a gyakorlás is meglehetősen könnyű feladat, ha érted, hogy hogyan működnek a dolgok – ha beleraksz sok óra munkát, elég kiszámíthatóak az eredmények. De a fizika törvényei nem játszanak a dalírásnál. Van, hogy napokig nem ötlök ki semmi érdekeset, aztán meg mosogatás közben eszembe jut egy epic dallam! Amikor meg találok valami jót, az a leges legjobb érzés a világon!


Felmerült az ötlet, hogy producerrel dolgozzatok?

Nem. Úgy gondolom, egy producer abban tud főként segíteni, hogy egy nagyon sok éve létező zenekar zenéje új erőre kapjon, de nekünk korántsem ez a helyzetünk. A zenekar még a legelső fázisban van, ahol a saját hangunkat keressük.

Szerinted melyik dalaitok működnek legjobban élőben?

Path of the Wolf, Bloodline, Snowblind, The Sovereign, Unstoppable.

Hogy fog kinézni a nyaratok?

Lesz egy pár fesztiválfellépésünk – többek között a Rockmaraton és a Celtic Transilvania, ezek már bejelentésre kerültek. Koncertek közt valószínűleg hatalmas öröm és hatalmas kétségbeesés közt fogok cikázni, ahogy írom az új dalokat.

Mire számíthatunk a Rockmaratonos bulin?

Mindenképpen számíthattok arra, hogy felmegyünk a színpadra és eljátsszuk a dalainkat. Még az is lehet, hogy headbangelni is fogunk, meg dalonként több alkalommal átmegyünk a színpad egyik feléről a másikra. De az is lehet, hogy van pár meglepetésünk is, amit nem akarunk elárulni. 🙂

Hallottatok már korábban a fesztiválról? Mit tudtok róla, vagy úgy általánosságban Magyarországról, a magyar bandákról?

Igen, hallottunk már róla, ha jól tudom, ez a legnagyobb metal fesztivál Magyarországon! Nagyon sok külföldi név játszott már ott, és nagyon jól néz ki az egész fesztivál! Alig várjuk, hogy ott lehessünk, végre felléphessünk az országotokban és találkozhassunk veletek! A Dalriadát ismerjük, akik szintén fellépnek  majd a fesztiválon!

Köszönjük szépen!

Köszönöm szépen az interjút, és találkozzunk nyáron a Rockmaratonon!

Készítette: Vica

 

// //