fbpx

JESSE LEACH (KILLSWITCH ENGAGE) karrierjét megmentette a hangszál-műtét és -terápia

A Vox&Hops podcastban a Killswitch Engage énekese, Jesse Leach nemrég beavatta a hallgatókat a 2018-as hangszálműtéte részleteibe, amikor is polipokat távolítottak el a hangszalagjairól. A következőket mondta el az előzményekről, arról, hogyan jutott el a műtét szükségességéig: “Sold-out koncertet adtunk [Los Angeles-ben], a tömeg hihetetlen volt. Amikor túlteng benned az adrenalin, hajlamos vagy erőltetni, és nagyon óvatosnak kell lenni, akár dobos legyél, akár énekes, főleg, ilyenkor ez az erőltetés nagyon veszélyes tud lenni. Túltoltam – éreztem. Úgy éreztem, ez fantasztikus. Amikor lejöttem a színpadról, egyből a mosdóba mentem. Úgy éreztem, valami nincs rendben. Valami szokatlant éreztem. És ez nem az a szokásos fáradtság-érzet volt. Köptem egyet és véres volt. Megkérdezték, hogy jól vagyok-e, én azt mondtam, minden rendben. Aztán köptem egy sötétet. Tehát belső vérzés volt. Nem voltam jól. De olyan bűntudat volt bennem a 2002-es kilépésem, majd 2012-es visszatérésem óta a Killswitch-be, hogy az utolsó dolog, amit akartam volna, az lemondani a bulikat és teher lenni. Szóval csak átvészeltem és nem beszéltem a következő napon, a következő két napban, és a vér nem tűnt fel többet.

Így folytatta: “Befejeztük a turnét, majd a következőt is. Időről időre előjött a vérzés, úgy tettem, mintha nem venném észre, vagy csak ittam tequilát és eltompítottam, és azt gondoltam, túl leszek rajta. A szabadnapjaimon nem beszéltem senkivel. Folyamatosan pihentem, hátha ezzel kompenzálhatok. Aztán elérkeztünk addig a pontig, amikor stúdióban voltunk, és egy sort énekeltem az Atonement-ről [legutóbbi Killswitch Engage album], amikor Adam [Dutkiewicz], a [gitárosunk és] producerünk megjegyezte, hogy ‘Figyelj, kijön neked az a hang. Már többezerszer hallottam, hogy megvan. De most nem jön ki. Fél órája itt tartunk. Ez nevetséges. Valami nincs rendben.’ Ez ösztönzött, hogy hazarepüljek San Diego-ból, lemondjam a további stúdiózást, és elmenjek az orvosomhoz. 5-6 éve rendszeresen járok ehhez az orvoshoz, és mindig azt mondja, legyek óvatos. Megvizsgált, és azt mondta: ‘Még sosem láttalak ilyen rossz állapotban. Ez rossz. Pihentetni kell a hangszálaidat.’ Szóval nagyjából három hónapig pihentettem őket. Nem tudtam beszélni senkivel. Amikor nyilvánvaló lett, hogy nem gyógyul hetek múlva sem, beutalt műtétre. Megvizsgálta a hangomat, és azt mondta: ‘nem tudom garantálni, hogy folytathatod, amit csinálsz. Ilyen rossz a helyzet. Elvégezhetjük a műtétet, de nem garantálom, hogy képes leszel folytatni a karrieredet.'”

Jesse elmondása szerint a Melissa Cross-szal való munka a beszéd- és énekhang helyes képzésén hatalmas fordulópont volt számára, amikor pár héttel később ismét színpadra állt.

Amikor végre visszajött a hangom és kimondtam az első szót, elkezdtem a rehabilitációt a műtét után, rájöttem, hogy ez szuper, meg tudom csinálni” – emlékszik vissza. “Akkor az első koncerthelyszín Tallinn-ban volt, Észtországban, az Iron Maiden előzenekara voltunk, 11.000 ember előtt játszottunk, a karrierem során először alkalmaztam vibratot, és eltaláltam a hangokat. Emlékszem, hogy Adam, aki olyan srác, aki folyton panaszkodik, azt mondta: ‘Haver, vibratot használtál. Haver, szuper voltál. Szent ég! Eltaláltad azokat a hangokat, amiket eddig nem. Nem volt reszelős a hangod és nem volt tompa. Wow!’. Ennyi volt. Az Iron Maiden-turné hátralévő részében majd’ kiugrottam a bőrömből.

Az Atonement 2019 augusztusában jelent meg a Metal Blade Records gondozásában az USÁ-ban, a Sony Music Entertainment által pedig a világ többi részén. Vendégszerepel rajta a Killswitch Engage korábbi énekese, Howard Jones, valamint a Testament énekese, Chuck Billy is. Leach visszatérése óta ez a harmadik nagylemezük.

 

// //