fbpx

Interjú Bali Dáviddal aki többek között a HARMED nemzetközi sikerének építésében is jelentős részt vállalt

Négy magyar zenekar adhat koncertet Európa legfontosabb könnyűzenei, szakmai eseményén, a január 15. és 18. között Hollandiában zajló Eurosonic fesztiválon. Ráadásul 13 év után, a Harmed révén újra lehet magyar díjazott a Music Moves Europe Talent Awardson. A HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) munkájáról Bali Dávid, a HOTS könnyűzenei exportiroda vezetője mesélt Kőszeghy Bélának.

“A HOTS munkáját is finanszírozó NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program éves szinten több mint százmillió forinttal támogatja a nemzetközi karrierre készülő produkciókat. Ez azt jelenti, hogy végre a könnyűzenében is működik egy kiegyensúlyozott támogatási rendszer, amiben minden műfaj képviselői megtalálhatják a helyüket. Évente nagyjából száz formáció körülbelül félezer külföldi koncert révén keresheti a saját közönségét és piacát. Általános megoldás vagy titkos recept a könnyűzenei exportra azonban továbbra sincs. Az viszont látszik, hogy proaktív munkával minden számottevő nemzetközi piac megnyílhat a magyar tehetségek előtt, ha azoknak olyan karaktere van, ami az adott ország kínálatában nincs meg. Jelenleg három ilyet látok a folklóron kívül. A mindig megújulni képes budapesti gitárzenei undergroundot, ami együtt vibrál a várossal, az elektronikuszenei producereinket, illetve a rock-metal színteret, ami úgy tűnik, természetesen jön a hazai huszonévesekből. Nem véletlen hogy 13 év után éppen egy metalzenekar, a Harmed révén van újra magyar jelölt a legfontosabb európai tehetséggondozó díjon, a Music Moves Europe Talent Awardson.” – nyilatkozta Dávid arra a kérdésre hogy melyik magyar produkciók export képesek mostanában.

“A Music Moves Europe Talent Awards a feltörekvő európai tehetségek legrangosabb díja. Korábban European Border Breaker Awardsnak hívták, és Cannes-ban adták át az MTV jóvoltából. Magyar győztes utoljára a Heaven Street Seven volt 2007-ben. Az idei 16 jelölt között szereplő Harmed egy feltörekvő metalbanda, akik már az első EP-jüket is amerikai kiadónál adhatták ki. Eddig több mint 18 országban koncerteztek, dalaikkal felkerültek minden streamplatform legfontosabb hivatalos playlistjeire, illetve több nemzetközi fesztiválon is bemutatkozhattak már. Azt gondolom, ez a jelölés már önmagában is érték.” – külön kitérve a HARMED nemzetközi sikerére.

A teljes beszélgetést megtaláljátok a Hangfoglaló Program honlapján az alábbi linkre kattintva https://hangfoglalo.hu/aktualis/nemzetkozi-kapuk-kinyitasa—interju-bali-daviddal

Forrás: hangfoglalo.hu

// //