fbpx

Interjú az AliT tagjaival a debütáló albumukról

Egy előző közös projekt kapcsán őket ért csalódás, majd kisebb szünet után újra összeállt a két alapítótag, Dani és Ádám, hogy életre keltse az AliT nevű pop-punk-rock bandát. A név Ádám egyik álma nyomán született meg, és az „At Least I Try” rövidítése. A kisebb-nagyobb fáradozások árán összeverbuvált tagok egytől egyig különböző egyéniségek, más-más környezetből érkeztek, a zenei ízlésük sem teljesen egyezik. Talán pont emiatt lett olyan változatos az áprilisban megjelent bemutatkozó albumuk, a festett Árnyak. A lemez tartalmáról így fogalmaz a zenekar: „a gyermekkori traumáinkat próbálja megfelelő útra terelni, de sajnos még a jelenben sem sikerül feltétlenül a jó irányba fordulnunk”. A debütálás kapcsán tettünk fel pár kérdést a zenekarnak.

Mindegyikőtök rendelkezik már zenei múlttal. Hol találkozhatott a közönség eddig a tagokkal?

Dani: Patrikkal és Velem a Different Wars nevű projektben, akár a néhai Show Barlangban, akár az A38 teraszán. Velem és Ádámmal a Harrisons zenekarban számos itthoni klubban. Doni az Extensive nevű formációban, illetve egy RATM Tribute zenekarban dobolt, de nagyon sok cover-jét YouTube-on is meglehet találni. Színpadon a Brains-szel és Saya Noéval lehet elkapni.

A klipjeitekben dekoratív maszkok tűnnek fel. Ezek mit szimbolizálnak, mi a jelentőségük?

Dani: Mivel maga a lemez a gyerekkori családi problémákról szól, így első körben a családtagokat akartuk szimbolizálni. Apát, anyát, gyermeket, és az időt, de később az egész őszintébb lett. Patrik maszkján például az ő és a kislánya kéznyoma található. Doni gyermekkorában több sebet is szerzett az arcán, ami azóta begyógyult és ezért vannak rajta a sebtapaszok, illetve a varrásnyomok. Ádám nálunk a legeszesebb és a legmindentlátóbb tag, ezért van az ő maszkján a szem, illetve jól bánik az idővel, ezért is vannak rajta az óra számai, viszont két szám különbözik a többitől, ez jelzi Ádám születési idejét. Az én maszkom egy össze-vissza karcolt, színes káosz, ahogy Én is. Viszont ezen a maszkon van a zenekar logója, ami azt a szlogent szimbolizálja, ami a zenekar neve is: „Legalább én megpróbálom”.

Dani, az egyik dalotok, a ’holnaptól’ az alvásparalízisedről szól. Mióta küzdesz ezzel és hogy éled meg?

Dani: Az első emlékem 3 éves koromból van. Édesanyámék veszekedtek a folyosón, én pedig kicsoszogtam, hogy mi a baj. Mikor visszanéztem, az ajtóban két, égő szemű kutyát láttam. Viszont manapság ez ennél sokkal rosszabb. Nem szörnyeket látok, hanem egyszerűen valósak az álmok. Sokszor azt sem tudom, fent vagyok-e vagy sem, sokszor azt hittem, felkeltem, de nem, s ez néha többször is megtörténik. A végleges ébredésnél úgy érzem magam, mint akit agyonvertek. Mind fizikailag kimerült vagyok, mind szellemileg. Sípol a fülem, rosszul látok és zakatol a fejem. Szóval nem túl kellemes. Mindezek után félelmetes visszaaludni, mert sosem tudom, hogy megint ez lesz-e vagy sem. Hála istennek mostanában nagyon ritkán fordul ez elő, de volt olyan, amikor 1 hónapban kb. minden este megtörtént. Őszintén gyűlölök néhány embert, de nekik se kívánnám ezt.

Változatos stíluselemekből táplálkoznak az albumon lévő számok, punk, metalcore és post-hardcore jegyeket is felfedezni benne. Ezeket előre eltervezitek vagy számírás közben alakul ki?

Dani: Részemről van, amikor tervezem. Sőt a srácok néha azzal viccelődnek, hogy tök jól lopok. Pedig nem direkt csinálom, csak ha valamit sokat hallgatok, akkor automatikusan ugyanolyan témákat gitározok. Általában ezt a problémát úgy szoktam kiküszöbölni, hogy egy dalt több hónapig írok. Pont azért, hogy ne utánozzak le senkit, és bele tudjam vinni önmagam is. Sokszor csak a telefonomra feldúdolok jegyzetként dolgokat, néha akár egy egész dalt csak feldúdolok. Aztán leülök és megtanulom gitáron, és már itt megváltozik az egész. Aztán amikor demo-szinten rögzítem, megint változhat. Utána ezt megkapják a srácok és ezt szedjük atomjaira szét, majd újra összefoltozzuk, de akkor már mindenki belerakja a szívét-lelkét.

Ádám: Én jellemzően nem tudatosan írok dalokat, csak leülök egy gitárral többnyire és főként felülről építkezve születnek. Legtöbb esetben egy énekdallam-szerű, szólisztikus gitártéma születik meg – amit aztán ki kell tisztázni, hogy maradjon hely az éneknek –, majd erre épül fel a kíséret. Mikor elkezdtük a lemezt írni, belemerültem kicsit a zeneelméletbe, így ha elakadtam valahol, akkor azért itt-ott segítségül hívtam, de jobban szeretek spontán, érzésből írni. A börtön című számunknál a tempó volt tudatos, ugráltam a gitárral és közben ütöttem a tempót.

A honlapotokon megtalálható egy blog, honnan jött ennek az ötlete? Hosszabb távon is várhatóak rendszeres bejegyzések?

Az ötlet Ádámtól származik, Én pedig írom a blogokat. Sok külső ötlet született Ádám barátnőjétől, Lillától is. Szeretnénk havi egy blogot, van egy csomó téma, amiről hosszú lenne Facebookon vagy Instagramon beszélni. Sok-sok dolgot például mi is csak most, a 3. blogban tudtunk meg egymásról, és ez tök jó dolog. Nosztalgiázni is nagyon jó volt, amikor például a felvételekről írtam. Máig a legkedvesebb időszak az életemből. 9 nap úgy, ahogy állandóan tudnék élni.

Milyen rövid- és hosszútávú célokat tűztetek ki a zenekarral? Hogy terveztek megküzdeni ezzel a túlkínálattal?

A túlkínálattal nehéz megküzdeni. Csúnyán fogalmazva sokszor a pénz és a kapcsolatok döntenek egy adott zenekar sorsáról. Nyilván, mint mások, mi is hirdetjük minden platformon a zenénket, hogy minél több emberhez eljussunk, de Én abban hiszek, hogy egy zenekar, főleg a rock zenekarok és társai, csak élőben tudnak a színpadon érvényesülni. Vagy jó a zenénk és jó bulit tudunk csinálni és boldoggá tudjuk tenni az embereket, vagy nem. Ha igen és másnap emlékeznek a nevünkre, mázlink van. Szerintem ez régen is így ment és most is így fog. A cél pedig koncert, koncert és koncert, amennyit csak lehet. Nagyon sokat próbálunk és alig várjuk, hogy mehessünk fellépni bárhova is.

Az albumot megtalálod Spotify-on:

Itt pedig a két klipes számot a lemezről:

Kövesd az AliT-ot a közösségi médiában:

Facebook | http://bit.ly/kmm-alit-fb

Instagram | http://bit.ly/kmm-alit-ig

Youtube | http://bit.ly/kmm-alit-yt

Spotify | http://bit.ly/kmm-alit-sp

Soundcloud | http://bit.ly/kmm-alit-sc

Itt pedig támogathatod őket:

Bandcamp | http://bit.ly/kmm-alit-bc

iTunes | http://bit.ly/kmm-alit-it

// //