fbpx

Interjú a metalcore PHRENESIS-szel a nemrég megjelent EP-jük apropóján

A 2018-as alakulású győri metalcore formáció, a Phrenesis idén januárban adta ki bemutatkozó EP-jét, amit Acheron névre kereszteltek. A kislemezen hat tételt hallhatunk, ami magában foglal három önálló új dalt, egy Intro-t, valamint két régebben megjelent számuk, a Nem Bánom és az Azt hazudtad remasterelt változatát. Az anyag most már minden digitális platformon elérhető. Az EP-megjelenés apropóján készítettünk egy interjút a fiúkkal.

Korábban azt nyilatkoztátok, hogy a lemezt a “kilátástalanság és a reménytelenség okozta érzelmi hullámvasút ihlette”. Mi okozhat ekkora kilátástalanságot és reménytelenséget öt fiatal, feltörekvő zenész számára, aki vélhetően nagy jövő előtt áll? A saját életetekről van itt szó?

Janek: Maga a világ, amelyben élünk! A hely, ami megadja a lehetőséget, hogyan éljünk szabadon, de valakik, akik nálunk „nagyobbak”, dönthetnek a mi sorsunk felől. De az ember már csak ilyen, semmi sem elég, semmi sem jó. Mi vagyunk a legveszélyesebb teremtmények a világon, akik szeretnek Isten helyett Istent játszani! Bár sokan vannak még a világon, akiknek igazán tiszta a lelkük, akik még képesek mutatni az emberekben megbúvó értékeket. Hiszen képesek lennénk gyönyörű dolgokat alkotni.. De! Egyelőre amíg az okoz boldogságot, és ünneplésre ad okot, ha valami nincs reménytelenül szét***va, addig marad nekünk a kilátástalan „hullámvasút”.

A Nem bánom-ban szereplő “önpusztítás” témája jelenik meg, ha jól értelmezem, a lírai én a drogfogyasztással kompenzálja élete nehézségét. Volt valami kimondott célotok ezzel a témával? Fontosnak tartjátok, hogy szó essen róla a művészetben, a médiában?

Janek: Célunk ezzel a negatív példa bemutatása, és reméljük, ezáltal minél több emberhez eljuthat ez az üzenet, mert sajnos kevesen értenek a „szép szóból”, és nem elég elmondani, hogy ne csinálj hülyeséget, mert nem szabad, hanem el kell mondani, hogy ne csináld, mert így végezheted. 

Sokat hangoztatjátok, hogy mennyire fontos számotokra a minőség. Ez az oka annak, hogy felkerült a lemezre két régebbi számotok remasterelt változata is?

Geri: Részben igen. Az eredeti koncepció az volt, hogy négy dal kerül az EP-re, viszont a negyedik dal annyira kilógott a többi közül, hogy végül levettük róla.

Gábor: A minőség még mindig nagyon fontos számunkra, most nyáron leszünk 3 évesek, ez azóta is változatlan mindenkinél. Sokkal inkább egy éra lezárása végett vettük egy kalap alá a régebbi számokat is, míg a Feladom egy nagyon erős bemutatkozó single-ként szerettük volna, hogy megmaradjon. Korábban úgy gondoltuk, minél mélyebbre hangolunk, annál durvábbak leszünk, de ez több okból kifolyólag sem volt működőképes nálunk. Mi egy olyan lépést húztunk, ami szerintem nem megszokott a metál stílusban, mélyebbről magasabbra hangoltuk fel a hangszereket, így teljesen más hangulata lesz a jövőbeni számainknak. Mi már most sokkal jobban kedveljük a nagylemez számait így. 😊

Zoli: Miután a három új dal mastere elkészült, nagy örömmel tapasztaltuk, hogy sikerült szintet lépnünk az előző anyagokhoz képest. Az előző 2 dalról már korábban is beszéltünk, hogy lehetnének majd az első kislemez “bevezetői” is. Ehhez a döntéshez viszont szükség volt újramasterelt verzióra, hiszen itt már érződött, hogy sikerült jobban kibontani a szárnyainkat.

 

Terveztek a jövőben nagylemezt is kiadni? Vagy szerintetek ma már jobban megállják a helyüket a kislemezek, mint az LP-k?

Tibi: Igen, tervben van egy nagylemez, melynek dalait már elkezdtük írni, pontosan még nem tudjuk mennyi szám kerül rá, ez még a jövő zenéje. 🙂 Annyit biztosan el tudunk árulni, hogy kicsit súlyosabb, tömörebb anyaggal készülünk a nagylemezre, természetesen nem hagyjuk el a tágabb réteget megmozdító dallamvilágokat, kompromisszumokat kötünk a stílusok összekapcsolása érdekében, és a húzós gitár riffek körbeölelik majd ennek az atmoszféráját.

Gábor: Még szép, én azt mondom, egész jól haladunk vele. Személy szerint nem kedvelem annyira a kislemezeket. Szerintem sokkal jobban át lehet adni a mondanivalónkat egy minimum 10 számos lemezzel, mint egy EP-vel. Én egy könyvként tekintek a nagylemezekre, minden szám egy-egy fejezet a történetben, és szeretném, ha mi is hasonlóan, jól átgondoltan építenénk fel a lemezünket. 

Zoli: Korábban tervben volt egy két részből álló anyag kiadása, ez különböző okok miatt nem valósult meg. Határozott szándékunk a következő kiadványként egy nagylemez, amivel még nagyon sok munka lesz. Készülnek az új dalok, emellett néhányra már csak egy kis finomítás szükséges. Természetesen időbe fog telni, mire mindennel elkészülünk, de pozitívan állunk a dologhoz, és igyekszünk minél magasabb minőségű anyagot összehozni.

 

Hogy vészelitek át a vírushelyzetet? Mik a terveitek arra az időre, amikor minden visszaáll a rendes kerékvágásba?

Geri: Hiányoznak a koncertek. A közönség, a hangulat. A hangos, és néha rosszul kevert hangosítás. A műsor végi kézfogás és a vele járó “jók voltatok”. Ha vége lesz a vírushelyzetnek, az a terv, hogy mindezt bepótoljuk.

Tibi: Koncert, koncert, koncert!!!! Szeretnénk a tőlünk telhető legtöbb koncertet elvállalni, leszervezni, és persze ahogy engedik. Rettenetesen hiányzik ez az egész felhajtás és adrenalin amit a koncertek adnak, de még akár hallgatóként is. Amíg minden klub és rendezvényhelyszín zárva volt/van, mi otthon és a próbateremben folyamatosan új számokat írtunk és tanultunk, emellett backline fejlesztésbe kezdtünk, amely megváltoztatta rendesen az egész zenekar hangzásvilágát pozitív irányba.

Gábor: Miután azt is meguntam, hogy befordult legyek, rájöttem, hogy hasznosan is tudom ezt az időt tölteni, így azzal foglalkozom még a mai napig is, hogy fejlesszem magam mind zeneelméletben, mind technikailag. Nagyon-nagyon várom már, hogy újra felléphessünk, és utána egy jót bulizzunk a srácokkal. A lehető legtöbb koncertet szeretnénk elvállalni, mindeközben folytatjuk a nagylemezt. 

Zoli: Nagyon hiányzik a koncertezés, a színpad, a közönség, sok barátunk, így viszont több időnk van a próbákra koncentrálni és dolgozni a következő kiadványon/kiadványokon. Természetesen amint megnyílnak a lehetőségek, szeretnénk minél több helyre eljutni és élőben is megmutatni a közönségnek, hogy az új dalaink élőben is legalább akkorát szólnak, mint ahogy már a stúdió verzióban hallhatták 😉

 

// //